Gode råd til amningen

Gode råd til amningen

Først havde jeg ikke tænkt mig at skrive et indlæg om amning. For hallå, er det ikke lidt kedeligt?

Men ved I hvad, det fylder rigtig, rigtig meget hos gravide og nybagte mødre (især dem, som prøver det hele for første gang). Jeg har en veninde, der er gravid. Hun er ikke synderlig optaget af den forestående fødsel – men amningen til gengæld, den fylder allerede en hel del. For hva’ nu, hvis jeg ikke kan?! Kære kvinde, husk på, at størstedelen af kvinder kan amme. Jeg siger ikke, det er nemt, men ofte fungerer det, hvis man giver det lidt tid. Og det er min største pointe med det her indlæg – giv det tid (og lyt ikke til mig, hvis du ikke vil have gode råd af andre. Lyt til dig selv og din mavefornemmelse).

Jeg har ikke hørt om mange, der ikke havde ondt i bryster eller brystvorter de første uger. Og selvom frasen “husk nu, at det ikke må gøre ondt. Hvis det gør ondt, så sutter baby forkert” i princippet er helt rigtig, så får det 85% til at føle at de fejler. For gu’ kan det gøre ondt, at mælken løber til og at have en baby hængende hver time i sine bryster lige pludselig! Og for mit vedkommende har jeg begge gange, de første par uger, ikke kunne tale når baby blev lagt til, fordi det gjorde så ondt. Jeg har dog ikke stresset så meget over det, fordi de begge har taget 4-500 gram på om ugen, så mad får de sgu! Men derfor har det stadig fyldt meget – for det skal jo ikke gøre så ondt det næste år (vel?!). Og nej, selvfølgelig skal det ikke det – og det er selvfølgelig allervigtigst, at baby har den rigtige sutteteknik. Ellers bliver det aldrig bedre – og netop den korrekte sutteteknik står først på listen over gode råd, som jeg har fået mig gennem tiden og som I har skrevet til mig på instagram. Men kort sagt, det er okay at blive frustreret og det er okay, at det ikke er nemt. Det er det for de færreste, husk det og bliv ved.

 

Tips og tricks skabt af bitter erfaring

Jeg er hverken sundhedsplejerske, læge eller jordemoder. Men jeg er mor, og jeg har selv prøvet at starte en amning op to gange og har gjort mig nogle erfaringer, som jeg gerne vil give videre til gravide og nye mødre. For i den proces har jeg nemlig talt med virkelig mange kloge folk, der er kommet med råd, som I selvfølgelig også skal have med på vejen. Personligt har jeg altid haft masser af mælk – det sprøjter faktisk ud til alle sider og børnene tager godt på. Så hvis der er noget, jeg ikke nævner eller skriver om, så er det simpelthen fordi jeg ikke har selv har oplevet det og jeg ikke har fået det fortalt af andre. Både Louie og Gustav ammer (og ammede) i 6-8 minutter ad gangen hver 1,5-2 timer – hele døgnet rundt. Så jeg døjer til gengæld lidt med, at de kan få ondt i maven, fordi det hele går super stærkt – og at jeg skal amme rigtig tit. Anyways, nu ved I the basics om, hvad der foregår mellem baby og mine bryster 😀 Nu til listen med et par gode råd:

Sutteteknikken
Det allervigtigste er selvfølgelig, at barnet har den rigtige sutteteknik. Det vil jeg ikke gå i dybden med her, for det vil de som regel checke på hospitalet eller ved hjemmebesøg – men de vil ikke gøre det helt store for at sikre sig, at du lærer det (!). Underlæben skal være krænget nedad og hele underkæben skal arbejde, når der suttes. Men det er ikke “bare lige til” at lære barnet at sutte rigtigt – og har du problemer, så synes jeg det er pengene værd at investere i en privat jordemoder hurtigst muligt, der kan lære dig at lægge dit barn rigtigt til. For når det først er gået galt, og dine brystvorter bløder og du ikke producerer nok mælk, så er det svært at komme tilbage.

