“Husk nu at købe”-listen til kommende mødre

“Husk nu at købe”-listen til kommende mødre

Nu fik jeg jo lavet den omdiskuterede liste med ting, som man køber som gravid, som ‘man’ ikke rigtig har brug for. Den kan ikke bruges til SÅ meget, da vi alle gør det forskelligt, men jeg håber, at nogle af jer har kunnet genkende jer selv og grine lidt af alt det ståhej, som man er kommet til at købe.

I den anledning fik jeg flere beskeder fra jer med et ønske om, hvad man så egentlig har brug for. Så sådan én vil jeg da gerne lave til jer, men vid, at børn og mødre er forskellige, og jeg er sikker på, at der er noget på min liste, som I måske ikke vil bruge eller noget som I savner. Jeg har før lavet dette indlæg om musthaves til babyer og mødre, men det er en reklame for Lidl og derfor har jeg fokuseret på plejeprodukter. Olivy, bleer og ammeindlæg er selvfølgelig gode ting at have og der vil muligvis være nogle gengangere på denne liste, men i dette indlæg vil jeg også bevæge mig lidt udenfor plejekategorien 🙂

På listen vil I finde links markeret med en *. Det er reklamelinks, men det er produkter, som jeg selv har. Hvis jeg ikke har kunne finde en side, som jeg samarbejde med, så har jeg bare linket til en anden side uden reklamelink. Blot så I ved, at det ikke er produkter, der er valgt, fordi jeg kan lave dem til reklamelinks. Men når nu jeg alligevel skulle linke til produkterne, så ville det være dumt ikke at udnytte de samarbejder, som jeg har 🙂

“Husk nu at købe”-listen

TIL MOR

Lanolin: Denne creme* er også på min anden liste. Den er så god og helt uundværlig, når man starter amningen op og det hele (måske) gør ondt eller er ømt. Slip brysterne fri og smør løs med Lanolin!

Panodil, Ipren, jern og Magnesia: Jeg har begge gange haft nogle virkelig svære efterveer. Især første gang kom de bag på mig. De første par dage tog jeg et miks af Panodil og Ipren hver 6. time. Det skal hospitalet nok guide dig om, hvis du har brug for det (du skal ikke selv mikse uden lige at have talt med en læge), men under alle omstændigheder er det meget rart at have derhjemme. Også jern, da du mister blod under fødslen og måske lige skal ovenpå igen. Magnesia havde jeg ikke selv, men flere af jer har skrevet, at det er et musthave, fordi det gør første toiletbesøg lidt….. mildere.

Store bind og trusser: Du får de helt store bind/bleer med hjem fra hospitalet, men dem behøver du (normalt) kun bruge et par dage. Så kan du godt skifte til “normale” store bind, som er gode at have liggende til efter fødslen. Og nogle mormortrusser til at putte dem i. Personligt hamstrede jeg nettrusser fra hospitalet, som jeg brugte i en lille uges tid (måske?) indtil jeg kunne have et normalt bind i mine egne trusser. Der er mange af jer, der skriver isbind til at køle forneden. Det har jeg personligt aldrig gjort, men google lige fremgangsmåden, hvis du skulle være øm.

Amme-BH (3-6 styk): Du kan altid starte med bare at købe et par stykker, så du måske også lige kan vurdere dine brysters størrelse med mælk i – og tænk, hvis noget mod forventning ikke skulle fungere, så står du der med rigtig mange amme-BH’er. Jeg oplever ikke, at de bliver mere beskidte end normale BH’er, hvis du bare husker ammeindlægget.

Ammevenligt tøj: Det er meget godt ikke nødvendigvis at købe, men at tænke over, om du har nogle store skjorter eller en morgenkåbe eller andet, som giver fri adgang til brystet og som desuden kan give hud-mod-hud uden, at du er helt nøgen.

Ammeindlæg: Jeg bruger kun ammeindlæg, når jeg skal ud af huset. Ellers bruger jeg bare en stofble på det bryst, der løber. Jeg kan virkelig godt lide dem fra Lidl, fordi de er så billige og bløde. Men, da jeg er begyndt at spare på vattet, så fik jeg disse i gave fra the Zero Waste Shop, som jeg faktisk har i min BH i skrivende stund. SÅ bløde og suger helt som de skal. Dem kan jeg altså godt anbefale.

