Hov, hvornår blev jeg gammel?

Hov, hvornår blev jeg gammel?

Reklame for La Roche Posay

Venner, jeg har netop downloadet Tik Tok, og jeg er en anelse chokeret over, hvor mange unge mennesker, der laver TikToks og får mange tusinde (til tider millioner!) views, likes og kommentarer. Jeg har jo selv en del følgere på Instagram, men det er for mig et trygt forum og community, hvor jeg primært når ud til danskere. Det er som om, at jeg “kender” min målgruppe og jer, der følger med. Nu har jeg så oprettet en profil på TikTok og synes faktisk, at det er lidt grænseoverskridende, hvor mange fremmede mennesker over hele verden, der ser hinandens videoer.

Jeg fandt så ud af, at der kører en lille “beef” mellem Millenials (min generation) og Gen Z (født mellem midt 90’erne til starten af 2010) – de “nye” unge. Dem, der har taget min plads uden, at jeg lagde mærke til det 😀 Jeg har fundet ud af, at Gen Z har vurderet, at sideskilning og slimfit jeans er ‘so last decade’. Sidstnævnte gør mig dog ikke spor, men det er tydeligt, at jeg ikke længere er den generation, der kan vurdere om noget er cool. Åbenbart.

Men kære Gen Z, hvis du læser med, så vil jeg gerne komme dig i forkøbet og komme med nogle bud på, hvad jeg sætter stor pris på er et overstået kapitel for mit vedkommende. Her tænker jeg især lavtaljede jeans, som var dybt ubehagelige og gjorde det umuligt at gro pubeshår. Og lad os lige mindes den navlepiercing, som så mange af os skulle have som 16-årig, UFO-bukserne, de overplukkede øjenbryn og kreppejernet med forskellige indsatser i, alt efter om vi ville have stort eller småt kreppet hår. Og var det de absolut færreste 14-15-årige, der kunne lægge makeup som unge kan i dag (am I right?!). Måske manglede vi de mange TikTok-videoer til at guide os 😉

Nu er det jo sådan, at historien gentager sig og jeg er ikke i tvivl om, at neontøj og rottehaler kommer tilbage på mode en dag. Men lad os håbe, at det bliver i fortiden, ik?

Men især én trend fra da jeg var “ung” (ja, sorry for anførselstegn, men må jeg som Millenial kalde mig selv ung nu om dage?!) er jeg glad for, at vi er kommet over. Det er tiden i det lokale midtpunkt med solarierne og intens solbadning med sololie, så man kunne blive så brun som muligt. Jeg er født i ’89 og da jeg var teenager i 00’erne vidste vi nu godt, at solarier ikke var gode for huden. Men jeg vil mene, at det først er de seneste 10 år, at vi er blevet rigtigt opmærksomme på, hvor farlige solens stråler kan være, hvis du ikke bruger SPF. Eller måske er det bare fordi, jeg er blevet “gammel” og fornuftig. Eller måske jeg bare skulle mærke konsekvenserne af manglende solcreme på egen hud, da jeg i 2018 var gravid og i solen uden solcreme. På grund af de hormonelle forandringer kombineret med solens stråler, så har jeg nu et fint “moustache”. Et lille pigmentoverskæg.

Jeg skal behandle solens stråler med en anden respekt end jeg har gjort størstedelen af mit liv. Faktisk var besættelsen af at ikke at være bleg så vild, at mange tog selvbrunere i brug dengang – uden den helt store succes. Eller jo jo, bevares. Det virkede, men lidt for godt. Jeg oplevede derfor, at det i mange år efter var kikset at sige, at man brugte selvbruner. Er det ikke rigtigt? Fordi man forestillede sig de dér orange ansigter på dansegulvet i 2007 😀

Heldigvis er tiden en anden, Gen Z, og jeg håber, at jeres udgangspunkt er et andet. Lyt til de kloge “gamle” mennesker og husk solcremen. Det vil du sætte pris på, når tiden en dag indhenter dig 😉 Faktisk læser jeg flere steder, at man anbefaler at bruge SPF hele året. Gør du det? Jeg må indrømme – apropos det med gamle vaner – at jeg indtil videre kun har brugt det her i foråret og over sommeren.

