Hud med tendens til atopi: hvad, hvorfor og hvordan

Hud med tendens til atopi: hvad, hvorfor og hvordan

Reklame @larocheposay

I samarbejde med La Roche-Posay har jeg interviewet en dermatolog om hud med tendens til atopi, og hvordan og hvilken hudpleje, der kan reducere tør hud og kløe, som ofte kommer som følge af den tørre hud. Det skal selvfølgelig understreges, at La Roche-Posay er et brand, der sælger kosmetiske produkter og som derfor ikke behandler de potentielle underliggende hudsygdomme. Jeg har selv gjort mig erfaringer med La Roche-Posays serie til tør hud, som du får til sidst i indlægget.

Jeg har nemlig selv døjet med atopisk hud som barn, og det dukker stadig op (i meget mindre skala) i ny og næ. Gustav var ikke hårdt ramt som baby, men han havde til tider atopisk hud i sine haser og små plamager på kroppen, og det dukker nogle gange op gerne om sommeren. Louie derimod har aldrig haft skyggen af en kløende plet eller hud, der var tør og irriteret.

Jeg selv var hårdest ramt i mine albueled. Jeg kan stadig huske, HVOR meget det kløede og sved, når jeg kom i saltvand eller havde det varmt om natten. Det blev typisk bedre om sommeren, men når det stilnede af, så stod jeg med to store, hvide pletter på størrelse med appelsiner i mine albueled, som havde mistet sin pigment. Jeg var teenager og så ked af, at jeg så “mærkelig” ud. Mest af alt bange for om jeg altid ville have pigmentforandringer dér. Heldigvis har jeg det kun i små plamager fra tid til anden i albue- og håndleddet i dag og det forsvinder efter nogle uger. Og de store, hvide pletter har genfundet sin pigment og er blendet ind sammen med resten af min hud.

Men faktisk skal det her indlæg handle mere om indsigt end min erfaring. For hvad er atopisk hud egentlig? Hvorfor får vi det? Hvad skyldes det? Hvad kan vi gøre ved det? Jeg har interviewet hudlæge og overlæge ved Bispebjerg Hospitals hudafdeling samt konsulent hos N’age, Katrine Elisabeth Karmisholt, for at få en bedre forståelse af, hvad der egentlig sker med huden, når vi døjer med atopi. Måske du selv eller din familie døjer med det, og du egentlig også gerne ville vide mere. Så kan du læse med her 🙂

Hvad er atopisk hud?
Katrine: Atopisk hud er en tilstand, der forårsager rød og kløende hud. Periodisk kan atopisk hud blusse op og
forårsage tør, rød og krakeleret hud.

Hvorfor lider nogle mennesker af atopisk hud?
Katrine: Atopisk hud kan skyldes flere faktorer. Vi ser, at patienter med atopisk hud typisk har et immunsystem, der ikke fungerer helt optimalt, og derfor bliver deres hud mere sårbar. De oplever tør hud og er ofte hypersensitive over for forskellige “trigger” faktorer, såsom temperaturændringer, varme omgivelser, stress, hyppig og overdreven vask af huden og infektioner. 

I forbindelse med atopisk hud støder jeg nogle gange på udtrykket “mikrobiom”. Hvad betyder det? 
Katrine: Det menneskelige mikrobiom er en samling af tusindvis af mikroorganismer og bakterier, der lever i og på kroppen. Det består af forskellige bakterielle arter, som du kan finde i munden, maven, i skeden og på huden. De seneste år er det blevet påvist, at vores mikroorganismer har stor indflydelse på vores sundhed. Derfor bliver der for tiden forsket meget i mikrobiomet. 

Så hvad har hudens mikrobiom med atopisk hud at gøre?
Katrine: Der skal være en balance i mikrobiomet, men vi ved endnu ikke, hvad den helt rigtige balance er. Generelt ser det ud til at være gavnligt at have bred diversitet i
sammensætningen i et mikrobiom, og ikke kun have et par dominerende mikrober, da folk, der har normal hud, typisk har mange forskellige bakterier i mikrobiomet. Vi ved, at hvis der kommer en uligevægt i mikrobiomet og den atopiske hud får for mange af de bakterier, der kaldes Staphylococcus Aureus (S. Aureus), så kan hudens tilstand blive forværret.

Hvordan passer jeg bedst på både min og Gustavs atopiske hud?
Katrine: Når du skal passe på atopisk hud er det allervigtigste, at du bruger en fugtgivende creme. Hudbarrieren på atopisk hud er altid mere udsat for revner, og hvis atopisk hud ikke får fugt dagligt, så er der større risiko for udbrud. Fugtighedscremer modvirker tør hud, hvilket mindsker irritation som ofte medfører kløen. Flere cremer kan være effektive, men der er særligt tre typer ingredienser, som hjælper huden med at genoprette sin fugtbalance: 

1. blødgøringsmidler, som smører og blødgør – deraf navnet

2. okklusive stoffer som fx. olier og voks, der lægger en ‘hinde’ på huden for at mindske udtørring af huden

3. fugtighedsbevarende stoffer, som tiltrækker og fastholder vandet i huden

Det er meget individuelt, hvilke cremer man foretrækker, da det varierer, hvordan ingredienserne trækker ind i huden hos den enkelte person. Man må prøve sig lidt frem, da der ikke er en specifik fugtighedscreme, der er bedst til alle. Husk, at den bedste fugtighedscreme er den du rent faktisk får smurt på. 

