Hr. Pølle er gået i vasken og ingen har tabt sutten

Hr. Pølle er gået i vasken og ingen har tabt sutten

Ja, jeg havde en ambition. Men det viste jeg, at det var min ambition – ikke Gustavs. Og der må jeg jo bare lytte til Gustav og pakke mine “men burde han ikke….” sammen. Nej, drengen var vist ikke lige så klar til at smide sin ble som jeg var.

Vi har her i juleferien testet blefrie perioder af. Det vil Gustav gerne for han vil gerne have seje underbukser på. Vi har også læst Hr. Pølle for ham, som er en ret sjov bog om at smide bleen. Vi brugte de helt rigtige argumenter om, at Hr. Pølle jo ikke vil være klemt, men vil jo gerne i Pølleplaskeland (jeg var helt færdig, da jeg læste bogen). Og nu er vi også nået så langt, at Gustav ikke er bange for at sidde på toilettet med sit eget bræt. Han synes faktisk det er sjovt at løbe derude i tide og utide – og så alligevel aldrig helt i tide…

Vi har nemlig ikke haft en succesoplevelse endnu. Gustav kan ikke fornemme, at han skal tisse. Han kan kun konstatere, når han allerede har tisset. Vi har vasket og “pyt pyt” og om igen mange gange. Gustav vil dog som oftest gerne have ble på igen efter et uheld, da han jo heller ikke synes det er sjovt.

Ikke én gang har han meldt sig inden han skulle tisse – jeg tror simpelthen ikke han tænker over det eller kan mærke det. Og når jeg præventivt spørger om vi ikke skal gå ud på toilettet, så vil han ikke. Jeg kunne skrive meget mere om vores uheld, men det er der ikke grund til. Kort sagt er Gustav ikke helt opmærksom på, hvornår han har brug for at bruge toilettet.

Til gengæld er han meget opmærksom på selv at tage sin ble af og bede om en ny, når den er våd og det er sjældent, at han tisser i bleen om natten. Han har et par gange selv kravlet op på puslebordet og kaldet! Så der er ikke lang vej igen og det er i det mindste første skridt på vejen mod renlighed. Jeg har hørt et par af de større børn kommentere på, at han bruger ble. Det gør altid lidt ondt i mit moderhjerte, fordi jeg kan se forvirringen og tvivlen i hans øjne over, hvorfor de store børn kommenterer på det. Han er snart 3 år og 4 måneder og trods alt ret bevidst om, hvem der bruger ble og hvem der ikke gør.

Nu er jeg blevet enig med mig selv om, at jeg ikke vil presse ham og håber på, at han melder sig på et tidspunkt inden, at “skaden er sket” og så kan vi prøve at smide bleen. Jeg synes, at han skal have en succesoplevelse.

Mit bedste råd

Nåh ja, og hvordan var det lige nu med den sut? Sidder du og tænker, at vi er to vatnisser herhjemme, der ikke sætter foden ned.. Mja, så har du måske ret. Men hvis jeg skal komme med et rigtig godt råd til forældre derude, der overvejer at smide sutten – gør det IKKE i julen. Jeg er så glad for, at vi beholdte den, for Gustav har virkelig haft brug for den. Der sker så meget med gaver, gæster, julemand, nisser, nytår, venner, ferie. Og selvom, at der nok skal komme en reaktion, når vi napper sutterne fra ham – og det selvfølgelig kræver lidt overskud – så må vi gøre det i en weekend i stedet for (snart). Vi har trods alt snakket om det længe, at sutterne skulle sendes til julemanden. Men hey… er det ikke noget med, at julen varer lige til påske? 😉 Ej, tror vi forsøger næste weekend, nu hvor det ligger top of mind for os alle. Og Gustav har allerede besluttet sig for, at han skal have en monstertruck fra legetøjsforretningen som tak for, at julemanden må give hans sutter videre.

Så julen 2019 blev heller ikke ferien, hvor vi stoppede natamning, smed bleen, stoppede med at bruge sut. Men ved I hvad? Der er forhåbentligt ingen teenagere, der gør nogle af delene, så mon ikke, at vi nok skal finde en løsning herhjemme.

/S


17 svar til “Hr. Pølle er gået i vasken og ingen har tabt sutten”

 1. Hvis man er medlem af fætterbrs klub, så kan man afleverer sutterne og få en lille gave og et diplom. Vi afleverede Astrids og hang diplomet over hendes seng. Det hjalp rigtig fint at have det for at hun havde noget fysisk at forholde sig til de første dage uden sut

 2. Kære Sofie!
  Det lyder fuldstændig som vores nummer 3 (på 3 år og 5 måneder). Hun er slet ikke klar kognitivt til at smide bleen. Og det var det samme med hendes to ældre søskende – de var også sene, men til gengæld var det virkelig virkelig begrænset med uheld, da først det skete. Mit bedste råd er at vente, til han helt selv er klar – selvom det er svært, synes jeg. Og sutterne har vi i øvrigt også endnu her….så 😉

