En snak om min skoldkoppeskræk

En snak om min skoldkoppeskræk

I dag fik jeg en notits fra børnehaven – der er en af børnene, der har skoldkopper. Åh, og ved I hvad? Det vækker den lille skoldkoppeskræk, som lurer i min mave. Skoldkopper er som at ryste et sæt terninger – nogle gange har du heldet med dig, og du får måske en håndfuld knopper fordelt på hele kroppen. Og andre gange bliver du ramt, som jeg blev ramt i marts 1991, da jeg var 1,5 år. You never know, og det er næsten det sværeste for mig, at jeg ikke ved, hvad jeg skal forberede mig på.

To ugers kløen

Vi var på ferie i Spanien og min storebror var næsten rask efter sine skoldkopper. Hans kopper havde fået sår på og han havde det fint på det tidspunkt. Min mor husker ikke, at hans skoldkopper var så slemme. Han fik en del i ansigtet, men kom sig rimelig hurtigt over det. I flyet på vej til Spanien begyndte jeg at få feber og blive rødspættet, og det udviklede sig til skoldkopper. Og rigtig mange af dem. Vi var i Spanien i 2 uger og jeg var syg i begge uger med høj feber og mange, mange skoldkopper i hele den første uge.

Min mor har fortalt mig, at tårerne bare trillede ned af mine kinder den ene dag efter den anden. Nu hvor jeg selv er blevet mor, kan jeg kun forestille mig, hvor ondt i maven, mine forældre må have haft, og hvor laaaaang en ferie, det måtte have været. Jeg havde skoldkopper over hele kroppen, i munden og inde i mine kønsdele. Venner, jeg var seriøst ramt – og så kun som 1,5 årig. Jeg havde især mange på ryggen, hvilket jo egentlig er meget godt, fordi der kunne jeg ikke nå dem og klø hul på dem, men til gengæld lå jeg og øffede hele natten. Jeg kan lige forestille mig følelsen af 30 myggestik på ryggen, som man ikke kan nå. Åååh, the horror.

Mine forældre tog mig til lægen i Spanien, hvor de fik noget smertestillende creme med talkum i til at smøre på. Jeg ved ikke, om det var noget, man måtte give i Danmark og min mor kan ikke huske mere, men hun sagde, at det hjalp gevaldigt.

Jeg har i dag ingen ar fra eller minder om skoldkopperne. Nogle af mine veninders børn har haft skoldkopper, og de er sluppet med én dags feber, et par kopper og ingen ændring i barnets almen tilstand. Det er skørt, at der kan være så stor forskel på børn, og hvor hårdt de bliver ramt.

Mads og jeg har for nylig talt om, om Gustav (og dermed også Louie) mon snart får det. Jeg ved ikke om der nogensinde kommer et belejligt tidspunkt, men det hjælper da på logistikken, at jeg alligevel går hjemme. Men jeg krydser alt, hvad jeg har for, at det ikke bliver nu, fordi de begge er så skrantende i forvejen.

Jeg har først for nyligt fundet ud af, at man kan komme til skoldkoppefester. Whaaat, det er en ting. Og det giver jo god mening, hvis det er sandt, at jo ældre man bliver, jo større ubehag har man ved skoldkopper (men der er undtagelser, som man kan se på min historie). Der er bare noget grænseoverskridende ved at lade sit barn smitte bevidst, men hvis man ikke lader sig vaccinere og skal igennem sygdommen, som de fleste, så giver det måske god mening. Så vil man jo gerne have det overstået inden, at ungerne bliver alt for gamle.

Hvad har været jeres oplevelser med skoldkopper – og skoldkoppefester?!

/S

 

 

 


17 svar til “En snak om min skoldkoppeskræk”

 1. Man kan blive vaccineret mod skoldkopper – just saying. Da jeg fandt ud af det, blev vores vaccineret. Ikke om de skal udsættes for det, når der findes en vaccine.

 2. Jeg går også og venter på at min søn får dem (han er lige blevet 3 år). Jeg husker selv da jeg havde skoldkopper som 4,5 årig med skoldkopper alle vegne som dig, det var ulideligt og jeg har nogle ar derfra. Derfor ønsker jeg virkelig at min søn snart får dem (dog er jeg selv gravid med nr 2, så ved ikke om der er nogle forholdsregler dér). Jeg kunne være typen der kunne mødes med andre så mit barn kunne få det “overstået” for det skal det jo.. det pis!

 3. Først lige, WHAAAAAT hvor ligner Gustav dig meget!!! Shit altså, troede først det var ham på billedet hehe. <3

  Nå men og tilbage til skoldekopper. Da min datter var 1 år, var vi nede på den tilhørende legeplads til vores boligkompleks. Og der var der en af de små børn som havde skoldkopper. Moren advarede mig pænt, men jeg sagde bare “Ej må jeg gerne lige tage din søns sut i munden på min datter, jeg vil virkelig gerne have at hun skal have skoldkopper nu” Moren var total cool, og sagde bare “Go nuts” Så de fik en ordentlig omgang blandet savl haha. Og 2-3 uger efter fik hun skoldkopper. Hun havde feber i under 24 timer og havde måske 20 små skoldkopper og det var seriøst det! Jeg var så glad for jeg gjorde det, og har i den grad også tænkt mig at gøre det med nr. 2, hvis muligheden byder sig.

