“Det har du ikke brug for”-listen

“Det har du ikke brug for”-listen

Jeg havde den bedste aften for et par dage siden, da I allesammen hjalp mig med at byde ind med “det har jeg aldrig fået brugt”-listen. Hold nu op, hvor kan jeg genkende mig selv i de ting, som I nævner. Eksempelvis den ambitiøse førstegangsgravide, der køber en kødhakker for selv at lave leverdreng eller hende, der har købt en speciel “babymos-blender”, som ikke er et hak smartere end en helt almindelig blender.

Ingen vi går i gang, så skal I selvfølgelig tage listen med et gran salt. Især fordi, at vi alle gør tingene forskelligt, og jeg er sikker på, at der er nogen, der falder over ting på listen, som de har brugt masser! Og husk lige, at listen her er tiltænkt de køb, som man gør sig, når man stadig er gravid. Måske får du brug for tingene, men vent måske lige en kende inden, du køber dem. Du oplever måske, at du sagtens kan leve uden i de første mange måneder.

Jeg har valgt nogle af de ting ud, som er gået igen mange gange, men der vil selvfølgelig altid være mødre og fædre, som har haft brug for det. Personligt kan jeg nævne babynesten, som flere nævnte, at de havde betalt for i dyre domme, men aldrig fik brugt. Personligt brugte jeg babynest til både Gus og Lou de første mange måneder af deres liv. Især her anden gang, hvor Gus kom ind i vores seng og jeg helst ville undgå, at Louie blev kørt over af en 3-årig klokken 2 om natten. Til gengæld har jeg aldrig haft brug for en ammepude. Jeg har ammet i 6-8 minutter med begge børn, og har bare proppet en almindelig pude under armen, hvis jeg havde behovet. Men hvis man ammer i 20+ minutter, så kan det måske være rart med en ammepude. Sådan er vi så forskellige, og det er nok min pointe. Brug den for sjov eller til inspiration. Whatever works (and doesn’t work apparently) er mit mantra.

Og helt ærligt, så får man ikke lov til at gå amok i babygadget-verdenen på andre tidspunkter i sit liv. Så gør det, som du har lyst til! Når det er sagt, så prøver virksomheder også at sælge ALT til gravide, fordi de jo bare vil det bedste for ungerne. Så her kan du læse, hvad du eventuelt kan vente lidt med at købe.

“Det har du ikke brug for”-listen

Babysko: Vi starter med the obvious. Babysko til små babyer, der hverken kan kravle eller gå. De er jo så nuttede og jeg forstår, hvorfor vi køber dem, selvom de er så nyttesløse. Men jeg synes, at man skal købe dem brugt – fordi (1) de er som oftest aldrig blevet brugt og (2) så sparer du oftest mange penge og (3) det er bedre for miljøet med genbrug.

Kjoler til babyer: Jeg har ikke selv været der, men der er mange der skriver, at det simpelthen er så upraktisk med kjoler til små babyer. De kravler op og det er noget rod faktisk helt op i kravlealderen. Så gør dig selv den tjeneste at købe én til en “vis baby frem” anledning, så tror jeg ikke, at du behøver flere 😉

Uro til over sengen: Det her var der faktisk ikke nogen, der skrev, men jeg blev nødt til at sælge vores uro igen, så det er min egen erfaring. Det er jo sådan, at baby helst skal sove i sengen. Gustav kunne ikke finde ro og koble fra, hvis han skulle ligge og være optaget af en uro (endda den slags, der spillede musik og drejede rundt…). Til gengæld ville jeg ønske, at vi fik taget os sammen til at hænge én over puslebordet, for der vender og drejer drengene sig for at få fat i noget at lege med og kigge på.

Poloer og andre bluser (fx med hætte): Igen, køb et par stykker brugt til de særlige anledninger, når baby skal vises frem. For det er virkelig noget rod med bluser, der kravler op og sidder oppe under hagen. Det samme gælder i øvrigt trøjer med hætte. Det er ikke så smart, når de er små og den mest bare er i vejen, når de ligger på ryggen.