Jeg kan anbefale at amme halvt liggende de første uger, fordi baby bedre kan ligge tæt til brystet og få skabt det rigtige vakuum (prøv at google Laid Back amning for mere info). Her lige en indskydelse – husk, at det gerne må være “grimt” at amme. Lig dig ned midt på gulvet, hvis det er dér, der fungerer. Den yndige “jeg sidder lige og drikker kaffe latte”-stilling fungerer ikke for alle. Mit ene bryst (det, der de første uger gjorde vanvittigt ondt), var ikke lige så nemt for drengene at få fat i som det andet. Denne Laid Back stilling gjorde det nemmere for dem at få fat; desuden har jeg ammet sådan (og gør det stadig) ikke fordi jeg vidste, at det er en god stilling til rigtig sutteteknik, men fordi det er den rareste stilling at amme i – så det er jo win win. Husk at babys arm skal være rundt om din krop, når du ammer  – altså baby skal ligesom give dig et kram. Ellers kommer den arm i vejen og det kan ske, at baby ikke får ordentligt fat. In short, jo mere bryst, baby har i munden, jo bedre. Jeg har ikke selv brugt YouTube, men har fået at vide, at der er gode videoer derinde, der viser, hvordan baby skal lægges til og sutte.

Stramt tungebånd
Herhjemme har jeg ikke døjet med forkert sutteteknik, men med stramt tungebånd. Louies er ikke blevet klippet endnu (det skulle det nok have været, men ingen kunne rigtig beslutte sig for om det var stramt), men Gustavs blev klippet, da han var blot et par dage gammel. Husk at få det checket, for det kan være svært for baby at få ordentlig fat, hvilket kan gøre umådeligt ondt på brystvorten. Jeg tror, at det er derfor, at jeg har fået en revne på samme bryst begge gange. Desuden kan det i de værste tilfælde gøre, at baby ikke får nok mad (og du dermed kommer til at producere for lidt mælk), at baby gylper mere og har mere luft i maven, fordi den ikke kan skabe ordentligt vakuum. Sidstnævnte har jeg døjet med med Louie og jeg glæder mig til at få ham til lægen på mandag. Han “klikker” når han ammer, hvilket betyder, at han får luft ind når han ammer – og det gør ham til en rigtig gylper og giver ham ondt i maven.

Ammebrikker – er det virkelig så skidt?
Jeg har aldrig selv prøvet ammebrikker, så dette er ud fra jeres erfaringer. De fleste skriver, at de reddede jeres amning, da det hele gjorde for ondt til at I kunne magte det. Ammebrikkerne lod jeres sår hele, så I kunne starte “forfra” med hærdede bryster (selvfølgelig er det essentielt, at baby har en rigtig sutteteknik, da det ellers bare vil gentage sig). Til gengæld skal baby lære at sutte fra dit bryst igen, hvilket ikke er helt så nemt, så flere af jer skriver, at man må ikke bruge dem for længe. Jeg har fået foreslået af en følger, at man starter med at smide dem om natten, når baby er afslappet, fordi baby får bedre fat. Jeg har dog personligt sværere ved at lægge Louie rigtig til om natten, når det er mørkt og jeg ligger ned – så det kommer selvfølgelig an på, hvornår og hvordan lige præcis DU ammer bedst. Dog tror jeg alle vil give mig ret i, at man kun skal starte på ammebrikker, hvis man VIRKELIG synes der er behov. Ellers er det en unødig “nem” løsning (især for personalet, der ikke har tid til at guide dig ordentligt), som du skal slippe af med igen senere alligevel – og for nogle ødelægger det amningen, fordi baby pludselig ikke vil amme uden brikkerne.

Slip brysterne FRI!
Jeg var simpelthen sådan et hulemenneske de første uger af Gustavs og Louies liv. Den værste følelse var simpelthen at lukke brystvorterne inde – så efter hver amning smurte jeg Lanolin (GULD værd – det er dyrt, men køb det. Den store tube (!)) på brystvorterne og så gik jeg rundt med brysterne fri. Som oftest til de var tørre, men jo længere tid jo bedre. Jeg bruger meget sjældent ammeindlæg og kun når jeg skal ud (ellers bliver det sgu noget værre rod). Som oftest sørger jeg bare for at have en stofble på mig, som kan komme mig til undsætning når mælken pludselig løber eller når jeg ammer. Og lav nu ikke for mange aftaler de første uger før I har lært hinanden at amme. Det kræver tid, hud-mod-hud, ro, øvelse. Desuden giver det dig også mulighed for at lægge baby til, så ofte som den efterspørger det – og begge bryster. Hvis du undgår et bryst (pga. en rift), så husk, at dette bryst vil producere mindre mælk end det andet. Det nytter ikke noget at rende rundt på caféer med engangsindlæg og bryster, der er ved at eksplodere.

