Om at ændre rutinerne lidt

Om at ændre rutinerne lidt

Vi var til “skole-hjem-samtale” med Gustav i går. Altså, på børnehaveniveau. Han har været i børnehaven i 7 måneders tid, og pædagogerne foreslog en snak om, hvordan han trives. Og trives, det gør han heldigvis <3

De synes han er SÅ sød og en fest at have på stuen. Der er ikke grænser for hans røverhistorier og han er nysgerrig og meget optaget af, hvordan verden omkring ham taler og gør ting. Han er meget langt fremme motorisk, men det kan mærkes, at han synes det finmotoriske er liiidt kedeligt. Udover puslespil og bøger, så giiider han ikke rigtig perler, at tegne og andet, hvor det kræver fordybelse og koncentration. Men fair nok, vi kan jo ikke synes alt er fedt. Det synes jeg jo heller ikke! Han bruger pædagogerne meget (på den gode måde, sagde de), men de må en gang i mellem fortælle ham, at de andre børn også skal have lov til at tale med dem. Sååå, det lyder som om, at han taler lige så meget i børnehaven, som han gør herhjemme!

I det nye år er han stoppet med at sove lur og det kan jeg mærke fra sekundet, jeg træder ind ad døren for at hente ham. Han er lægger tit puslespil, når jeg henter ham, fordi han har brug for at trække sig. Det gør mig egentlig lidt glad og stolt, at han kan mærke, når børnehaven er lidt for meget. For det er den for de fleste små børn – det er et dejligt sted med gode pædagoger og skønne unger. Meeen det kan altså også godt være survival of the fittest, hvor man (som både barn og voksen) konstant skal løbe for at følge med de andre.

Jeg fortalte pædagogerne, at jeg er ked af, at jeg ikke kan hente tidligere, nu hvor jeg går hjemme. Selvom de ikke hentydede noget. Louie er bare inde i en periode, hvor han (stadig) sover to lure, og han vågner typisk fra sin sidste lur omkring 15.30 (16 allersenest og ellers vækker jeg ham). Det gør jo, at inden vi kommer ind i bilen og er i børnehaven, at Gus bliver hentet forholdsvist sent (taget i betragtning, at jeg ikke pendler til og fra arbejde). Hans dage er derfor typisk fra 9-9.15-15.30-16. Der er børn, der har længere dage, men nu tog jeg jo valget om at gå hjemme for især at give ungerne lidt luft. Og ville egentlig gerne give Gustav mere luft. Især fordi, at jeg siden han kvittede luren har været helt på den anden ende, når han er kommet hjem. Han er totalt smadret. Det kommer jo ikke ud af den blå luft, at han kaster sko efter mig, skubber, græder, skriger. Det lille menneske kan ikke mere efter en travl dag i børnehaven, hvor han ikke længere får sine 1-2 timer til at lukke øjnene.

Pædagogerne kunne slet ikke genkende ham, da jeg fortalte, hvordan han reagerede til tider. Det trøster mig lidt, at han ikke er sådan generelt, men reagerer når han kommer hjem. Det tror jeg i øvrigt også er typisk for den lille størrelse.

Om ikke så længe, så er Louie måske nede på én lur og inden jeg ser mig om, så skal han også starte i vuggestuen. Jeg tænker indtil da, at jeg en dag om ugen vil hente Gustav inden Louie sover sin anden lur (omkring 13.30-14). Det betyder, at jeg får mindre tid til at arbejde, da jeg jo bruger Louies lure til at arbejde. Men hvis jeg ikke har travlt eller hvis det kan vente, så tror jeg, at det er godt givet ud for at give Gustav et afbræk.

