Vores første skiferie

Vores første skiferie

Mads og jeg har været sammen i over 13 år og vi har rejst minimum én gang om året siden vi mødtes. Men vi har aldrig stået på ski sammen, så det er en first for os – og dem har vi ikke så mange tilbage af efter 13 år, så jeg glæder mig!

Jeg har stået på ski siden, jeg kunne gå. Jeg har så mange gode minder, hvor jeg står på ski med min far. Han havde altid en lille chokolade i lommen og vi har altid stået godt sammen. Min mor har aldrig brugt sig om at køre særlig hurtigt og har nu også fået osteoporose, hvilket gør hende endnu mere bange for at falde. Så hun stoppede for flere år siden med at stå alpint og står kun på langrend. I gymnasiet tog jeg af sted med vennerne og den tur stod nok mere på alkohol og hyggetøj end den stod på ski. Men så stoppede skiturerne, fordi Mads og jeg fik smag for det varme vejr i vintermånederne. Så jeg skiftede skiturerne ud med varmere himmelstrøg og jeg har faktisk ikke stået siden 2. g.

Mads har ikke haft samme tradition for skiture i hans familie og har kun stået et par gange i sit liv. Han er typen, der helst vil være god (og gerne bedst) til det han laver, og jeg tror ikke, at han syntes, det var skideskægt at være ny på ski i en alder af 27-28 år (da han var af sted i nogle dage med sit arbejde). Så vi valgte altid den nemme solferie sammen i stedet.

SKIFERIE MED BØRN

Nu har vi muligheden for at tage med mine forældre og min bror og hans forlovede (og min lille niece) til Norge. Min svigerinde har en hytte i Trysil, hvor vi alle kan bo. En skiferie kan godt blive ret dyr og jeg ved ikke, om vi ender med at bruge maaange timer indenfor, og så har jeg ikke haft lyst til at bruge så mange penge. Nu bor vi gratis og skal kun betale for transport og ski, så vi springer ud i det!

Vi tager Oslofærgen derop, fordi Louie absolut hader at køre i bil. Han er blevet bedre til det de sidste måneder, men han bryder sig virkelig ikke om at være bagudvent. Så vi venter lidt endnu til at tage på længere køretur til, at han kan vende den anden vej i autostolen. Jeg har aldrig taget Oslobåden. Det skyldes blandt andet, at jeg ikke er særlig vild med at sejle. Jeg bliver faktisk meget nervøs, når det hele gynger og selvom, at jeg aldrig har været søsyg, så spænder jeg op i hele kroppen – jeg slapper simpelthen ikke af på en båd, der gynger. Derudover har vi ungerne med, og Louie ammer jo stadig hele natten, så han kan ikke ligge for sig selv. Så der er lige nogle logistiske udfordringer med de køjesenge. Vi har i øvrigt valgt en 4-mandskahyt med vindue. Jeg ved godt, at vi ikke kommer til at bruge meget tid her, men jeg har engang sovet en nat i kina på et hotelværelse uden vindue, og jeg fik ikke lukket et øje – det var simpelthen så ubehageligt. Og så lige et tip, som jeg også delte på instagram: vi bestilte over det norske site (dfds.no) og sparede 500 kr – det er altså 20%! Det skyldes både den norske krone og så er det nogle ting, der simpelthen er dyrere på det danske site. Don’t ask me why.

DEN FORELØBIGE PLAN

Jeg har en ambition om at lære at stå på langrend på denne tur, fordi Louie kan ligge i en pulk bag ved. Hånden på hjertet, måske jeg overvurderer mig selv. Måske kan jeg overhovedet ikke finde ud af at stå på langrend – og måske slet ikke med en pulk. Og kan man leje en pulk? Jeg prøvede det for mange år siden, og endte med at smide skiene i frustration og hive alpin-skiene på i stedet – så fuck fuck da! Nu er jeg lige blevet 20 år ældre og håber, at min tålmodighed rækker lidt længere. Min niece er på det tidspunkt 4 måneder, så jeg tror, at konceptet bliver, at vi på skift (både forældre og bedsteforældre) passer hende og Louie i hytten, så alle får stået på ski og ingen går ud af sit gode skind af at være lukket inde i en hytte hele dagen.