Natdragter med fødder: Som oftest vokser baby ud af fødderne før, at de er vokset ud af dragten. Det er sgu spild af dragt! Så frem med saksen eller vælg dragten uden fødder.

Cowboybukser til babyer: Der tegner sig et billede. Alt det nuttede tøj, som man virkelig gerne vil købe i størrelse mini, men som i bund og grund er virkelig upraktisk og man bruger det sjældent – herunder også cowboybukser til babyer. Bodyer og blød, elastisk tøj all the way.

Køb ikke forud: Åh, hvor har vi lavet denne igen og igen. Når vi endelig føler, at vi skal være lidt på forkant og købe sandaler til “om nogle måneder”. Eller da jeg var gravid, og købte t-shirts, som Gustav først kunne passe i december… Det er så svært at regne størrelsen på baby ud – og så endda flere måneder ud i fremtiden. Så mit råd er at købe, når I ved, at behovet er der i den rigtige størrelse og måske størrelse over, så I ikke står som os med overtøj, shorts og sko, som aldrig er blevet brugt.

Ro på med størrelse 50-56: Babyer vokser. så. stærkt. Der går ikke mere end nogle uger, så kan du godt sælge 50’er tøjet. Og måske du endda føder en baby, som bruger 56 fra fødslen. Og så bliver der altså lavet lidt flere lortebleer, som ender oppe i nakken i den alder, så også taget det i betragtning, så behøver det ikke være det dyreste tøj, som du køber i størrelse 50-56. Der er også flere der skriver, at man skal undgå de bodyer, som skal ned over hovedet til de helt små og gå efter knaplukningerne. Det kan jeg sagtens genkende! Men her anden gang gjorde det dog ikke den store forskel for mig – faktisk var det hurtigere lige at trække den over hovedet end at få styr på alle de knapper (!). Vores første sæt tøj var i størrelse 44, fordi vi troede, at vi ville få en lille baby. Men størrelse 44 er primært til for tidligt fødte, så det behøver man ikke nødvendigvis købe.

Dunjakker til baby: Vi har os sådan en flot, blå dunjakke. Som aldrig er blevet brugt. Den er til størrelse 62-ish. Og i den størrelse bruger babyer som oftest ulddragter eller dundragter eller andet, som også dækker benene. Det er lidt noget rod med jakker i den størrelse, fordi de alligevel ikke kan sidde selv, og så kravler det op i nakken lige som alt det andet.

En babyseng: Okay, nu ved jeg godt, at jeg presser den, fordi det virker så oplagt at købe en seng. Men helt ærligt, så går der ofte mange måneder før baby kommer over i sengen – hvis han eller hun overhovedet gør det. Jeg tror, at det er de færreste, der ligger baby i en seng for sig helt fra fødslen (ikke at jeg skal løfte pegefingre, det er helt op til den enkelte! For mig var det i forhold til mængden af amninger…), så man kan sagtens vente med at købe en seng til man føler et behov. Herhjemme har behovet opstået ved 3-4 måneders alderen. For andre opstår det slet ikke, fordi man pludselig synes, at samsovning er nemmere.

Et badetermometer: Den her deler vandene (høhø). For da jeg skrev på Instagram, at det for mig var en ting, som jeg aldrig fik brugt, så var der alligevel en håndfuld, der skrev, at de stadig bruger det i stor stil. For mig var det simpelthen bare nemmere at mærke badevandet med hånden eller albuen. Hellere for koldt end for varmt, men ellers har begge børn haft det skønt i deres ikke termometermålte badevand 😀

Et “hoved/hale”-fad: Jeg blev nødt til at spørge de første stykker, der skrev dette, hvad sådan et fad er. Det er åbenbart et todelt fad, som man kan have stående ved puslebordet. De fleste meldte tilbage, at man helt optimalt set skal have en vask tæt på puslebordet (dét kan jeg skrive under på!). Hvis det ikke kan lade sig gøre, så spiller vådservietter – eller bare en helt normal, hvilken som helst skål eller opvredet klud.