Et andet tip er at sætte et engangsammeindlæg ind i et uldindlæg (især om vinteren) for at holde brystet varmt – og så undgår du den direkte kontakt med “papiret”. Min sundhedsplejerske anbefalede mig også at klippe stykker i en gammel stofble og sætte det ind mellem indlægget og brystet.

Vær opmærksom på brystbetændelse
Jeg var slet ikke opmærksom på symptomerne, da jeg fik brystbetændelse med Gustav. Ingen havde fortalt mig, at de meget spændte og hårde bryster på 3. dagen gerne skulle falde ned og blive bløde(re). Så på 14. dagen havde jeg 40 i feber og to kæmpe, stenhårde bryster. Det var svært for Gustav at få ordentligt fat, men vi kom igennem det. Denne gang købte jeg engangsvarmepuder og lagde dem ned i BH’en – jeg sov endda med dem. Da jeg mærkede en øm knude masserede jeg den under den varme bruser og masserede den blidt under amning. Desuden lagde jeg baby til, så hagen var dér, hvor knuden var, for det er dér baby stimulerer brystet. Forebyggende kan du især i de første uger huske at lægge barnet til i forskellige stillinger, så det stimulerer hele brystet – få din sundhedsplejerske til at vise dig forskellige stillinger!

Faktisk kan jeg virkelig anbefale wiki’en inde på ammenet.dk – men hold dig væk fra debatindlæggene. Der var en følger, der skrev til mig, at hun aldrig troede hun ville lære at amme, da hun begyndte at læse derinde. Jeg har ikke selv hørt det, men en anden følger skrev til mig, at hendes veninde bad om at blive indlagt på sygehuset ved andet ammeforløb, da første forløb var gået i vasken. Og som sagt – det er som oftest pengene værd at få professionel rådgivning, hvis du ikke føler, at din sundhedsplejerske giver dig nok. Husk, at det er en investering i resten af dit ammeforløb. I skal desuden have tak for jeres beskeder på instagram. Jeg kunne simpelthen ikke have alle råd med, så jeg tog dem, som gik flest gange igen.

Og sidst, men ikke mindst. Gode mødre sidder ikke i brysterne. Det er okay at give flaske, hvis det betyder, at du for 2. måned i træk ikke græder dig selv i søvn sammen med dit sultne og frustrerede barn. Jeg er sikker på, at ingen mødre giver op før de har prøvet alt – måske nogle af de her råd kan hjælpe dine første uger lidt på vej.

Smid endelig en kommentar om hva’ som helst, du har på hjerte om amning.

 


17 svar til “Gode råd til amningen”

 1. Et tip, der har hjulpet for mig til at komme af med ammebrikkerne igen var, at starte med dem på og så fjerne dem, når baby skal bøvses i løbet af amningen, eller hvis baby slipper for at holde pause. 🙂

 2. Jeg elsker alt ved dit indlæg og generelt glæder jeg mig over din ærlighed og din ligefremhed. Men en ting må jeg dog lige pointere. Brugen af ordet ‘give op’ ved brug af flaske. Flaske er ikke nødvendigvis fordi man ‘giver op’, men fordi man træffer et bevidst valg for sin familie (som du også skriver). Men nøøøj som flaskemor får man mange gode råd om ikke at ‘give op’ af ammemødre. Jeg ved du mener det godt, men ordet ‘give op’ skærer i mit hjerte, for jeg gav dælme ikke op, jeg traf et valg.

  • Åh, jeg er aldrig selv stødt på den såkaldte ammemafia, men kan næsten forstå at du er og deres fordomme. Som du sikkert ved, så mener jeg det ikke negativt. Men mere som et udtryk for, at det er de færreste, der vælger at give flaske fra fødslen. Oftest er det et valg (som du skriver) efter en hård kamp.