 3. Jeg synes det er så svært at vide hvornår et barn “er klar” til at smide bleen (og hvornår det bare handler om voksnes holdning til, at nu skal det snart være..) Vi har ikke rigtigt vidst præcist hvad vi skulle kigge efter hos vores søn- så vi har bare øvet lidt med blefri timer on-off (med varierende succes🙈) Men nu er han lige pludselig begyndt at sige “jeg skal tisse nu mor, har jeg ble på?” hver gang han skal tisse. Det tager vi som et tegn på, at nu kan han åbenbart mærke hvornår han skal tisse, så nu må han være klar! Vi prøver det i hvert fald af i weekenden (så forhåbentligt er han klar) 😄😄

 4. Min store datter sendte sutterne til julemanden i april, det var intet problem. Vi lagde dem i postkassen og næste morgen var sutter byttet ud med en lille gave.
  Min yngste datter har lige sendt hendes i weekenden. Vi kunne også godt se,at det var langt bedre end midt i alt jule halløjet ☺️

 5. Vi har lige været igennem præcis det samme. Vores datter er 3 år og 6 måneder. I starten af december læste vi Hr. Pølle og pludselig ville hun ikke have ble på. Og hun kunne heller ikke mærke, hvornår hun skulle tisse, så det var mange uheld hele tiden (af både det ene og det andet). Ved os hjalp det at sætte et ’tisseur’. Ca. Hver 3. time. Så er det ikke mor og far der siger du skal tisse, men en klokke, der ringer. Det kørte vi i et par uger, og nu har hun helt styr på det og har ikke haft et eneste uheld.
  Sutten tog vi denne weekend – og hun har VIRKELIG været afhængig af den og sin kanin (magen til Gustavs), og har altid nusset på mave, arme, krop, næse og virkelig blevet beroliget af det. Så vi frygtede virkelig lørdag, hvor vi gjorde det. Vi hang den på suttetæet, filmede det (så vi kan snakke om det og se det), og gik ned og kørte en gave. Hun spurgte til den en del gang lørdag og græd også sig selv i søvn – kanin duede ligepludselig ikke, fordi “man ikke kan nusse uden sut” <3. Hun græd sig selv i søvn lørdag og så har der ikke været noget siden??? Jeg er helt i chok, og troede virkelig ikke, at det skulle gå så nemt. Selvfølgelig spørger hun til den, men hun har ikke grædt over den siden lørdag aften. Nå ved ikke, hvad jeg ville med min kommentar andet end måske at berolige, at sutten måske ikke bliver så slemt. Og det med bleen skal nok komme – de børn er så seje. Og lige nu er det andre ting, der interesserer Gustav 🙂

 6. Vi tog også bleen for min søn i juleferie. Han er lige blevet 3 år. Alle bleer blev pakket væk og dd første 3 dage havde han KUN uheld. Shit tænkte jeg efter de 3 dage. Men så vågnede han 4. Dag og gik på potten. Havde kun et enkelt uheld den dag. Og derfra gik det kun fremad. Jeg er sikker på at det nok skal lykkedes for jer snart. Men hold da fast som om man ikke havde nok vasketøj i forvejen🤣

 7. Det lyder helt rigtigt at følge ham og hvad han kan mærke/ikke mærke.
  Jeg tror ikke, man kan forcere det, men bare motivere – præcis som I har gjort. Vi prøvede til med vores dreng, da han var lidt over 3 år, men der havde han heller ikke fornemmelsen, men konstaterede også bare, når han havde tisset. Vi prøvede igen, da han var 3,5 og vi havde fået sommerferie. I starten var han ikke vild med at sidde på toilettet, men heldigvis havde vi 3 uger i sommerhus, hvor vi kunne lade ham rende helt bar i haven og ellers bare give ro til at øve at tisse stående – både i haven og på toilettet. Efter få dage lavede han også nummer 2 på toilettet og fik overdrevet meget ros for det 😂 efter en uge eller to stoppede vi også med natbleen, da den var tør hver morgen. Og siden da har der kun været 4-5 uheld! Jeg prøver bare at sige, at du lyder til at gribe det godt an, og at det kan gå vildt hurtigt, når først han er klar 🙂

 8. Jeg havde tænkt at vi enten skulle kigge på bleen eller sutten i ferien, men min datter/humørforstyrrede terrorist/threenager på 3 år og 3 mdr virkede ikke klar til nogle af delene, da vi gik på ferie. D 30 havde hun blefti formiddag for første gang, d 2 blev hun sendt i børnehave uden ble. Indtil videre har hun ingen uheld haft i børnehaven… Hjemme er der nogle stykker, som regel fordi hun bliver træt og det kommer lidt bag på hende.
  Vi har en hundehvalp på knap 7mdr, som vi lige har gjort renlig, og det virker så forkert at sige, men vi har brugt samme “opskrift”. Ud og tisse efter mad og leg.
  Sutten kigger vi på en anden gang

 9. Vores dreng er samme alder som Gustav, og han er slet heller ikke klar til at smide bleen.
  Jeg læste engang et råd om, at man kunne putte underbukser under bleen (virker måske lidt fjollet), men så kan barnet bedre mærke hvis han/hun tisset eller andet. Vi har dog ikke selv testet det 🤷🏼‍♀️
  Vi har samtidig også projekt farvel sut foran os! I sidste weekend skrev vi et brev til julemaden (og postede i vores egen postkasse), hvor vi fortalte hvad Lucas ønskede sig, at få i byt for sine sutter. Brevet var sjovt nok væk næste morgen 😆
  Vi har aftalt at på fredag er dagen hvor alle sutterne bliver sendt afsted til julemanden 🤞🏻 (I vores egen postkasse naturligvis).