Gustav skal på skiskole (tænker jeg?). Jeg tror, at han vil synes, at det er über-skægt og når han lige vænner sig til det, så vil hans frygtløse sind nok gøre ham sikker på benene hurtigt. Måske. Måske synes overhovedet ikke det er sjovt og vil bare kælke, og så tager vi den derfra. Jeg har ingen forventninger, men håber virkelig på lidt sol. Når nu vi ikke skal på solferie i år, så kan jeg måske få lidt d-vitamin på denne tur – og måske jeg endda kan smide jakken på toppen af bjerget og få en varm kakao og lidt røde kinder? Det er MANGE år siden, at jeg sidst stod på ski i Norge. I gymnasiet var vi i Frankrig og da stod jeg på ski i kun en hættetrøje! Så måske er det helt urealistisk, men I’ll keep dreaming.

Søde jer, der garanteret har gjort jer en masse erfaringer efter at have været på ski med jeres børn. Har I nogle gode tips til mig og eventuelt andre, som læser med? Hvad fungerer? Hvad fungerede ikke? Hvad skal vi huske? Jeg er fuldstændig på bar bund og tager i mod alle gode tips (eventuelt nogen, der har været i Trysil for nyligt?) med kyshånd 🙂


13 svar til “Vores første skiferie”

 1. God ferie – og sikke søde billeder. Elsker beretningen om lommechokoladen ?

  Jeg er tilgengæld selv hverken vild med sne, har nogen motorik, er højdeskræk og ligeledes uhyre uinteresseret i sportslig udfoldelse i flok, og har således ingen gode råd eller ideer – den eneste tur jeg fik, var på studietur i 6. klasse til Branäs, men trods ovenstående, var det nu faktisk en rigtig go’ tur ?
  Håber I får alle de tips og tricks I søger, før afgang??.

 2. Er lige kommet hjem fra skiferie i Sverige med en på 2,9 mdr og en på 9 mdr. Virkelig en succes.
  Et lille tip på Oslobåden. Vi havde to køjesenge på vejen hjem, ikke helt optimalt med to små børn, men det gik af den ene grund, at vi kunne låne sengeheste. Man skal selv efterspørge dem i receptionen (7.sal) og så leveres de på værelset.
  Vores dreng på knap 3 år stod mellem fars ben, og det fungerede godt, men tre dage var ikke helt nok til at han kunne stå alene. Skiskole er fra 3 år de fleste steder. Men han elskede det, og klar til at blive kastet ud i lidt mere næste år. Lillesøster var bare hjemme hos farmor og hyggede sig.
  Husk masser af snacks i lommen til store og små.
  Rigtig god tur!

 3. Hej Sofie, jeg sidder i Norge mens jeg skriver til dig – med to børn (3,5 år og 11 måneder), i min svigerfamilies hytte i nærheden af Geilo. Jeg var skrækslagen for at skulle rejse. Først og fremmest fordi det er min 2. gang på ski. Og så med min lille familie med 2 hhv små børn. Men. Det går glimrende. Oslobåden fik vi overstået med hjælp af pyjamas-helte-figurer fra shoppen og et stort Commodor-class værelse til os 4 med babyseng til den lille og den store mellem os. Vi gik hhv sent i seng, så begge børn sov meget dybt og fint til næste dag. Så spiste vi noget morgenmad og kom til Oslo et par timer efter. Hvis I overnatter, så kan det virkelig betale sig, at booke de store værelser (også fordi der er så god morgenmad). Til frokost eller aftensmad er Italy nok det bedste valg til børn. Det kan man booke i forvejen og deres pizza og pasta er fine. Vedr ski: vores store elsker det. Vi købte nogle billige ski med til ham og så tog vi ham bare med på langrend. Selvf er han ikke god, og falder en del, men han kommer hurtigt op igen. Vi købte en pulk (jeg tror godt, at men kan leje den i en lokal butik) og vores lille datter sov i den, og så kunne den store sidde på den når han blev træt. Meget smart. Det gik ekstremt godt det hele. Vi brugte også lomme-chokolade til undervejs, det var et stort hit. Husk noget rigtig god creme til kinderne, en blød og tyk sovepose til pulken og varme varme uldtøj. Så kan det kun gå godt. Ps: At trække pulken klarer du uden problemer! Knus fra Laura

