Sådan går putterutinerne herhjemme

Sådan går putterutinerne herhjemme

Der har været stor efterspørgsel på, hvordan det går med at putte Gustav på vores nye “godnat skat, vi sidder lige inde i stuen”-måde. Vi har nu gjort det i en uges tid, fordi vi til sidst ikke kunne mere. Vi kan ikke bruge hele vores aften (omkring en time) i hans mørke værelse, mens han småpludrer og vender og drejer sig og vi bliver mere og mere utålmodige.

Han har altid været god til at sove selv, men i august tog vi en tur til Canada, hvor vi i to uger sov i samme seng. Gustav havde de fleste steder ikke en børneseng, så vi lå med ham i vores seng indtil han faldt i søvn. Og så var der bare no way back 😉 Ej, det faldt også sammen med, at vi flyttede i hus, da vi kom hjem og Gustav skulle for første gang sove på eget værelse. Vi ville gerne give ham noget tryghed og han skulle selvfølgelig vænne sig til sin store seng, så derfor blev vi hængende. Og vi blev hængende i 8 måneder, men nu har vi besluttet, at det ikke er holdbart for vores familie – vi trives ikke med det. Og som jeg har skrevet her, så er en vane først dårlig, når familien ikke trives med den. Så nu har vi valgt at ændre den.

Vi kiggede på hinanden og blev enige om, at Gustav er langt over de 2 år og han forstår godt, at vi sidder inde i stuen. Han ved godt, at vi ikke går fra ham for aldrig at komme tilbage. Vi valgte at ændre rutinen op til påsken, fordi vi nok havde mere tid og overskud til at gennemføre et nyt putteritual i nogle fridage.

Og ved I hvad? Det er den bedste beslutning – også for Gustav.

Nogle dage er selvfølgelig nemmere end andre og sådan vil det sikkert fortsætte. Vi har haft flere dage, hvor det tager en time og han kalder på os i det sekund, vi er gået ud af døren. Eller hvor han står i døråbningen og ikke vil lægge sig tilbage i sengen. Men vi har ikke ændret rutinen. Vi har taget ham i hånden, lagt ham tilbage i sengen (med list fast stemme til tider), kysset ham, måske sunget en sang, godnat. Og forfra.

Andre dage har vi læst en historie, sunget en sang, talt dagen igennem, krammet, sagt godnat og er gået ud af værelset. Så har Gustav lagt sig ned og 15 minutter efter sover han. Nogle andre dage har han brug for at kigge i en bog til han falder i søvn. Og det geniale er, at han tror, at han gør noget “han ikke må”, når han spørger efter en bog. Da vi sad inde i værelset ville vi gerne have, at der var mørkt, og at han skulle sove hurtigst muligt (af egoistiske årsager), så da fik han ikke lov til at kigge i bog efter lyset var slukket. Det var godnat og SCHHHH. Netop derfor oplever jeg også, at Gustav nyder, at han kan falde i søvn i sit eget tempo uden at mor og far sidder og tripper ved siden af. Honestly, hvis jeg ikke kunne sove og der sad én og kiggede på mig og tyssede på mig, hver gang heg snakkede, så ville jeg heller ikke falde hurtigere i søvn 😀 Han må læse, snakke og synge og tumle alt det han vil, og så skal han nok falde i søvn til sidst.

Så Mads og jeg har flere gange siddet i strålende sol klokken 19 med begge børn puttet med et fjoget og lettet smil smørret i ansigtet. TÆNK, vi ikke har gjort det før, tænker vi. Men vi skulle lige allesammen have overskuddet til at stå fast og gøre det med kærlighed, og det har vi gjort de sidste 10 dage. Halleluja for dobbeltputning på længere sigt!!

Louies putning til gengæld…

…er noget værre rod. Nogle dage vugger vi ham i søvn i bæreselen, men han vågner 9 ud af 10 gange, når jeg lægger ham ned. Og så står jeg vugger ham i armene viklet i dynen eller i babynesten. Men det er hårdt for ryggen og ret uholdbart – og jeg har jo alligevel lige stået og vugget ham i 20 minutter i bæreselen og så kan jeg starte forfra!

Han har så meget uro i kroppen om aftenen, at jeg ikke bare kan lægge ham ned med sut, dyne, bamse og eventuelt i svøb. Han har brug for den vuggen til at falde ned. Jeg kan ikke rigtig huske, hvor gammel Gustav var før han faldt i søvn selv uden os. Hvor vi bare lagde ham, sang en sang og gik. Ja, det har vi altid gjort uden at Gustav har været ked af det. Han har måske givet lyd, og så er vi gået ind til ham, givet ham sutten og aet ham og fået igen. Det har fungeret glimrende.