   • Også i den grad. Nogen er jo næsten ved at ringe til kommunen fordi jeg åbenlyst mishandlede mit barn med en flaske. Med flasken fik vi en mæt, glad og tyk baby. Og en mor der ikke var ude i tovene af stress (var to my fra fødselsdepression) Men iflg de ‘kloge’ gav jeg op og vidste ikke hvad der var bedst for min søn.
    Jeg traf valget alt for sent, fordi jeg prøvede til jeg næsten ikke kunne hænge sammen mere, og jeg al respekt for dem, der træffer valget før fødsel eller kort efter. For ligesom at få amning op at køre, så kræver det BALLS at stå model til ammemafiaen 😊 når det er sagt, så er nummer 2 på vej, og jeg giver nok amning (og alle dine tips) en chance til 🙈

 3. Min søn ville ikke tage ordentlig fat så jeg fik en suttebrik på hospitalet (fødte i USA) og brugte suttebrikken indtil jeg stoppede amningen da han var 1,5 år – så man behøver ikke nødvendigvis stoppe med at bruge suttebrikken 😉

  • Der kan man bare se! Har ikke forstand på ammebrikker og fedt at du fik det til at fungere 🙂

 4. Det er nemlig rigtigt, at det altså godt kan gøre ret så ondt de første par uger, selvom baby har fint fat og får nok at spise. Blev i tvivl om min amning, fordi jordmødrene sagde, at det altså ikke skulle gøre ondt..men det var hurtigt ovre og baby blev hurtig tyk😝

 5. Så dejligt (og vigtigt) indlæg!
  Inden fødslen fyldte amning desværre ikke så meget, for der var det i mit hoved et spørgsmål om man ville/kunne eller ej. Men nøøøøj jeg blev klogere! Endte med et kompliceret ammeforløb med 3 brystbetændelser, svamp, sår med stafylokokker og en lille abces✌🏼 Tog til sidst beslutningen om at købe mig til privat ammevejleder og på 2 timer fik vi styr på det. Smerterne aftog, sårene helede og jeg fik en bedre relation til min datter. Fortrød voldsomt at jeg ikke havde gjort det tidligere. Hverken jordemødre, sundhedsplejersker eller læger kunne se hvad vi gjorde galt, for iflg dem var teknikken i orden🤷🏼‍♀️
  Så kan kun sige JA pengene til en privat ammevejleder er givet godt ud.

  Orv og så kan jeg anbefale medelas lanolin creme som man kan få på de fleste apoteker🙌🏼 Det er 100% lanolin og virkede fantastisk👌🏼

 6. Jeg føntørrede mine bryster efter amningen, så gik svien ligesom lidt hurtige væk fordi brystvorterne hurtigere tørrede ☺️ Og den varme luft var skøn!

 7. Ha, ha jeg havde helt glemt det fantastiske i at “slippe brysterne fri” 😂😂😂 De blev også luftørret herhjemme, hvor til min mand tørt spurgte, hvor længe jeg skulle vifte rundt med dem i fri dressur 🙈 Ved mit første barn troede jeg, at det var mig som var “eneaktør” i at sikre amningen. Men efter kiropraktorbesøg for en anden ting, blev babys bevælgelse i nakken meget bedre, og det samme gjorde amningen. Barn nr to var en sugekop og nægtede sut og flaske. Så fat mod hvis amningen med første baby ikke var nem, det ved den næste baby ikke noget om 😘

 8. Jeg vil altså bare lige sige at ammebrikker ikke er den “nemme” løsning. De skal steriliseres, huskes når man skal hjemmefra, sidde rigtigt (ellers kan baby ikke få mælken til at løbe til), er mega dyre, gør at man (både mor og baby) har mælk over alt under og efter amning og man skal også blotte sit bryst meget mere når man ammer med brik på fordi brikken skal sætte rundt om brystvorten (og derfor kan det være ekstra sårbart at skulle amme i offentligheden). Det kan også give en følelse af en slags utilstrækkelighed ift. amningen da man ikke kan give sit barn mad uden hjælp.

  Jeg blev selv udstyret med ammebrikker på patienthotellet på Herlev efter et akut kejsersnit. Sygeplejersken gav mig ingen chance for at prøve at få amningen til at virke uden da hun var mega fortravlet og i øvrigt (som hun fortalte halvt på vej ud af døren) skulle tage i mod 3 andre der også blev kørt ned efter kejsersnit nærmest samtidigt med os. Så da hun skulle registrere at min datter suttede inden hun gik fik jeg brikkerne med det samme…..
  Mine brystvorter var ikke indadvendte og når jeg ser tilbage på det nu er jeg sikker på at jeg sagtens kunne have fået en normal amning til at fungere. Men fordi min datter fra starten lærte at skulle sutte på ammebrik tog det 4 måneder at slippe brikkerne igen. Heldigvis kom vi af med dem igen men det var godt nok ikke “nemt” at bruge dem mens jeg var nød til det.