Hylster til vådservietter: Man kan få sådan et vældig fint hylster, som man sætter udenom sine vådservietter, så puslebordet fremstår fint. Men helt ærligt – you ain’t got time for that shit. Dine vådservietter ryger hurtigere end bland-selv-slikken, så det virker nyttesløst at pakke dem pænt ind hver gang.

En babybørste: Hehehe… Det er de færreste, der er født (og i så fald beholder) nok hår til, at du får brug for en babybørste 😀 Men hvis du er en af de heldige, så kan du jo altid anskaffe dig én, når du har set din guldklumps hårpragt.

Hovedpude: Nogle gange hører hovedpuden med til den babydyne, som du køber. Men hvis du er så heldig at have fundet en dyne, som ikke er en pakkeløsning, så lad være med at købe hovedpuden. Gustav er 3 år nu, og bruger den nogle gange, når han skal sove, men den er slet ikke et must – og de helt små babyer må slet ikke bruge puden (vist først når de er to år helt officielt).

Flaskevarmer: Der er mange, der skriver flaskevarmer. Nu har jeg aldrig givet super meget flaske, og vi har bare brugt et par sekunder i mikroovnen. Men en flaskevarmer lyder ikke som nødvendig for mange af jer.

Snotsuger: Jeg kan skrive under på, at jeg aldrig har brugt en snotsuger, men jeg har den liggende i skabet. Hvorfor, ved jeg egentlig ikke. Saltvandsdråber har fungeret bedre, og mange skriver, at de ikke rigtig synes, at den virker.

Et lille tøjstativ og bittesmå bøjler: Jeg ved godt, at det er ih, så nuttet. Men det er virkelig ikke nødvendigt med et tøjstativ til babyer. Det er begyndt at give mening til Gustavs tøj nu, men Louie har endnu ikke haft brug for et 😉

Babyindsats til badekar: Der er mange, der har nævnt denne! Vi havde også ét, men jeg vil give folk ret i, at baby jo ikke rigtig sidder ordentligt i det og man holder jo alligevel om baby, så han eller hun ikke tipper. Det fungerede altså ikke ret godt, men det var måske en OK støtte? Ærlig talt er det først nu, hvor Louie kan sidde selv, at han får lidt flere bade end hveranden uge.

Pusletaske: Tjo, tja. Jeg er sikker på, at der også er mange, som sværger til en stor pusletaske med underlag i. Det er en smagssag. Jeg er én af dem, der som oftest bare smider vådservietter, en ble, og en stofble i min egen taske og så kører det! Så er du ikke så meget til looket på pusletasker, så går det super fint uden.

Børnetallerken: Den kan du godt vente mange år på at bruge. Man kan få mange baby- og børnetallerkener, men det er først, når de kommer godt op i årene (2-3 år måske?), at de kan bruge den klassiske børnetallerken. Ellers lægger man jo bare maden på bordet eller også skal det være en sådan slags, som suger sig fast til bordet.

Bøger om babyer: Jeg lover dig for, at du vil komme til at google som aldrig før i dit liv. Og hvis du pludselig støder på noget, som du ikke ved noget om – så vil de færreste gå ind og slå op i en børnebog. Hestenettet er din ven. Og Helen, din netsundhedsplejerske.

NÅHMEN, hva’ fanden skal man så købe?! Vi fandt ud af med Louie, at man faktisk ikke behøver særlig meget, de første par måneder. Vi brugte en dyne, en vikle/bæresele, barnevogn, et par sutter for at prøve det af, bodyer, dragter og bukser, bleer, Olivy og stofbleer. Sådan en baby skal egentlig bare have nærhed og bryst eller flaske, så er du godt kørende 🙂

Smid endelig en kommentar med ting, der ikke er på listen eller noget, som I har brugt rigtig meget!