Hverken Gustav eller Louie kan (kunne for Gus’ vedkommende – jeg har ikke ammet siden han selv sagde stop, da han var 9 måneder) falde i søvn ved brystet (ooh I wish), så jeg må finde alternative metoder. Den rigtige og bedste metode for os har jeg ikke lige fundet endnu. Og ja ja, måske vi skulle anskaffe os den slyngevugge eller flytte barnevognen indenfor, men jeg vil også bare så gerne finde en metode, som virker når vi ikke er hjemme og som er mere holdbar. Oh well, whatever works. Og jeg skal lige finde ud af, hvad der virker for os og med den lille gut.

//S

 

 


21 svar til “Sådan går putterutinerne herhjemme”

 1. Hej Sofie.
  Hvordan er Louis døgnrytme? Tænker hvornår putter I ham om aftenen til natten? Og hvor mange lure får han på et døgn?
  Mvh Julie

  • Hans døgnrytme er SÅ anderledes end Gustavs var. Louie sover hver time nærmest hele døgnet rundt. Han tager sin først lur omkring klokken 7-8 og så sover han i en time. Så er han vågen i en time, og så putter jeg ham igen. Han vågner fra sin sidste lur omkring klokken 17 og sover til natten ca. klokken 19. Derfra vågner han hver time og vil ammes ind til klokken 22, hvor han typisk tager et lidt længere stræk på 2 timer 😀 I det mindste er han glad, nuttet og nem at putte om dagen, men jeeez.

 2. Situationen med Loui lyder som med vores datter. Eller lød. Vi brugte de første 6 måneder på at gå rundt og vugge og her vågnede hun også nærmest 9 ud af 10 gange hver gang vi lagde hende. Vi kunne ikke længere holde til det og besluttede, at nu skulle der noget andet til. Vores datter kan heller ikke finde ro ved at blive lagt med sut eller bamse, men løsningen blev for os, at vi lagde hende, sang godnathistorie og blev hos hende med en hånd på brystet svøbt i dynen indtil hun sov. Nogle aftener tog det LANG tid, men som ugerne gik blev det bedre. Nu har vi indført bad efter hvert aftensmåltid, så flaske og så i seng. Samme rutine hver dag. Hun kan stadig ikke (10 mdr) falde i søvn med sut, men det er ikke længere skrig og skrål som før. Vi ønsker også en nemmere “rutine” når vi fx ikke er hjemme, men har bare accepteret, at for hende er forudsigelighed og faste rammer det, som giver tryghed.

  • Hej Stine og tak for din kommentar. Hvis jeg svøber Louie uden at vugge ham går han helt bananas – oplevede I ikke det? Han sveder og råber og prøver at komme fri. Men god idé med den samme rutine hver dag.

 3. Jeg har en søn på 7,5 mdr. nu og han er han blev 6 mdr. Blevet vugget i en lift også ovenpå en pilates boldt til natten, fordi jeg har nægtet en slungevugge og det har virket rigtig godt. Han har heller ikke ville falde i søvn ved brystet før nu hvor han om natten kan falde i søvn ved brystet og til aften kan falde i søvn i sin egen seng ved at blive lagt også høre på White noise😊

  • Årh ja, white noise <3 Med Gus kunne vi bare ligge telefonen ned i sengen til ham med hårtørrer-lyden på fuld drøn og så ville hans krop falde til ro. Men den lyd har slet ikke samme effekt på Louie. Børn er ikke til at blive kloge på 😉

 4. Hej Sofie,
  Jeg var fuldstændig i samme situation med min nu 10 måneder gamle datter. Da hun var 6 måneder, så magtede jeg ikke det vuggen mere (samt alt for mange og lange opvågninger i løbet af natten) og anskaffede mig en tyngdepose. Det er de bedste penge, jeg til dato har brugt! De fås i forskellige størrelser og kan derfor også bruges af mindre børn. Den hjælper min meget aktive datter til at få ro i kroppen, og hun har siden tyngdeposens ankomst i vores hjem selv faldet i søvn i egen seng og har få eller ingen opvågninger i løbet af natten. Den var en gave til et par meget trætte forældre 😅 Jeg har efterfølgende også anbefalet den til en veninde med en datter på 3 måneder, som også har stor effekt af den.

  • Vi HAR faktisk en tyngdepose herhjemme et sted! Den hjalp overhovedet ikke på Gustav, så derfor har jeg ikke gidet prøve med Louie, men nu hvor du siger det burde jeg tage den op fra gemmerne!