Når Louie også starter i institution, så overvejer jeg at holde én af ungerne hjemme en dag om ugen. Jeg ved ikke lige, hvordan det fungerer med alt det her bloggeri på fuld tid. Hvis jeg har masser af tid, så måske én dag hver om ugen. og ellers kan de skiftes fra uge til uge. Grunden til, at jeg ikke har dem hjemme samme dag er, at jeg gerne vil give især Gustav min fulde opmærksomhed. På denne her måde kan vi tage en dag, hvor vi fx. tager i svømmehallen, på Experimentarium eller laver noget andet – kun ham og mig. Det er der normalt ikke så meget tid til.

Er der andre, der har prøvet lignende konstellation eller overvejelser? Jeg ved godt, at det ikke er alle, der har muligheden. Men nu hvor jeg har, synes jeg det er værd at overveje at ændre rutinerne lidt herhjemme <3

/S


15 svar til “Om at ændre rutinerne lidt”

 1. Jeg har selv to poder (4 mdr og 3,5) og den ene i samme alder som Gustav. Jeg har lige fået godkendt af mit arbejde, at jeg må bruge min restbarsel på at holde en ugentlig fridag hele næste skoleår (jeg er lærer), når jeg er retur fra barsel. Dette har vi netop gjort for at give familien og børnene mere ro og som du nævner…give alenetid til børnene hver i sær. Jeg glæder mig til at kunne tage min søn på snart 4 år med ud alene igen og have tid kun ham og jeg – det kan jeg nemlig også godt mærke på ham at han mangler og har brug for ❤️ Så er meget lykkelig for at arbejde har sagt god for det og vi som familie kan få det til at hænge sammen økonomisk – det er jo også en stor det af det.

  • Har selv en jævnaldrende med Loui og en på 4 år.
   Den yngste begynder i vuggestue på mandag. Så er hun 13 mdr.
   Jeg har specialt de sidste 3-4 mdr, givet min ældste minImmun en fridag om ugen(hun Beder ofte selv om det, så rart at kunne sige: ja selfølgelig må du blive hjemme), henter senest kl 15 og henter engang i mellem allerede kl 12, inden den yngstes lur. Har virkelig følt det har været godt givet ud. Og ved jeg kommer til at tænke tilbage (når den travle hverdage begynder) og være taknemlig for den tid vi alle fik sammen under min barsel.. jeg er sygeplejerske og skal starte op på kun 28 timer om ugen, i skiftende vagter og hver tredje weekend. Så det giver 1-2 dage hverdags fri i gennemsnittet. Planen er også at give så mange fridage som muligt også hver for sig og lave ting som så passer på deres alder.
   Så lidt tid i børnehave/vuggestue som muligt er noget jeg prioriteret meget højt, da jeg kan mærke hvilken forskel det gør. Jeg er så taknemlig for at have den mulighed, særligt i mens de er små.

 2. Jeg har 3 børn en pige i 0. En Dreng på 4 og en dreng på 14mdr og kan så meget genkende det. Jeg går hjemme med min lille dreng til maj)
  Igår feks hentede jeg min dreng kl 13, jeg var på vej hjem fra svømning med den mindste som sov i barnevognen og sikke en forskel det gør. Han har meget mere energi (på den gode måde) og er mere rolig etc. Men nu hvor den lille sover 1 lur om dagen henter jeg som regel efter luren – også fordi hans lur er det eneste mig tid jeg har – minus oprydning, madlavning og 1000 andre gøremål som bliver gjort i den tid også. Så jeg ved med mig selv jeg skal have overskud den dag jeg henter kl 13 eller tidligere.. Måske lidt tabu at sige men sådan er det. Så anyways forstår dig så godt 🙂

 3. Jeg er på barsel med mine tvillinger til marts og passer herefter hjemme et år, da Hørsholm jo har givet tilskud til dette, fri. Jeg har min svigermor de fleste dage i ugen, det gør at jeg kan give min store dreng fri fra bh en gang om ugen ofte og korte dage (9-13 typisk)
  Jeg kan IKKE have tre børn hjemme alene, det er synd for alle. Men når farmor så gerne vil og mormor stadig arbejder fuld tid, ja så siger jeg ikke nej tak. Hun går nogle lange ture med dem, så jeg kan få alene-tid. Hjemmepasning vil give vores hverdag luft og mere overskud. Men for jeg skal kunne det, må jeg ha tid for mig selv og hjælp. Så tak gud for gode bedster????❤️