/S

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


30 svar til ““Det har du ikke brug for”-listen”

 1. Det er SÅ spøjst, vi er vant til at babyer SKAL sove i babyseng fra dag 1 af, af frygt for vuggedød. Jeg har ofte undrende set billeder af venners babyer, der ligger i et stort rod af bamser, dyner, stofbleer, sutter og jeg ved ikke hvad, mens de sover. Det bliver simpelthen indoktrineret i USA, at det må man slet ikke. Der må intet være i sengen, undtagen en hård madras… og ikke andet. ikke en dyne, ikke et tæppe, ikke en bamse. Vi er langsomt gået hen til at bruge dyne efter nok 8 mdr, men det er stadig med en vis portion angst at jeg giver ham dyne på… for hvad nu hvis den kommer for meget op over hovedet? Skørt at samfundets normer kan få ens syn på den slags til at ændre sig. HVER gang jeg ser en bloggerbaby liggende i det rod af dyner osv, så tænker jeg, uha, det kan virkelig gå galt 😛

  P.S. vi brugte snotsuger SÅ meget, men ja, sådan er man jo forskellige. Den er pisse irriterende at bruge, men så utrolig effektiv også (for os!)

  • Der skal heller ikke ligge alt muligt tingel tangel omkring børn, når de skal sove i Danmark 😀 De skal ligge fladt på ryggen. Dog okay med en baby dyne. Ikke imellem mor og far i sengen…. Må ikke blive for varme. Ja, og alle de andre risikofaktorer til vuggedød.
   Ja, jeg ser også mange babyer, der ikke sover på den anbefalede måde. Men jeg har så også set tilfælde af vuggedød. Det sker jo altså.

   Hilsen en neonatal sygeplejerske

  • I DK går myndighedernes anbefalinger også på at man ikke må sove med sine nyfødte/små børn. Og hvis man læser står der faktisk også at man ikke skal putte små babyer med stofbleer osv. Men babydyne er ok – men ikke større. Vi har sovet med vores baby imellem os i babynest for at sikre luft omkring hende (så hun ik får det for varmt som kan være medvirkende til vuggedød) eller i en vugge ved siden af. Sundhedsplejersken sagde til os at man ikke længere ‘må’ sove med sit spædbarn imellem sig… Men at der var så mange andre gode grunde til at sove sammen med sit barn, så det var jo op til os selv at vurdere 😉

   • Ja, det er svært at vurdere, ikke? Vi har også samsovet i en periode fordi vores søn ikke ville sove på nogen anden måde og det var den eneste måde at få bare lidt nattesøvn. Men vi havde et par skræmmende episoder, hvor jeg vågnede og han fx var dækket helt af min dyne, eller jeg havde vendt ryggen til ham i søvne eller lign og det løb (og gør stadig) koldt ned af ryggen bare ved tanken om, at det kunne have endt galt. Tror ikke at han var i fare, men altså, kan slet ikke have tanken. Vi gik derfor væk fra det, selvom ja, samsovning jo promoveres meget nu til dags og jo bruges i maneg kulturer. Men vuggedød… det er min aller største skræk og har lovet mig selv at næste baby ikke skal samsoves med, blot for at udryde alle risici. Ved godt, at man i DK heller ikke anbefaler alle de dimser i sengen, men alle mine venner har brugt det med deres babyer, og INGEN af mine amerikanske bekendte. Tror måske det er en meget større frygt herovre? Who knows!

 2. Jeg er enig i det med babysengen – dog har jeg, her som gravid med nummer 2, investeret i en bedside crib (købt brugt), da baby så kan ligge i denne ved siden af mig og der stadig er plads til min dreng på 2,5 i revnen. Han sover i sin egen seng, men kommer ind de fleste nætter, og ham skal der stadig være plads til 😊

 3. Sjovt at læse, godt billede på hvor forskellige vi alle er. Vi har brugt snotsugeren mega meget og har elsket at have en bedside crib at trille baby over i efter amning fra første nat. Og så har mine børn spist af børnetallerken fra de begynde at blive præsenteret for mad (5/6 mdr.) Og sidst men ikke mindst har jeg elsket pusletasken 😂

 4. En baby børste er ikke kun til babyer med langt hår, det skulle forebygge arp at børste barnets hoved med sådan en blød baby børste. Det gør den måske lidt mere brugbar haha

