Ny putterutine og et barn, der selv falder i søvn

Ny putterutine og et barn, der selv falder i søvn

Okay, helt ærligt kan jeg ikke finde ud af om dette indlæg er lidt præmaturt. Altså, Louie er nok faldet i søvn i sin egen seng – helt selv – fire gange. Så det er ikke fordi, at det spiller hver gang. Men nogle gange gør det, og så føler jeg mig altså fuldstændig uovervindelig.

Jeg har altid gerne villet amme Louie i søvn. Hvor ville jeg spare mange timer på at vugge, vippe, nusse og hoppe. Men ingen af mine drenge gider det. Louie kan godt falde lidt hen, men vågner igen, så snart jeg rører på mig. Og da jeg også synes, at det ville være en god idé at begynde at vænne ham til, at han sagtens kan falde i søvn uden at være i mine arme, så har vi ændret putterutinen lidt.

Før ville jeg gå direkte fra at amme til at vugge i mine arme – med eller uden svøb. Men for nogle uger siden lagde jeg ham i sengen – uden svøb (da det var til vask). Armene fløj rundt, og han snakkede løs og kastede med bamsen. Imens han ligger der og “falder til ro”, ligger jeg ved siden af i vores egen seng. Jeg er i rummet, men Louie kan ikke se mig. Når jeg synes, at han begynder at pludre lidt for ukontrolleret (I ved, den dér meget trætte og lidt skingre lyd), så giver jeg ham sutten igen, lægger ham på siden (den eneste stilling han kan falde i søvn i), og lægger en bamse mellem hans arme (der også holder sutten på plads). Så falder han typisk til ro i nogle sekunder og lukker øjnene, men får hevet sutten ud – og så begynder vi forfra. Det kan typisk tage 20-40 minutter, hvor jeg gentager ovenstående, hver gang jeg synes, at han har fået pludret nok. På et tidspunkt falder han til ro, og så bliver han liggende på siden med sutten i munden og en bamse i armene – og sover.

Nogle dage er han simpelthen for overtræt. Hvis han eksempelvis vågnede fra sin sidste lur klokken 16. Så er han normalt meget urolig klokken 18.30-19, hvor jeg putter ham. Det resulterer som oftest i, at han begynder at græde, når han bliver for træt. Hvis vi når dertil, og han ikke kan finde ro selv, men begynder at græde, så tager jeg ham op og vugger ham i mine arme. Men fordi, at han typisk har ligget selv og moslet, så er han på det tidspunkt meget træt, og jeg skal som oftest kun vugge ham i 5-7 minutter, så sover han og jeg kan ligge ham ned. Han falder nemlig ikke i søvn af sig selv, hvis han er ked af det – og det er der vist heller ikke nogen, der synes er rart. Så jeg fortsætter kun mens legen er god.

Så kort sagt, så giver jeg ikke længere op på forhånd og jeg er stoppet med at være “bange” for hans urolige arme og hans lyde. Det er okay, at han ikke falder til ro eller i søvn med det samme. Det er okay, at jeg skal hjælpe ham flere gange, men hver aften giver jeg ham lige et forsøg til selv at falde i søvn. Selvom det forsøg godt kan tage en time (!) så er jeg flyvende, når jeg kommer ud derfra! WE DID IT! Også selvom det kun varer nogle timer indtil jeg skal amme igen. Og først på natten ender jeg alligevel altid med at tage ham over i vores seng og lade ham sove der. Så slipper jeg for at rejse mig op 17 gange om natten.

Putter I også i egen seng eller har jeres baby brug for noget andet? HVIS det ikke føles rigtigt for dig eller for dit barn at lægge (i mit tilfælde) ham i egen seng og lade ham falde i søvn selv, så vil jeg gerne lige henvise til det her indlæg fra nogle uger siden. Så er det nemlig helt okay – du ved allerbedst og følg den fornemmelse 😉

Pøj pøj me’ ed.


10 svar til “Ny putterutine og et barn, der selv falder i søvn”

 1. Hos hos ammer jeg min søn i søvn hver aften. Han er 4 måneder. Det kan nogengange tage 10 min, andre gange kan det tage 30 min hvor han ligger ved brystet. Han bliver først puttet omkring kl 22-23. Han er bare ikke klar til natten før det tidspunkt. Her sover han i samme seng som mig og min kæreste❤️ Det er nemmest når man skal amme i løbet af natten synes jeg. Og så er det mega hygge!

  • Åh, jeg ville sådan ønske jeg kunne amme Louie i søvn. Det ville være så hyggeligt og nemt 🙈 Jeg kan også godt lide at have ham o sengen, men Gus kommer tit ind i løbet af natten, og så sover vi allesammen ret særligt fire mand i sengen. Så tænkte at jeg hellere måtte forsøge at lære ham det, så vi altid har valget.