Et daglig brusebad anbefales, når man har tendens til atopi, da den sårbare hudbarriere er tilbøjelig til at tiltrække sig bakterier og er derfor mere udsat for infektion. Det er dog ekstremt vigtigt at smøre sig med fugtighedscreme lige efter bad, så huden ikke tørrer ud – hellere meget og ofte end for lidt. Disse principper gælder både for børn og voksne.

Hvad skal jeg undgå i forbindelse med atopisk hud?
Katrine: Da hudbarrieren er skrøbelig, er der en række faktorer, som forværrer atopi, og som du derfor bør undgå. De mest almindelige faktorer, du bør undgå er uldtøj, for varmt indeklima når du sover, ændringer i temperaturen, lav luftfugtighed, udtørring af huden ved overdrevet vask, svedtendens, og stress.

Hvordan påvirker vejret huden og hvordan skal jeg behandle huden, når det bliver koldt?
Katrine: I sommerperioden er der mere UV-lys og højere luftfugtighed, hvilket kan mindske irritationerne ved atopisk hud. Om vinteren bliver luften derimod mere tør og kold, og det påvirker huden, som kan blive mere udsat. Det er derfor ekstra vigtigt, at du er opmærksom på at få en masse fugt på huden og at du bruger fugtighedscreme oftere om vinteren.Overlæge ved Bispebjerg Hospitals Hudafdeling og konsulent hos N’age, Katrine Elisabeth Karmisholt
Foto: Krestine Havemann

MINE EGNE ERFARINGER MED HUDPLEJE TIL MEGET TØR HUD OG HUD MED TENDENS TIL ATOPI
Jeg har selv prøvet flere cremer igennem tiden til både mig og Gustav, når vores hud har haft brug for ekstra pleje. Jeg smører mig ind hver dag og de små bliver smurt ind i creme, hvis de trænger. Ja, Mads gør sig ikke så meget i lotion af nogen art, men han har heldigvis heller aldrig haft tendens til atopi.

Med min hudhistorie er jeg svært glad for at være ambassadør for La Roche-Posay. Jeg kan virkelig anbefale deres kosmetiske hudpleieserie Lipikar – den er god både til mig og ungerne. Serien er udviklet i samarbejde med dermatologer og indeholder kun de nødvendige ingredienser i den rette koncentration.

Da Gustav sidste sommer fik plamager med tør hud, købte jeg La Roche-Posays vaskegel Lipikar Syndet AP+, fordi jeg ikke ville udtørre huden mere i badet. Den er virkelig lækker – drengene får den i karbadet og jeg har den stående i brusebadet. Som bonusinfo kan jeg fortælle, at den skummer virkelig skønt, og det er jo en succes i sig selv herhjemme 😉 Lipikar vaskegel er til meget tør og irriteret hud, og den dæmper kløe og irritationer forsaget af tørhed allerede i badet. Den har den Blå Krans og ligesom resten af serien er den uden parfume.

Efter bad har jeg brugt (den er så genial!) La Roche-Posays Cicaplast Baume B5, som er en creme, der beroliger, genopbygger og beskytter. Den er drøj i brug, så selvom den ikke er så stor, så holder den længe. Da jeg selv har prøvet den på min egen hud ved jeg, at den får min hud “til at slappe af”, om man vil. Den kan også bruges til røde babynumser og tørre læber. Jeg er ret stor fan af den, og bruger den til det meste, der kræver lidt ekstra kærlighed.

Det nyeste produkt i serien er en fugtighedscreme Lipikar AP+M. Den er udviklet baseret på La Roche-Posays arbejde med og forskning i hudens mikrobiom. Lipikar AP+M står for ingredienserne Aqua Posae og Microresyl og kombineret med termalsk kildevand er cremen beroligende, kløestillende og reducerer meget tør hud. Cremen er lækker fed, men trænger nemt ind i huden, så den kan også sagtens “bare” bruges til tør hud. Den er også markeret med den Blå Krans og kan også bruges til spædbørn.

Sidst er Lipikars “On the go”-stick. Jeg har ikke brugt den før, men fik den tilsendt for nogle måneder siden, så jeg kunne prøve den inden dette indlæg. Jeg har ikke haft brug for den endnu (især fordi jeg for tiden ikke er særlig meget “on the go”), men jeg kan forestille mig, at den er god at have med sig, hvis man har hud, der bliver tør, kløer eller er irriteret i løbet af dagen. Den styrker hudens barriere og dæmper kløe og irritation. Den kan bruges af både store og små over 3 måneder. 

Den her serie er selvfølgelig særlig relevant for jer, der har meget tør hud f.eks hud med tendens til atopi. Især når det gælder ungerne er det en virkelig god serie med rens, creme og on the go stick. Jeg har i hvert fald oplevet, at Lipikar-serien (og Cicaplast cremen!) er virkelig god til vores tørre hud herhjemme.

/S


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.