 4. Jeg har fulgt dig siden Gustav blev født. Min store dreng er fra september 2016 og lillebror er fra marts 2019. Jeg sagde mit arbejde op, da jeg var på barsel med storebror for at passe ham hjemme et år ekstra (tilskud af kommunen til at passe eget barn hjemme) Jeg har valgt det samme med lillebror. Derfor har jeg valgt, at storebror får fri hver fredag, nogle dage henter jeg tidligt (før lillebrors anden lur).
  Vi prioriterer meget, at i weekenden, så kan mig og storebror lave noget sammen. Alene. Bare os to. (For jeg savner ham helt vildt. Åndssvagt måske, når jeg jo er sammen med ham hver dag) men jeg savner at det bare er ham jeg skal fokusere på, og ikke lillebror hele tiden.
  Vi har også valgt, at vi nu skal skiftes til at putte børnene. Førhen var det far der tog storebror og jeg tog lillebror (amning, opvågninger osv. Gav det bedst mening sådan) Det er gået fint indtil videre, men i går sagde storebror så “at jeg vil have mor”. Så det skal han få. Så jeg kan få læst godnathistorie/sange for ham og putte ham, mens far så putter lillebror (de sover på samme tidspunkt om aftenen)
  Børnehaven har spurgt om vi skulle droppe luren, da det ikke er alle dage han er træt, men jeg har sagt, at så længe han ikke bliver sur eller ked af det, over at skulle ind og slappe af, så synes jeg at vi skulle fortsætte. Måske han falder i søvn, måske ikke, men så får han til gengæld slappet af, og det tænker jeg må være rart, at lige få slappet af og få en pause i løbet af dagen.

 5. Hvor er det skønt for jer at i snart kan få mere tid sammen! ?
  Vi har en lille gut på knap 2 år, som går i dagpleje. Jeg er studerende og har 2-4 skoledage om ugen. De andre dage tager vi det roligt, med stille morgenhygge og sen aflevering, hvis jeg har lektier der skal laves. Er der ingen/få lektier holder vi gerne fri hele dagen. Det er fantastisk at have den mulighed og vi nyder det virkelig! Vi har ikke rigtig en struktur eller et bestemt mønster vi følger, men det fungerer alligevel bare super godt! ?
  Vi kan til gengæld godt mærke udbrændtheden efter en lang dag i dagpleje – heldigvis kan vi ofte sove lidt længere dagen efter og så er energien i top igen ?

 6. Jeg havde troet jeg skulle bruge tiden, fra lillebror var kørt ind i vugvestue til jeg starter arbejde, på at give storebror nogle fridage fra børnehaven, men lillebror er svær at køre ind. Vi er på 3. uge nu og de ringer efter 2-3 timer at han ikke sover så meget og er ked. Det kan jeg altså skyde en hvid pil efter. Dog forsøger jeg at gå en tur på legepladsen alene med storebror eller at vi leger noget herhjemme, bare ham og mig. Har nemlig helt de samme tanker som dig

 7. Shit, hvor må du blive stolt efter sådan en trivselssamtale, tænker jeg ❤️
  Kæmpe mor-skulderklap (jaja og far, bevares) for at have lavet og, jeg kan ikke lide opdraget, men formet sådan en skøn Gustav ?