  • Må jeg høre hvordan du putter din datter med tyngdeposen. Har også en på 10 måneder vi vugger i søvn og jeg er ved at være træt i armene😊

 5. Kære Sofie
  Tak for et super godt indlæg. Meget meget inspirerende 🙏🏻 Vi har jævnaldrende børn 2år og 4mdr. Vi putter vores yngste ved af vikle ham i dynen og lægge ham i vores seng efterfølgende. Han vågner oftest flere gange og skal vugges videre i søvnen, men pludselig er den der og han går ind i “nattesøvnen”. Når han er klar vil vi forsøge med fald selv i søvn, men for nu vugge han 10-20min villet i dynen og det er ok. Mht den store… det tager oftest 1 time med bøger, sange , Disneysange mm. Tror vist vi trænger til at prøve jeres nye Gustav-putte-rutine 😅

  • I dag tog det 20 minutter at vugge Louie. Han vågner et par gange indtil han falder helt i søvn, men det er helt klar til at holde ud 🙂 Og giv lige Gustav-metoden et forsøg! Så meget nemmere at gøre end vi troede.

 6. Vi havde nøjagtig samme “problem” med vores datter, og vores redning var en svøbepose med tyngde🙏🏻 Hub havde så meget motorisk uro og vi vuggede hende i vores arme dag og nat 🤯 Hun sover stadig med sin svøbepose, og det er de bedste penge vi har givet ud.

 7. Har I droppet at bruge svøbet fra Lovetodream? Vi har haft kigget på det, da vores søn også er urolig, basker rundt i søvne og vågner meget let om aftnen..

  • Jeg bruger det nok 4 ud af 7 nætter. Nogle gange fungerer det og andre gange gør det ikke- Louie er virkelig ikke til at blive klog på!

 8. Hvis I køber en varmepude/kornpose og varmer (luner) og lægger det sted Louie skal puttes, vil der ikke være temperaturforskel fra bæreselen og jeres kropsvarme til det kolde underlag han bliver lagt på når I lægger ham fra jer. Og derved vil han (forhåbentlig) sove videre trygt og godt

 9. Vi er begyndt at give Oliver (3,5 måned) et aftenbad, babymassage, slukke alt lys og støj, evt nynne lidt, viklet ind i sin dyne helt op til kinderne, vugge vugge, ligge ham i sin lift, sætte liften på skødet og vugge ham lidt der når han er lagt, og så sover han. Vi er i gang med at gøre klar til, at han skal på eget værelse når han er omkring 5 måneder, så vi sætter liften i hans tremmeseng, så han kan vende sig til det. Når han vågner første fang om natten omkring kl.2-3 stykker, så ammer jeg ham i sengen og så enten falder vi begge i søvn eller så putter jeg ham tilbage i liften.

 10. Vi er begyndt at give Oliver (3,5 måned) et aftenbad, babymassage, slukke alt lys og støj, evt nynne lidt, viklet ind i sin dyne helt op til kinderne, vugge vugge, ligge ham i sin lift, sætte liften på skødet og vugge ham lidt der når han er lagt, og så sover han. Vi er i gang med at gøre klar til, at han skal på eget værelse når han er omkring 5 måneder, så vi sætter liften i hans tremmeseng, så han kan vende sig til det. Når han vågner første fang om natten omkring kl.2-3 stykker, så ammer jeg ham i sengen og så enten falder vi begge i søvn eller så putter jeg ham tilbage i liften.

 11. Hej Sofie! Hvor lyder det bare dejligt for Gustav – og for jer! Mht. Loui – vi vugger på en pilatesbold herhjemme, så kan han ligesom hvile på lårene. Det er stadig skide øv at skulle vugge, men det et ikke lige så hårdt for ryggen. Bare et tip 😊

 12. Hej Sofie. Åh Louie den lille bandit. Sylvester er 6 mdr, og DEN slyngevugge reddede mit liv/forhold./ryg.
  Hold op den gør underværker ! Descærre er han begyndt at vende sig på maven i den nu, ( han er også ekstrem motorisk). Så jeg har lige bestilt den der tyngdeposen, som forhåbentlig kommer i dag. Men det er PRÆCIS det samme vi har været/er igennem. Og jeg er også ved at dø over ikke at kunne finde en løsning. Vores stopper dog ikke der, han har SÅ mange opvågninger om natten, og har helt opgivet tremmeseng, han skal bare vugges hele tiden. Det er bare så hårdt når man har en 3 årig man skal være mor for også. Nå, men let me know hvis i finder løsningen, så er jeg da den første du skal skrive til

 13. Det lyder som vores den yngste. Hun smårgylpede en masse, især når hun lå på maven. OG hun sov intervaller af 45min-1.5time de første 6/7 måneder. Jeg havde hende til børnelægen, som mistænkte refluks. Udover dårlig søvn og gylp havde hun ingen tegn og virkede generelt godt tilpas. Vi fik piller mod for meget mavesyre til hende, og uden at være helt sikker på, at det var det, som gjorde forskellen, så begyndte hun at sove stræk på 2-3, nogle gange 4 timer. Det er ikke sikkert, at det er Louies problem, men udfordringerne lyder, som noget vi (desværre) har prøvet at kæmpe med.

  • Jeg skal have ham til lægen når han skal have sin 5-måneders vaccine (skal de ikke ha’ en der?!) og så vender jeg det lige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.