Nem mad i fryseren: Den her har mange af jer skrevet! Så tjekkede er vi ikke. Til gengæld bor vi tæt på et godt pizzeria og en McDonalds 😉 Det er virkelig skønt ikke at skulle tænke på madlavning lige efter en fødsel – især her anden gang synes jeg (stadig) at madlavning er lidt kaotisk og kommer næsten altid bag på mig. I er i øvrigt også mange, der skriver SNICKERS, MARS, FLØDEBOLLER. Hahaha, det lader til, at ammeopstart og postfødsel giver anledning til snaaaacks en masse.

TIL BABY

Skiftebord: Jeg synes, at dette puslebord, der hænger på væggen* får for lidt opmærksomhed. Vi havde det i lejligheden, og er genialt til små rum/lejligheder. Nu har vi bare beholdt puslepuden, som har fået plads i vores bryggers lige ved håndvasken. Det vigtigste er, at puslepuden (eller betrækket) kan vaskes – den kan godt blive klam.

Skumklude/vådservietter: Til Gustav brugte vi skumklude, men her anden gang fungerede det bedre med vådservietter, som vi også kan bruge til 1000 andre ting. Hvorom alting er, så husk at købe noget til at tørre numse med.

Autostol: Baby skal gerne kunne fragtes hjem fra hospitalet. Det allervigtigste køb for os inden baby kom var i hvert fald en autostol, så vi kunne komme hjem efter fødslen. Vi har denne fra Cybex* til Louie og denne fra Recaro til Gustav.

Bedside-crib/seng: Den her stod faktisk også på min “det har du ikke brug for”-liste, men der er selvfølgelig rigtig mange, der vil få brug for en seng. Vi havde ikke plads til en bedside-crib, men jeg har hørt om mange, som er utrolig glade for denne løsning.

Bodyer (10-12 stykker): En god stak slå-om body’er (husk nu at købe efter sæsonen 😉 i størrelse 50-56, så du slipper for at hive bodyen ned over hovedet på den lille baby. Det er ikke et stort issue, men slå-om udgaven er nemmere de første uger. Ingen grund til at købe de helt dyre i denne størrelse fordi (1) der er ofte remo i nakken-situationer, som kan være næsten umulige at få af i vask og (2) de vokser alligevel ud af det så hurtigt.

Bløde bukser/strømpebukser (ca. 8 styks): Sokker har det med at forsvinde og falde af i størrelse mini, så hvis det ikke er alt for varmt i vejret, så spiller strømpebukser altså! Og det bliver de ved med helt op til vuggestuealderen.

Ulddragt (1 styk): Hvis man har et efterårs-/vinterbarn, så synes jeg en ulddragt var uundværlig. Jeg har haft denne dragt fra Joha*, som jeg synes er helt perfekt, fordi den er nem med lynlås og er varm, men ikke alt for varm og “uldet”. Desuden har den folder ved hænder og fødder, så man ikke behøver putte baby med futter og handsker, når det er rigtig koldt.

Stofbleer (ca. 20-30 stykker): Jeg brugte stofbleer til alt. Og det er så sjovt, fordi det er én af de ting, som man ofte skal bruge akut og Mads og jeg kan den dag i dag ALDRIG huske, at det hedder en stofble. Så vi ender tit med at kalde på et viskestykke eller “et stykke stof”. Nåhmen, jeg bruger det til løbende mælk, gylp, afskærmning, nus, svøb, hagesmæk, skifteplads. Sådan et stykke stof kan bruges til alt. Jeg kan især anbefale CamCam* og Merakis stofbleer*, fordi de er større end de normale og er særligt gode, hvis du eksempelvis har baby på maven og skal skærme lidt eller hænge et over barnevognen. Jeg er med på, at de er dyrere, så køb en god blanding dyrere (de store typisk) og billigere, for du får brugt en masse.

Olivy: Den her var også med på min tidligere liste. De fleste forældres yndlingsprodukt til babys numse. Det virker bare. Og da jeg er begyndt at spare lidt på vat, så smører jeg det bare på med hænderne, og det fungerer super.