 8. Vores dreng på 3 reagere fuldstændig som gustav. Og han blev storebror i sommers og har selvfølgelig også kunnet mærke det.
  Jeg har i en periode haft holdt ham hjemme hver onsdag, for at give et break midt på ugen. Og det fungere super fint
  Det er dage i nattøj, og med skærm og bagning, men aldrig vilde planer.
  De andre dage bliver han afleveret 6.30 og henter kl 14.30 Ca. Fordi det er hvad der passer ind i resten af husets rutiner.
  Og ellers kan jeg virkelig anbefale at gå til en dygtig kranio sakral terapeut og få ro på nervesystemet hos de små gutter. 🙂

 9. Jeg har 2 piger, en i børnehave på 3,5 år og en der er 9 uger. Har også dårlig samvittighed over at klokken nogengange bliver lidt for mange inden hun hentes. Har bare også behov for at give den lille lidt ro herhjemme. Jeg har også overvejet at holde den store hjemme fra børnehave en dag om ugen eller lign. Min mor er pædagog i en vuggestue, og hun har rådet mig til at give hende et par korte dage i børnehave istedet, da hun siger, at mange børn tit kommer ud af rutinerne og vanen ved at komme i børnehave, så når de skal afsted igen efter ekstra fridage, kan det være overvældende for dem, og de kan mærke at de hellere vil holde fri derhjemme igen. Hun siger det fungere rigtig godt med en kort dag i børnehave for mange børn. Så det forsøger jeg at blive bedre til?

 10. Du er en sej mor. Elsker at læse dine refleksioner.

  Når børn reagerer efter vuggestue/børnehave/skole er det ofte det man kalder en forsinket reaktion. Det er helt normalt, men et tegn på at man ikke kan rumme mere. Man blevet fyldt op i løbet af dagen/ugen, men reagerer ikke i situationen, først senere.

  Det kan være det samme som når man henter og ens 3-årige begynder at halte og græde over smerter i foden, hvor pædagogen så kan fortælle, at der var et styr, men det var i morges og alt var super efter 5 minutter og indtil nu.

  Lidt som når vi selv er helt fyldt op og lader det gå ud over kæresten når vi kommer hjem, så snart han gør det mindste forkert. Det er jo sjældent vi flipper skråt overfor venner eller kollegaer.

  Håber også jeg selv finder en rytme og overskuddet til at give den store pauser og nogle korte dage på når jeg skal på barsel om lidt??.

 11. Kan så meget relatere. Børn på samme alder som dine og den store bruger også alt kridt i børnehaven. Kan næsten ser hun giver “slip” i det øjeblik jeg træder ind på stuen og så starter helvede ellers – det er skrig og flitsbue for alle pengene. Jeg fandt ud af at det gjorde en kæmpe forskel at hente tidligt et par dage. I starten gjorde jeg det hver anden dag og da jeg så havde sporet mig ind på at det gjorde en forskel kunne jeg nøjes med at gøre det hvis jeg kunne mærke hun var brugt.. fx efter en dårlig nat eller en hård weekend. Det fungere virkelig godt for os.

 12. Jeg er på barsel med lillesøster på 8 mdr, og skal have hende hjemme til hun bliver to. Storebror på 3 (født dagen før Gustav ?) nyder også godt af det, da han er hjemme hver mandag og fredag. De andre dage er det børnehave 8.30/9-15/15.30. Han er elsker sin børnehave, men har også meget godt af de mange hjemmedage og vi hygger os meget de dage.

 13. Grundet mine skiftende vagter som sygeplejersker og vinteren på nedsat tid, har jeg også selv haft stor flexibilitet mht børn, fridage osv., hvilket vi virkelig har nydt. Og nu er jeg studerende og læser og går i skole ca 35-40 timer om ugen men kan jo selv flere meget af min tid. Mine børn kommer dog afsted hver dag, men den store kan gå hjem efter skole hvis hun har lyst og er der optræk til sygdom kan jeg ret nemt have børn hjemme og så læser jeg bare om aftenen i stedet. Bevares, det kan være hårdt, men nyder ikke at have et arbejde at stå til regnskab overfor. Valgte studielivet nu da vi trængte til det som familie og vi begge var kørt træt i mine arbejdsvilkår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.