 10. Hos os hjalp det at give en vingummi hver gang der var gevinst. Så han kom på toilettet og forsøgte. Hver gang vi skulle noget, så måtte han lige tisse. Hvis ikke han kunne, så hoppede vi “tissen ned i blæren”. Det hjalp 🙂

  Men ambitionsniveauet over julen var også højt, då dejligt i har fundet en anden vej, da det var det familien behøvede

 11. En kollega fortalte mig, at der er et “monster” nede i fætter BR, som spiser sutter. Så kan barnet komme med sine sutter også så rumler og smasker den, når den får sutterne i munden.
  Min ældste søn er også fra september 2016. Vi kører også stadig sut og ble. Han er heller ikke klar til at slippe nogle af delene endnu. Tror vi prøver “suttemonsteret”, når hypen over julegaverne har lagt sig, og han ønsker sig noget nyt, som han kan få, hvis han giver sutterne til monsteret.

 12. Jeg synes det er så rigtig at lytte til både jeres eget overskud og til Gustav.. ☺️ Vores store dreng på 3,5 sendte sutterne til julemanden d. 20 december. Han har savnet dem, men klaret det flot trods juleræs😬

  I forhold til ble, vi smed den i sommers, så var vores i en lang periode heller ikke glad for at skulle på toilettet. Det hjalp da han fik lov at stå op og tisse. På den måde smed han faktisk bleen, men ville have dem på til det store i rigtig lang tid. Den fik vi knækket ved at han fik en tatovering hver gang han havde lavet stort på toilettet. Det synes han nemlig var ret sejt☺️ På et tidspunkt havde han over det hele på begge arme🤪🙈😅

 13. Min niece har helt samme alder som Gustav og hun bruger altså også stadig både ble og sut – de skal nok blive klar på et tidspunkt ?

 14. Vores søn kunne heller ikke mærke hvornår han skulle tisse så vi satte ham fast på toilettet hveranden time. Til sidst kunne han selv mærke det – tror det tog 5-10 dage og nu er han blefri. Vi minder ham stadig om det men ellers kører det 🙂

 15. Jeg tænker, Gustav er godt på vej, når han registrerer, at han tisser. Næste skridt er at reagere lige INDEN, han tisser ? Jeg tænker en opbakning fra børnehaven er rigtig vigtig. Vores dagplejemor har i hvert fald været guld værd i den proces. Vi har haft faste tider, hvor han skulle på potten – uanset om han kunne tisse eller ej. Men blot for at lære nogle rytmer. Efterhånden tissede han oftere og oftere, og til sidst sagde han selv til. Men længe skulle vi styre rytmen for ham. Uden der var postyr – han har altid elsket at sidde på potten, helst med så mange bøger som muligt ? Men tænker børn er vidt forskellige. Det vigtigste er at nok at det bliver nogle positive første oplevelser, og at det ikke bliver forceret.

 16. .. Jeg kan huske du på et tidspunkt skrev et indlæg om offentlighed, dine børn og valg. Dine børns privatliv.
  Jeg kan slet ikke forstå alle disse ting du skriver og deler om dine børn. Jeg stoppede at følge dig på Instagram da jeg faktisk følte mig pinlig over at vide så meget om dit liv, jeres hjem og ikke mindst dine børn. Jeg føler det er krænkelse af dine børn. Jeg forstsatte med at læse din blog, idet det var mere problemstilling og dybere tanker, fremfor en masse billeder og videoer at Gustav Og Louie der spiser aftensmad, leger eller synger og ‘lige gyldige’ episoder. Hvad er der blevet af dine egne tanker og følelser? Er de forsvundet bag ‘fame’, dit eget behov for så meget opmærksomhed, at kunne økonomisk gå hjemme i bytte for display af dine børn?

  • Hej Marie-Louie. Jeg synes, at din besked er ret tarvelig og det ærgrer mig, at du skriver som du gør, fordi pointen bliver væk i din passive aggresivitet. Jeg har samme holdning, som jeg altid har haft. Jeg deler, hvad jeg tænker er et hyggelige stunder til familiealbummet. Det som nu sker i familielivet med spisning, leg, putning, kys. Jeg filmer ikke mine børn, når de er udsatte. Hvis de er på toilettet, er kede af det eller på anden på overskrider deres grænse. Jeg er ked af, at jeg åbenlyst overtræder din grænse, og håber, at du kan finde nogle andre mere private at følge. Bedste hilsner Sofie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.