 2. Fedt at det lykkedes for dig! ..tålmodighed er fandme en dyd når man har små børn. 😂
  Jeg begyndte at putte vores pige i hendes bedside da hun var 3 måneder eller deromkring. Om på siden var også det eneste der duede, og så havde jeg bare en hånd på hende til hun faldt i søvn, hvilket aldrig tog særlig lang tid.. da hun var 7 mdr kom hun på eget værelse (hendes seng kan ikke være inde ved os), og vi er gået fra at bruge ca 45 min på putning, til nu (Hun er nu 9 mdr) at bruge 10-15 minutter som regel. Vi synger et par sange, og ellers er jeg der egentlig bare og sørger for at hun ikke ruller sig om på maven og kravler op 😂 for så kan vi godt starte forfra…
  Jeg er så spændt på hvordan det bliver når lillesøster kommer. Yes, vi har allerede nr 2 på vej, og til den tid er vores pige 11 måneder. Jeg håber at lillesøster har et lige så godt sovehjerte som storesøster!!

 3. Hos os er det først inden for de sidste tre ugers tid, at vores har kunnet falde i søvn uden at blive vugget (og inden det i stramt svøb). Han er 9,5 mdr., så det har været en lang og sej kamp, men nu er vi der endelig 💪🏼 Han får flaske, og falder i søvn i vores seng, mens vi ligger ved siden af. Nogle gange skal han nusses lidt, før han falder til ro. Når han sover, bærer vi ham over i egen seng. Det tager typisk 20-30 minutter inkl. flaske. 😊

 4. Hej Sofie.
  Først tak for din blog og indslag, det redder dagen, de gange, hvor lille tut er umulig og man mangler list inspiration 🙈
  Min datter er 3 mdr og vil helst falde i søvn selv. Hun har aldrig gidet at ligge i arm og sove. Så hun bliver ammet næsten i søvn, også puttet i hendes egen seng med sutten og falder 9/10 dage i søvn af sig selv.

 5. Er også lige begyndt at putte min søn på 4,5 måneder i egen seng, hvor han selv falder i søvn. Indtil da har han sovet i min armhule, men vi sov begge ret dårligt og uroligt til sidst, så syntes ikke det fungerede længere.. og på sigt ville jeg altså også gerne have ham ud af sengen.
  Så nu ammer jeg ham typisk nede i stuen om aftenen, så gør vi klar til natten, går ovenpå, ligger ham i hans seng, synger og holder i hånd eller har en hånd på hans mave til han falder til ro, og så ligger han selv og falder i søvn.. så tager det den tid det tager. Nogle gange 10 minutter, andre gange måske 30 minutter (af hvad jeg har oplevet indtil nu)
  Er så stolt af både ham og jeg, over at det bare går så godt! Han sover mange flere timer i streg nu mellem amningerne, og det er er så godt til os begge! 🙏🏼
  Nu glæder jeg mig til at far forhåbentligt også snart kan begynde at putte ham nogle gange 🙌🏻

 6. Det hjalp mig sindsygt meget da jeg begyndte ar acceptere at han lå og kartede rundt i sengen og bare lod ham falde lidt til ro selv. Min sundhedsplejerske sagde noget med at vi voksne jo også tit har brug for at ligge lidt før vi falder i søvn, og det jo egenlig taget er meget naturligt for de små at ligge og bevæge sig lidt inden de falder i søvn. Giver virkelig meget mening. Det hjalp endnu mere på hans søvn om natten at jeg blev bedre til ikke bare at tage ham op ved mindste lyd, men lad ham ligge og rumstere og vende og dreje sig i halvsøvne.

 7. Jeg har tvillinger. Den ene falder i søvn af sig selv i løbet af 5 min uden, at jeg skal gøre noget. Den anden er præcis som Louie og jeg gør præcis det samme som dig. Jeg starter altid med at gå ud af rummet for at se om han falder i søvn af sig selv. Hvis det ikke sker ligger jeg ved siden af ham i min seng. Ligger ham ned, giver ham sutten og bamsen og intet andet. Efter maks 20 min lykkedes det og han bliver liggende og sover 🙂

 8. Så deilig! Håper vi snart kommer dit vi også med Gustav (!!!) som nå er blitt 5 mnd og er rett vanskelig å legge om kvelden. Jeg har ikke turt å prøve enda fordi han alltid er så urolig og begynner å gråte ved legging (ingen drowsy but awake baby her). Jeg ammer i søvn men det tar lenger og lenger tid og jeg ser ar han kunne ha behov for en annen måte å sovne på. Hvor mørkt har du det i rommet ved putting? Du skriver at L ikke lar seg amme i søvn, men på natten da når han våkner? Hilsen norsk følger 🙂

  • Åh ja, man kan som oftest mærke, når de har brug for noget andet end at blive lagt ned. Jeg gør det så mørkt som muligt – det hjælper meget på det! Og ellers lægger jeg stofble over hans øjne. Om natten ammer jeg Louie – begge i søvne. Så der sover han heldigvis videre!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.