  Jeg har brug for at nuancere det med ammebrikkerne lidt – så kommende mødre ikke tror at det er en nem måde at få amningen til at fungere på. Men ellers tusind tak for dine altid gode refleksioner og din ærlighed om moderskabet!

  • Tak for din kommentar, og jeg håber ikke du misforstår mig. Det nemme ville jo være bare at lægge baby til! Det var helt sikkert et forkert ordvalg, men jeg mener det nok, som en ‘nem’ løsning for personalet, når de ikke liiige kan hjælpe med den rigtige teknik. Og med ‘nem’ løsning tænker jeg, at baby nemmere får fat. Ikke at suttebrikker i øvrigt gør noget som helst nemt! Jeg har hørt flere af dine historier, hvor man bare får stukket dem i hånden uden vejledning og man fra starten bliver ledt ud på et sidespor. Men jeg beklager, hvis jeg fik det til at lyde som en god og hurtig og nem løsning – det er jeg sikker på, at det ikke er.

  • Jeg fik også bare klasket ammebrikker på da jeg blev indlagt efter fødslen. Jeg kunne ikke få min datter lagt ordentligt til (vi kørte rundt i sved fordi der var 30 grader) og inden jeg fik set mig om fik jeg sat en brik på, baby på og så godnat. Jeg fik om morgenen stadig totalt mangelfuld vejledning i hvordan den skulle sættes på, så på et tidspunkt får jeg sat den skævt på. Jeg undrer mig over at det da godt nok pludseligt gør ret ondt. Jeg ser så at min datter har fået suget noget af det omkringliggende med ind i tutten og der har nu dannet sig hård hud jeg kunne skrubbe af i flere uger og nu her 8 måneder efter kan min brystvorte stadig ikke blive stiv efter den omgang

 9. Rigtig mange for tidligt fødte lærer at spise med ammebrik, fordi de ikke er helt stærke nok til at “sutte brystet frem” og ikke kan holde vakuum ret længe ad gangen. Nogle slipper den aldrig og det er ikke jordens undergang! Amningen bliver ikke “ødelagt” – det er bare lidt mere besværligt fordi de skal koges og er lidt dumme at få til at sidde (og tit, når de endelig sidder, får ungen dem slået af) 🙂 Min pige er født uge 29+2 og hun ville gerne slippe ammebrikken, men havde hun ikke ville, ville det også have været helt fint. Ammebrikker altså ikke er det værste der kan ske i dit moderskab, nye mor. Brug dem, hvis det er dét, der virker for dig!!

  Et tip herfra. Jeg har masser af mælk men helt vanvittigt langsomt nedløb, hvilket i starten resulterede i at jeg ikke troede, jeg havde mælk. Hvis du tror du ikke har ret meget mælk så prøv at efterspørge en syntocinon næsespray. Det har gjort underværker for mig! Pludselig havde jeg så meget, at jeg har solgt af det til hospitalet.
  Stresshormoner hæmmer de hormoner der får mælken til at løbe (smart, krop. Smart!) så prøv det bedste du kan at slappe af, træk vejret dybt og kig på det lillebitte menneske du har skabt ❤️

 10. Luft til brysterne er det bedste! Jeg havde selv store sår på brystvorterne og elskede lufte dem. Men ud skulle jeg (på de 1,5 måned der gik før de helede), og ammeindlæg/stofbleer der hænger fast i sår gør hammer ondt!
  Det bedste trick jeg fandt: Hvidkål – det er genialt. Tag et stykke frisk hvidkål, lav nogle få snit i det og læg det til brystet. Det køler, det sidder ikke fast i såret og det hjælper helingsprocessen (fordi du laver små snit). Jeg havde altid hvidkål i køleskabet (og med i pusletasken).

 11. Jeg sprøjtede for meget og for vildt og for voldsomt til at lufttørre, men om natten OM NATTEN var jeg fri! Jeg havde et håndklæde under lagnet og så vaskede jeg sengetøj hver morgen som det første, men det var en lille pris for bare babser natten lang. Ens krop er i de første uger alt alt for indespærret, ammeindlæg, ammebh, kæmpebind, trusser der kan indeholde kæmpebind. Sæt babserne fri, dag eller nat, din krop har uden tvivl brug for det!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.