D-dråber: Du skal først begynde efter 2 uger, så det er ikke et must fra start, men man kan lige så godt, når man alligevel skal købe kæmpe bind og Lanolin 😉

Vikle/bæresele: Viklen og bæreselen har været mest vigtig for mig anden gang, da jeg havde en stor gut at tage mig af også. Jeg kan ikke helt bestemme mig for, om man måske lige skal vente og se sit barn an og se om man har lyst, men der er mange, der skriver, at viklen var god. Jeg kan anbefale en strækvikle* – den brugte jeg til Gustav de første tre måneder og han sad så godt.  Ellers kan jeg anbefale bæreselen fra Tula*, der hedder Explore, da der ikke skal babyindsats i. Det er lidt noget rod (synes jeg) med den indsats, som der fx skal i Ergobaby. Gustav gad ikke ligge i barnevognen, så når han vågnede efter en lur var bæreselen helt uundværlig, fordi jeg slap for en skrigende unge i vognen hele vejen fra Netto og hjem.

Barnevogn: Der vil altid være nogen, der aldrig får brugt viklen. Og der vil altid være nogen, der aldrig får brugt barnevognen. Men jeg har brugt begge, så de kommer begge på min liste, fordi jeg har brugt begge MEGET. Vi har været SÅ glade for vores Cybex Priam kombivogn, fordi vi har kørt meget og gerne ville have en vogn, der lige kunne smækkes i bilen og som er nem at styre med én hånd. Vi har desuden købt en brugt “altanbarnevogn”, som er kæmpestor og upraktisk, så vi også har én med et langt liggemål, som drengene kan bruge i meget længere tid end den lille barnevognsdel til kombivognen.

En flaske: Der var en, som skrev, at det er godt at have en flaske i tilfælde af, at amningen ikke fungerer. Det kan jeg godt se pointen i, og om ikke andet, så vil man typisk få brugt en flaske i løbet af barnets babytid. Selvfølgelig skal man ikke forvente det værste, men det er da rart ikke at skulle ud og købe én midt i det hele mens man kæmper med maden og det hele er lidt svært. Ha’ også en brik med MME liggende just in case.

Babydyne: Den har vi brugt så meget – jeg har dog også kun haft efterår/vinterbørn. Ved ikke om sommerbabyer bruger den i samme udtrækning, men den er bare god til at svøbe og putte med. Vi havde nærmest ingen af drengene i armene uden den dyne de første mange uger!

Sengebetræk (ca. 2 styk): Måske tænker man ikke over, at man skal have et ekstra dynebetræk, men det er meget plausibelt, at der ender lort, gylp, kaffe eller kage på den dyne, og så er godt at have et betræk at skifte med.

Termometer: Lige pludselig rammer sygdommen og din lille baby bliver brandvarm. Der skal man altså have et termometer liggende (helst til numsen, da det er den temperatur lægen og 1813 spørger om). Vi har et med bøjelig spids*, så det er nemmere at bruge til de små.

(En lille Gus)

NICE TO HAVE

Jeg har et par ting, som mange af jer skriver om, men som jeg personligt ikke mener er et MUST. Igen – jeg ved godt, at jeg rammer en masse, som ikke er enige, men jeg kan kun tale ud fra min egen babyverden 🙂 Og forsøger jeg virkelig at begrænse den liste, da der er så mange ting, som man kan købe – men idéen er, at det skal være de ting, som er virkelig, virkelig gode at have fra start af.

Babynest: Selvom jeg brugte babynest hver dag de første 3 måneder, så kan man altså godt få hverdagen til at hænge sammen uden. Man kan godt putte baby uden og sørge for, at baby ikke ruller ud af sofaen. Vi brugte den i vores seng om natten de første måneder, men vi gør det jo alle forskelligt.

Najell baby carrier: Jeg brugte den her lift* vildt meget under min barsel med Gustav. Virkelig god, når man bor i lejlighed og skal have fragtet baby ned i vognen. Så putter man bare baby i liften og løfter ned til vognen. Den har en størrelse, så den også kan være i kombivognene. Også god når man skal på café og gerne vil have baby med ind uden at vække ham eller hende.