 5. Mega sjov og sød liste. Flere af tingene kan jeg god nikke genkende til.
  Men der er overraskende mange punkter, jeg har brugt virkelig meget helt fra de var små, som jeg altså slet ikke ville ha undværet f.eks. Snotsuger, natdragter med fødder (vi bruger ikke andet) , hylster til vådservietter (så kan jeg altid finde dem og når min mand glemmer at lukke den bliver hylsteret vådt istedet for alt tøj i tasken 🤪), børnetallerkner (jar vi brugt til begge piger siden de var 8 måneder) 😊 og pusletaske (men som du siger er denne en smagssag) 🤪

 6. Vi kører pt. Med barn nr. 2, en lillesøster OG 😅
  H&M har lavet sådan nogle ski smarte kjoler med en body under, så er det mere tåleligt for alle parter 😃
  Bandeindsatsen brugte vi til den første fordi vi var ved at brække ryggen ved at holde ham i badekarret 🙈 øh pt har lillesøster været med på armen under bruseren 😂
  Næsesugeren! Jeg lærte aldrig rigtigt at blive venner med den da storebror var lille, vi fandt dog teknikken med den og har brugt den. I dag er den brugt til lillesøster for første gang med stor succes 🤩 Hun er 4 uger og vi er vidst ikke så pylder om hun har rigtig temp, og baktusser denne gang 🙈
  Resten HELT enig 😉

 7. Halleluja for det her indlæg…😂 Jeg er nogle gange ved at falde ned af stolen over alt det folk køber inden baby kommer. Og det der fad. Jeg forstår det ikke. Jeg forstår i det hele taget ikke at folk ikke vil have en puslepude ved siden af en håndvask🙈 Men altså vi er jo alle forskellige. Og så blespande. Dem forstår jeg heller ikke🤢 Lorten lugter slem nok når den sidder i fastklistret på numsen, kan bleen ikke komme udenfor efter skiftning🙈😂

  • Vi havde så utrolig meget brug for blespand, da vi ingen udendørs skraldespande har og der bliver kun hentet skrald to gange om ugen i vores nabolag. så al skrald skal opbevares indendørs indtil da. Så har man virkelig brug for en god, dyr blespand 🙂

  • Vi har ikke pusleplads tæt på en vask af den simple grund, at der ikke er plads på badeværelset til det. Den situation tror jeg mange andre også står i 🙂
   Vi bor desuden på 4. sal, så en blespand er ganske nødvendig, så vi ikke skal gå ned på gaden, hver gang han er blevet skiftet 😉

  • Jeg tror da helt sikkert alle gerne vil have en vask tæt på hvis det kunne lade sig gøre, men med vores den første boede vi i en lejlighed med et micro badeværelse, der kunne ikke være et puslebord, så vi havde god gavn af et fad med vand i.

 8. Sjov liste, men babysengen er nok lidt relevant. Til at undgå vuggedød anbefales der nemlig af SST at børn under 1 år (ved siden af at sove på ryggen i et køligt soveværelse) sover i egen seng. Når børn ligger i forældrenes seng skal der være lige så meget plads som på en baby-madras, baby skal ligge på ryggen og under egen dyne. Hilsen, en læge og søster til en lille dreng der døde i 8 måneders alderen i sengen af forældrene
  https://www.laegerformidler.dk/vuggedoed/

  • Herhjemme har han ligget i en babynest i mellem os i vores 2 meter brede seng. Uden dyne men i dragt, så han ikke fik det for varmt. Og hvor er det forfærdeligt at høre om din bror. Det gør mig meget ondt. Troede egentlig det hed vuggedød op til 6-måneders alderen, men det ved jeg heller ingenting om. Men ja, en ‘bedside crib’ er nok en god løsning.