Hvis du læser det her indlæg og tænker: “Okay, jeg skal have mig en solcreme”, så kommer der lige en stor anbefaling til La Roche-Posays besteller Anthelios Ultralet Creme SPF50+. Jeg har ikke før prøvet en så let og flydende solcreme til ansigtet som denne. Jeg bruger den inden makeup, men fordi konsistensen er så flydende, så kan jeg sagtens bruge den i løbet af dagen oven på makeup uden at tvære rundt i det. Den beskytter både med UVA- og UVB stråler og er uden parfume. Der er – ligesom i flere andre solcremer i Anthelios-serien – brugt en såkaldt Netlock-teknologi. Netlock-teknologien består af polymer, der danner et netværk og fastlåser UV-filtre til en homogen, ultratynd og ikke-mærkbar membran. Det gør, at UV-filteret bliver låst i en tynd hinde, som du ikke kan mærke på huden. Og vi kan godt blive enige om, at det ikke er alle solcremer med SPF 50, der føles lette på huden. Den giver både høj beskyttelse og føles let på huden og er desuden testet på sensitiv hud omkring øjnene, hvorfor den gør den velegnet til jer, der har sensitiv hud i ansigtet.

Hvis du godt kan lide en smule federe konsistens, der stadig ikke efterlader et hvidt skær i ansigtet, så har La Roche Posay netop lanceret Anthelios Anti-Age SPF 50, som jeg her på det seneste har brugt om morgenen i stedet for dagcreme. Den kan nemlig liiige det ekstra, da der i denne creme er både hyaluronsyre, som hjælper med at reducere rynker og fine linjer samt phe-resorcinol og niacinamid, der reducerer mørke pletter/pigmentering. Jeg sætter stor pris på, at denne ansigtscreme er tilsat aktive ingredienser – så er jeg mere tilbøjelig til at udskifte den med min dagcreme, og så er det endnu nemmere at huske SPF’en hver dag. Modsat de andre solcremer, som jeg nævner her i indlægget, så er denne solcreme med parfume.

Anthelios Invisible Solspray til kroppen minder i konsistens meget om den tynde, flydende konsistens fra Anthelious Ultralet Creme til ansigtet. Det er en fornøjelse, at så høj en SPF forsvinder så hurtigt ind i huden.

Jeg vil også lige slå et slag for La Roche-Posays nyeste lancering, sollotion med SPF 30 eller 50+ i ny emballage, hvor der er integreret op til 64% pap for at reducere brugen af plast. Jeg sætter stor pris på, når virksomheder gør sig umage og jeg ser frem til, at de fortsætter denne innovative bane. Begge cremer er ligesom ansigtscremen uden parfume og med samme Netlock-teknologi. Så er der ikke så meget smøre-smøre. Men husk altid at bruge nok solcreme, da du ellers ikke vil få den optimale beskyttelse.

Til slut vil jeg bare lige minde mig selv samt unge og gamle om, at selvom vi befinder os under den danske sol, så er vi stadig nødt til at beskytte os mod solens stråler – også hvis du bare skal lufte hunden eller løbe en tur og også selvom, at det er overskyet. Solens UVA-stråler bryder også igennem skyer og vinduer og det er derfor altid smart med en form for SPF i din hudplejerutine.

Nyd foråret, som forhåbentligt snart slår rigtigt igennem og hey – hvis der er nogle Millenials derude, der gerne vil mindes trends i ungdommen, som helst skal blive i ungdommen – hit me!

/S


6 svar til “Hov, hvornår blev jeg gammel?”

  1. Jeg er fra 90. Jeg har sideskilning og ejer kun slimfit jeans – jeggins for at være helt ærlig. Shit.
    Jeg ved sgu bare ikke helt, hvad jeg skal gøre nu? Jeg mener, hvis jeg iklæder mig et par jeans af den nu moderne slags med bred benvidde, så ligner jeg oprigtigt en kommode? Jeg er 1.60 og udbredt pæreformet.. dvs. lavstammet med røv og lår. Hvis jeg iklæder mig et par jeans der rummer røv og lår og så ellers falder lige ned, jamen så ligner det jo vitterligt at jeg er lige så bred som høj :O Flaired kunne måske gå an, men jeg ser kun Spice Girls og lyserøde buffalos for mig. Oh the struggle – og jeg som troede, jeg stadig tilhørte ungdommen.

    • Hahaha åh the struggle. Har du prøvet mom-jeans? Det er det eneste fit jeg går med nu for at slippe for slimfit. Jeg ser også helt skør ud med de der bredde bukser. Åh eller bootcut, kan du huske dem. Åh nej.

  2. Jeg havde engang nogle nærmest gennemsigtige, neongule bukser i hvad der føltes som tynd plastik 😭🙈 behøver jeg sige, at de ikke blev brugt særlig meget, men de var meget smarte dengang 🤣🙈

  3. Og DG toppen, den gennemsigtige i hvid og sort. Hvem var man egentlig hvis ikke man ejede sådan en?!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.