Slyngevuggen: Mange skriver, at den er uundværlig. Vi lånte en af et vennepar til Gustav. Han stoppede ganske vist med at græde og faldt da også i søvn, men kun mens den vippede. Lige så snart vi stoppede, så vågnede han. Jeg har derfor ikke brugt den til Louie – og det har fungeret helt fint 😉 (Og ja, jeg ved man nu kan købe/leje en motor, men der kom jeg aldrig til). Den er dyr, og derfor vil jeg driste mig til at sige ‘vent til du lærer dit barn at kende’. Måske har det et kæmpe behov for det som en slyngevugge kan. Måske ikke, og så er det dyrt (den kan dog lejes eller købes brugt).

Voksipose: Hvis du har et vinterbarn, så spiller en voksipose altså max. Så nemt at pakke baby ned, fordi den ikke skal have 6 lag tøj på i en voksipose. Hvis du derimod har et forårs-/sommerbarn, så vent med at købe én 😉 Dynen burde være nok. Men det er altså ikke et must – man kan sagtens putte baby i varmt tøj, dyne, uld mm. Vores er fra BabyTrold, men jeg kan simpelthen ikke finde den på nettet længere. Vi valgte det mærke, fordi den var mindre end en almindelig Voksi-pose (og billigere), så den kunne være i vores kombivogn.

Ammepude: Det er dejligt at have, er jeg sikker på. Jeg har aldrig haft én, og har egentlig bare brugt en normal pude under armen. Det er gået fint. Men børn er forskellige, og hvis din baby ammer i 40 minutter, så kan det måske være meget rart med en god ammepude.

Babyalarmer: Jeg brugte babyalarm fra 2. uge, tror jeg. Fra han begyndte at blive puttet i barnevognen eller hvis jeg skulle ind i en butik eller på café og ikke ville tage ham med ind, så er en babyalarm go’. Vi har disse fra Neonate*, som virker upåklageligt – rækkevidden og batterilevetiden er lang.

Jeg håber, at I vil tage denne liste med et gran salt præcis som min “det har du ikke brug for”-liste. Man er kun førstegangsgravid én gang, og man skal selvfølgelig have lov til at købe alt det, som man har lyst til. Men sidder du derude og er i tvivl om, hvor meget der egentlig er nødvendigt, og hvis du synes, at budgettet er presset, så prøv at begrænse dig til noget af det på listen 🙂

/S

 

 

 

 

 

 

 


6 svar til ““Husk nu at købe”-listen til kommende mødre”

  1. Sjovt, det med lanolin! Købte det også, men har aldrig har brug for det. Amning har aldrig gjort ondt og har aldrig været øm, selvom jeg pumper 4 gange dagligt og ammer resten af tiden. Sådan er folk jo forskellige! Har heller aldrig brugt babyalarm, men det er fordi vi bor i så lille en lejlighed, at jeg nærmest kan høre min søns vejrtrækning fra stuen og straks er der når han vågner. Og så det at bo i et land, hvor man arresteres for at lade baby sove udenfor, væk fra en selv 😂

  2. Sikke en fin liste, søde Sofie! Du er en kæmpe inspiration. Tak for en dejlig blog, og særligt din skønne Instagram.

  3. Super liste! Jeg kan bidrage med at vi brugte babydynen uroligt meget og gør det stadig (vores datter er nu 1,5 år), selvom hun var et sommerbarn og vi havde en meget varm sommer i 2018. Den var super nem altid at have med til at lægge hende på. Jeg brugte også dynen som ammepude, og det spillede maks 🙂

  4. Til den nysgerrige kan jeg oplyse, at den omtalte kørepose fra Babytrold hedder “Trilleposen”. Tænker i hvert fald det må være den. Overvejer den selv til vores kommende vinterbarn.

    • Nååårh ja, det er da også rigtigt. Tak for reminderen. Og vi har været og er stadig glade for den 🙂

  5. Jeg får lyst til at tilføje, at mange af de prøvepakker man kan hente i div butikker faktisk har flasker (fra forskellige mærker) så man kan prøve sig frem, hvad der passer til netop dette barn. Det samme gælder sutter og bleer. Synes man undgår for mange “fejlkøb” ved at bruge en eftermiddag (inden fødsel) på at hente de pakker 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.