   • Nu om dage snakker man om vuggedød op til 12 mdr. Risikoen aftager væsentligt når de begynder at kunne vende og dreje dreje sig selv, men risikoen er til stede indtil cirka 1 år. Trist trist historie 🙁

 9. Heeelt enig i så mange af tingene.
  Men badeindsatsen kunne jeg ikke have undværet, så kunne baby og jeg være i bad samtidig, det er nærmest et must, når man er alene med baby og gerne selv vil i bad til tider🙈

 10. Kan nikke genkendende til mange af tingene 😁 men vil altså slå et slag for flere af tingene 😉

  1. Snotsuger kan altså være guld værd nogle gange. Især hvis baby har nogle gode gedigne bussemænd som blokerer for at de kan trække vejret ordentligt.
  2. Pusletasken har jeg ik kunne undvære – især også hvis man har flaskebarn. Jeg bruger masser af plads på skiftetøj, stofbleer, hagesmække, mælkepulver eller -brikker osv.

  3. Flaskevarmer (til bilen eller på tur) er genial når man ikke er i nærheden af en microovn og der er sket ofte hos os.

  4. Børnetallerkener har vi i læssevis. Min ældste pige brugte fra hun startede med at sidde selv og kunne spise lidt – 6-7 måneder. Den yngste som nu er 16 mdr. har været en større bandit, så de første måneder smed hun bare tallerkenen med maden på gulvet men siden hun var 11-12 mdr har hun spist pænt af den. Og hun hygger med dem – snakker og kigger på motiverne. Og bruger dem også når hun sidder på sit legetæppe og får en tallerken med lidt frugt på eller lign mens hun leger, læser bøger eller ser lidt tv. Dem ville jeg aldrig være foruden 😉

  • Nu er listen tiltænkt til ting, som man ikke behøver købe, når man er gravid og til de første måneder 🙈 Derfor er fx tallerkenerne først relevant ret sent henne i forløbet. Kan dog sagtens forestille mig, at en pusletaske er ekstra god til flaskebørn, der skal have lidt mere med sig 🙌🏼

 11. Vi er meget enige, men babynesten har vi aldrig fået brugt, til gengæld har ingen af mine børn sovet i min seng, de har haft deres egen. 😅

 12. Hylsteret til vådservietter. Omg en dårlig opfindelse! Vi havde fået et og det var jo så pænt så jeg prøvede at bruge det i starten. MEN! Enten skal man så have vådservietterne åbne hele tiden, så bliver de tørre og hylsteret bliver vådt (?!?) eller man skal lukke pakken og fiske åbningen op hver eneste gang. Dumt dumt dumt.

  Babybørsten derimod er uundværlig til at forebygge arp herhjemme! 🙂

 13. What 😂😳😂 Altså, pånær hylstret til vådservietter og babysko, så har jeg sgu næsten brugt alt det oplistede 😂 Hvem siger det mest om?

 14. Enig i alt undtagen natdragter med fødder (hvis man køber den gode slags, hvor der er lidt elastik i foden, så den sidder godt), og badeindsats til badekar – vi brugte vores SÅÅÅÅÅÅÅ meget til alle tre! Måske er det bare mig, der har dårlig motorik, men jeg kunne slet ikke finde ud af det uden 🙈😅

 15. Super god liste! Herhjemme er lillesøster 7 måneder, og bruger stadig størrelse 56☝🏽Godt nok er hun født noget før tid, meeeeeen… Så det er den eneste jeg ikke kan nikke til!

 16. Enig på nær snotsugeren!!
  Og kan tilføje sådan et spejl til at sætte på bagsædet i bilen så man kan holde øje med om baby sover… aldrig brugt.

 17. En børnetallerken-/skål virker for mig lidt fjollet overhovedet at købe – vores lille fyr på 1,5 spiser sin mad fra en helt alm. tallerken. Det fungerer fint!
  Pusletasken var og er til gengæld så godt. Vi har en Ida Ising, som jeg synes er både pæn og praktisk.
  Og det sidste jeg lige vil nævne er babybørsten, for trods et barn uden meget hår, brugte vi børsten også helt i starten til at rede/stimulere hans hovedbund og undgik dermed arp.

 18. Total enig med snotsugeren! Min læge fortalte faktisk at man stimulerede næsen til at producere mere slim og snot når man brugte dem, så derfor var saltvand langt bedre hvis de små har noget siddende

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.