 4. Jeg er lige vendhjemt efter en uge på ski i Hemsedal. 7 voksne og 2 spædbørn på hhv. 3 og 4 måneder. Begge sæt forældre med første ferie med børn. Begge vores børn fik dårlig mave på færgen på vej hjem og vi havde knap med bleer med op. (Man kan ikke gå på bildækket når man sejler) derfor er mit allerbedste råd. Husk nok bleer og bleposer. Vi pakkede alt for meget tøj til tre personer og sad godt mast i bilen. Tag derfor kun nødvendigt med. Og snacks til ude turene! De er så vigtige. Vi havde en fast aftale om at ski folkene kom hjem og spiste frokost, men en snack kunne man sagtens klemme ned ved 10-11 tiden- vi sparede ret mange penge på det og vores lejlighed lå 20 meter fra pisten. Og så savnede nogen af os vores børn ???
  En flaske med vand er heller ikke dumt.
  Jeg håber i får en dejlig tur og glæder mig til at følge med. 🙂

  • Skiferie med små børn er en investering for livet. Vi har 3 børn på 23, 19 og 6 og har været på ski hvert år. Det er lidt hårdt arbejde, når de er små og forventningerne til voksen ski ture skal sættes ned, til gengæld kommer investeringen tifold igen, når de er blevet større.
   Vi har altid været i Norge, Skeikampen og næsten altid med færgen – godt tip med sengeheste, det har vi også altid brugt og klaret en nat med et lille barn i samme køje. Vi har også enkelte gange opgraderet, men det andet er nu gået fint for os. Der er maser af aktiviteter for børn på 3 år på færgen, et Bobles legerum til dem begge og så er poolen altid et hit. Vores mindste elsker den tur. Nogle gange har vi faktisk taget noget lækkert mad med hjemmefra og spist i kahytten, lige nu elsker de den store buffet – der er også noget for enhver smag.
   Pulk – kan altid lejes, nogle gange er det en god ide at reservere. Vi har stået langrend hele livet, så jeg synes ikke det er svært at løbe med pulk, men lidt tungt er det nu:)
   Og med de små er leg i sneen og masser af kælketure også bare et hit. Der var et år hvor vores mindste kun gik rundt med støvlerne på, skiene de forblev urørte… men han havde en fest..så mit bedste råd er at sætte ambitionsniveauet ned og lade, også dette, være på børnenes præmisser

 5. Jeg kommer også fra en skifamilie med lommechokolader og det hele. Jeg havde for to år siden min kæreste, der heller ikke har meget skierfaring, med for første gang og han kom på skiskole og elskede det fordi han der var den bedste. Han lærte lynhurtigt og efter 3 dage (mener jeg) kunne han sagtens følge med os andre. Fordelene ved Norge er også at pisternes sværhedsgrad ikke kommer i nærheden af, hvad du kender til fra Alperne. Min kæreste var glad for det ikke var mig, eller måske mere min far, der skulle komme med fif og kloge bemærkninger, men en professionel der underviser hver dag i 6 måneder om året.
  Gustav skal klart afsted på skiskole! Jeg har selv undervist som skilære og børn mellem 3 og 5 kommer, i hvertfald i Alperne, på hold sammen, hvor de mest bare leger og hygger og bliver “passet” så de voksne får lidt skitid. Igen lærer de bare bedst, når det ikke er voksne de kender, der skal lære dem noget nyt.
  Vi var afsted sidste år, hvor vores datter var 10 måneder, og gjorde som I tænker med at skiftedes til at passe derhjemme og så evt. mødes oppe på bjerget til frokost eller en kop varm kakao. I år skal hun med igen og vi tager for sjov ski og støvler med til hende, så hun kan lege lidt med det, om det så bare bliver 5 min om dagen. Vi tager bærerygsæk med, så vi ikke behøver have klapvogn med overalt og ikke behøver have hende på hoften

 6. Stor anbefaling herfra til skiskolerne i Trysil! Jeg var afsted sidste år med børn på 2, 4 og 6 år. Og de havde alle en fest på skiskole og det var langt nemmere at undgå konflikter, når de lærte det af andre end mor og far 🙂

  Vær opmærksom på om I booker skiskole på en rigtige side af bjerget. Det er nemlig ikke så nemt at ændre.