 4. Mine to store har haft skoldkopper – den ene endda to gange. Jeg tog til hver en tid hellere en omgang mere med skoldkopper end en gang roskildesyge😅 men få drengene vaccineret hvis du er nervøs for det👍🏻

 5. Min søn er blevet vaccineret mod skoldkopper. Kunne simpelthen ikke overskue tanken om et sygt barn i to uger med kløende knopper over det hele. Bestemt pengene værd 😊

  • Åh, vi overvejer det seriøst også – men det er noget med at den ikke er livslang ikke? Synes måske også det er “åndsvagt” at udsætte den til ungerne er voksne. Er der noget om at de er farlige at få hvis man er gravid?

   • Hej Camilla. Du skal selvfølgelig tale med din læge, men jeg har læst flere steder, at det kan være farligt at få skoldkopper som gravid.

 6. Min store dreng var omkring 4 1/2 år, da han blev ramt. Han havde en del skoldkopper jævnt fordelt på hele kroppen – selv i hovedbunden fandt vi nogle. Han var sløj en enkelt dag og ellers var han helt frisk og faktisk ikke rigtig påvirket af det (og desuden skide sur over, at han ikke måtte komme i børnehave 😅)

 7. Jeg fik det da jeg var 15 år, det var bestemt ikke sjovt. Kan tydeligt huske det. Så min søn skal have det når han er lille.

 8. Lang historie kort: troede min store på 3,5 havde haft året tidligere med slemt udbrud af hvad der åbenbart var håndfodmundsyge. Legede med skoldkoppesyg veninde og blev smittet. Fik ca 100 skoldkopper og var kun plaget et enkelt døgn. Smittede lillebror på 2, som to uger efter fik mindst 300, hvoraf 100 var i ansigtet. Han var fuldstændig sat til og virkelig ramt i et par dage. Midt i hedebølge. Kan godt se ideen med at opsøge, men ville for alt i verden forhindre at mine børn skulle have det samtidig, for de sover SÅ dårligt og har generelt bare brug for rigtig meget omsorg.

 9. Jeg er 23, og har aldrig haft skoldkopper! Jeg er faktisk virkelig nervøs for engang at få det, samt hvordan det skal håndteres når mine fremtidige børn får det, og jeg så ikke er immun 🤔

  • Hej Zara. Du kan overveje at tale med din læge om en skoldkoppevaccine. Det kan være ret voldsomt at få skoldkopper som voksen, så det kan du måske overveje – men selvfølgelig helt op til din mavefornemmelse og lægen 🙂

 10. Åh hvor var du bare hårdt ramt! Og hvor ligner Gus dig meget 😍
  Jeg har også skoldkoppeangst. Jeg fik det i samme alder som dig, og det udviklede sig til helvedsild, som var frygteligt. Jeg har en dreng på 10 måneder, og er så meget i tvivl, om han skal vaccineres mod det eller ej. Sikke mange bekymringer man får, som forældre altså…

 11. Min søn har været så “heldig” at have det hele to gange. Første gang gik han i vuggestue og have kun ca 10 styk. Anden gang gik han i børnehave og have rigtig mange. Men ikke en af gangen have han feber.

 12. Vi havde skoldkopperne da storebror var 3,5 og lillesøster 14 mdr.
  storebror først, med ok mange kopper og let ubehag men klarede det ellers til uk og der var kun en enkelt dag han var egentlig ked af det. Ellers var han bare træt af man skulle være hjemme fra børnehave så længe 🤣 som forventet kom skoldkopperne til lillesøster 2 uger senere. Hun var så sindsyg hårdt ramt! De første 3 dage skreg hun i et væk, havde skoldkopper overalt i munden og på kønsdelene og kunne ikke sove eller spise eller amme 🙆🏼‍♀️ Efter 3 dages skrigen og ingen søvn fik vi antihistamin af lægevagten og lige som vi troede det ikke virkede sov hun. Og hun blev ved med at sove i 2-3 døgn, med korte opvågninger for lige af græde og drikke lidt vand. Jeg var så bange jeg havde kontakt med læge, lægevagt og sygehuse, fordi hun normalt aldrig sover særlig meget og den antihistamin vi fik skulle netop ikke være døsende.
  Efter en uge i helvede og jeg lige skulle til at ringe til vagtlæge igen, så livede hun op og ville lege lidt 🤩 det er så vildt så forskelligt børn tager se skoldkopper. Og jeg ønsker ikke for nogen at de kommer igennem så slem en omgang som lillesøster fik hos os 🤯

 13. Begge mine børn er vaccineret imod skoldkopper da det er en del af børnevaccinatinsprogrammet i de lande vi har boet – og det er jeg rigtig glad for – at de hverken skal udsættes for sygdom i form af skoldkopper eller helvedsild!

  Jeg var selv hårdt ramt af skoldkopper som barn og fik helvedsild da jeg var gravid med min andet barn, hvilket var ret kritisk og jeg blev fulgt nøje af lægen.

  Det er også muligt at blive vaccineret mod skoldkopper i Danmark imod betaling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.