 7. Hej Sofie,
  Vi er lige kommet hjem fra en dejlig skiferie i Trysil med vores søn på 1,5 år. Vi har været afsted til Trysil hvert år i omkring 10 år og det er tredje gang, vi har vores søn med. Trysil er et fantastisk område for både nybegyndere og børn. Jeg stod selv første gang i Trysil som 20-årig og var helt grøn – det er snart 10 år siden ?⛷ Pisternes sværhedsgrad er ikke i nærheden af det som i Alperne. Mange af hytterne ligger tæt på pisterne og man kan stå på ski derned, hvilket er super praktisk, så man ikke skal pakke hele molevitten og ud i en bil. Vi har også haft skiftedes til at stå formiddag/ eftermiddag. Det fungerer super godt for os, så alle får lov til at stå på ski i løbet af dagen ? Der er også et rigtig fint børneområde, som jeg tænker at Gustav kan få masser af glæde af.
  Jeg håber, I får en fantastisk skiferie. Trysil er skønt (og koldt! Vi havde minus 16 grader den ene dag. Så måske ikke så meget sidde på toppen i t-shirt ?❄️)

 8. Kære Sofie
  Hvor lyder det dejligt med en skiferie med hele familien. Jeg har selv stået på ski siden jeg var tre, og den er jo en skøn måde at få oplevelser på sammen som familie. Vi skal af sted i år med vores søn på 2,5 år. Han var også med sidste år, og der havde vi købt nogle ski, der kan spændes om skoene (tror vi købte dem på jollyroom). Det kan være en fin start, hvis Gustav ikke synes om at skulle have foden ned i den hårde skistøvle. Og det bedste råd: al skiløb er på hans præmisser og skal leges ind ? God tur!

 9. Rigtig god ferie til jer? Jeg har været i Trysil nogle gange med små børn, og har også sovet med ammebaby i køje på Oslobåden – det går ok når der er sengehest på, bare bed om 2 stk til kahytten hvis I også har brug for een til Gustav? Vi har haft meget glæde af en skisele til børnene når de var på Gustavs alder? Og hvis I har plads i bilen så tag et par kælke med til drengene, så er der et par timers underholdning i sneen med dem?

 10. Vi har været i trysil de sidste 4 år med børn, først med et og de sidste par med to (og i år tre).
  Det er så børnevenligt og skiferie er noget som ungerne glæder sig til nærmest hele året. Deres maskot valle er også en hjælp.
  Skiskole og børneområdet er super at lege i, med figurer og en meget langsomtkørende tallerkenlift.
  Vi har ikke brugt sele, men stået med dem ml benene el ved siden med en stav, samt min mand har kørt baglæns foran dem, så de selv ku køre ned til ham, det har virket super.
  De to store (4 og 7) kører selvstændigt og det er så fedt at se deres udvikling henover ugen med skiskole.
  Lommerne fyldes hver dag med “pisteguf”, som bruges ved træthed el som lokkemad og det er så vigtigt og hyggeligt.
  Desuden har de billig varm kakao i deres cafeer rundt i området, når man trænger til en pause.
  Håber I får en super tur.
  Marie

 11. Vi har lige være i Hafjell over julen. Med en dreng på 3,9 år og en pige på 10 mdr. Den ældste var på skiskole i fem dage og var super sej. Det giver lige lidt fritid til et par ture på de kulørte pister. Den yngste blev passet i hytten af mormor og morfar der ikke står på ski mere (har været langrend). Jeg stod kun om formiddagen så bedsteforældrene ikke skulle føle sig som “gidsler”. Vi havde barnevognen med på færgen (fra Frederikshavn) og sagde den skulle med ombord da vi tjekkede ind, så kunne vi holde lige ved elevatoren. Vi havde en voksipose i barnevognen som var guld værd, så der er varme hele vejen rundt. Samt et reb til at trække barnevognen op af de stejle glatte veje, så den der skubber kan få lidt hjælp.
  Husk at nyde lyset fra sneen. Savner det allerede…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.