Er jeg en dårlig mor?

Er jeg en dårlig mor?

Jeg skriver ikke det her indlæg i håbet om, at jeg får en masse skulderklap og ‘du gør det godt’. Det er ikke for bekræftelsens skyld, at jeg spørger om det spørgsmål. For ærlig talt er jeg nogle gange i tvivl.

I dag sendte Mads mig en artikel, der handler om, at vi i dag deler rigtig, rigtig mange billeder af vores børn. Uden at spørge om lov og uden at tænke over, hvordan barnet bliver udstillet på de sociale medier. I kan læse artiklen her – men denne artikel står ikke alene. I har garanteret læst 100 andre artikler, der fortæller præcis det samme – at vores børn ikke skal på sociale medier før de selv er gamle nok til at forstå konsekvenserne af det.

Der står blandt andet, at et barn i gennemsnit har 973 billeder af sig selv i cyberspace inden det er fyldt fem år. Og hvor mange tror I så lige, at Gustav vil have?!

Jeg får altid lidt røde ører, når jeg læser de her artikler. For jeg er en af dem, der skaber en identitet for Gustav på de sociale medier uden han selv har noget at skulle have sagt. Og her taler vi ikke kun et par 100 venner, der følger med. Jeg har nu over 20.000 følgere, der hver dag følger med i mit og Gustavs liv. Hvad nu, hvis han ikke vil have, at så mange mennesker kender til hans humør, hans gode og dårlige dage?

Det får mig til at tænke, at jeg er en dårlig mor, fordi jeg ikke tænker over konsekvenserne ved at dele mit liv helt ærligt på de sociale medier. Jeg tager simpelthen ikke hensyn til ham. På den anden side lever vi i en tid, hvor medierne er kommet for at blive – og når eksperterne (der begge er tættere på 60 end på 40) i artiklen siger, at vi skal tænke børnebilleder som vores forældre tog dem; altså i begrænset omfang og kun et par få skal i mappen, så kan jeg ikke lade være med at tænke, at verden har udviklet sig og det er okay at følge med.

Her den anden dag fik jeg en privatbesked fra en følger. Jeg havde lagt en story op med Gustav, der har et flip. Han sidder på gulvet og tuder og vil ingenting. Hun skriver til mig “så læg dog den telefon væk”. Ja, det er pissetræls, at folk skal blande sig i, hvornår jeg har telefonen fremme – de kan vel bare kigge væk. Men ærlig talt, så beder jeg selv om det, når jeg har en åben profil med så mange, der kigger med. Og det ramte mig. Hun skrev desuden, “at det bare var af omsorg” og “stakkels dreng” og “hun ville i hvert fald ikke lægges på nettet når hun var ked af det”. Jeg blev rigtig ked af det. Hun siger det “af omsorg”, som om jeg ikke giver min søn omsorg og hun skal gøre det for mig, for ellers ødelægger jeg ham. Og jeg blev vred, måske fordi hun har ret.

Selvfølgelig skal jeg ikke filme Gustav, når han er ked af det. Men den film varer 15 sekunder – og jeg nusser, holder ham, kysser ham og passer på ham 24 timer i døgnet. Jeg ved godt, at det ikke er omsorgssvigt! Men det fik mig til at tænke en ekstra gang over, hvorfor jeg skulle filme i de sekunder.

Og det gør jeg, fordi jeg ved, at der er 1000 andre kvinder, der sidder og river sig i håret og har samme baby. En baby der ikke vil holdes eller spise eller lege, bare være træls. Og det skal dokumenteres.

Og det er ikke kun Gustavs identitet, der bliver skabt online inden han selv har fundet ud af, hvem han er. Jeg tænker også tit over, hvilke konsekvenser det har, at han allerede ved, hvad et kamera er. At han ved, hvornår han skal smile og han elsker at se sig selv. Skaber jeg en lille egobaby, der bliver en lille krukke i en alder af 4 år, fordi han har forstået at alle de søde følgere synes han er sød? Okay, måske sidder I og griner nu. Men pointen med det er, at min online dagbog måske ikke er så gennemtænkt på den lange bane.

Noget jeg dog tænker over er, hvor ofte jeg har telefonen fremme, når jeg er sammen med ham. Især nu, hvor jeg ikke ser ham i løbet af dagen. Ofte ser jeg ikke på den før han er blevet lagt i seng. For selvom jeg ikke er sikker på, hvordan hans online identitet vil påvirke ham, så er jeg næsten sikker på, at fraværende forældre på mobilen i hvert fald HELT SIKKERT vil påvirke ham i en eller anden form. Og jeg er ikke hellig. Det er fremme alt for ofte – men nu er han jo ikke verdens mest interessante samtalepartner.

Måske har I selv gjort jer nogle overvejelser? Selvom jeg er usikker på, om det er helt forkert at dele ham og vores liv så offentligt, så synes jeg også, at der er et behov for at kalde en spade for en spade og dele livet med baby på både godt og ondt. Og det vil jeg gerne blive ved med.

Billederne her i indlægget stammer fra weekenden og en særledes god fotodag for Gus. Så dem får I og så må jeg tage kampen med ham og pille ham ned fra kongetronen, når han når 4-års alderen 😉

Og så synes jeg lige I skal se den her video. Min kollega sendte den til mig, fordi jeg hang lidt med næbbet efter den ‘omsorgsbesked’ fra en fremmed. Den skal I ikke snydes for – hun er så nice.

https://youtu.be/0zAC2zT3RAM?


36 svar til “Er jeg en dårlig mor?”

 1. Kære Sofie. Jeg er vild med at følge dig og jeg elsker din ærlighed. Det er så dejligt at vide, at jeg ikke er alene. Jeg er en af de få, som har den holdning, at mit barn ikke skal på de sociale medier, før hun selv kan vælge det til eller fra. Det har været enormt svært for (nogle) i min familie at forstå, men det er nu engang mig der bestemmer. Det handler i bund og grund om, at jeg gerne vil beskytte hende og hendes ret til selvbestemmelse, have kontrol over hvem der ser billederne og hvor de ender. Jeg accepterer, at nogle har en anden mening, men hvad jeg gør, det kommer ikke andre ved. Og sådan skal du også se på det. Ingen bør dømme dig,

 2. Kære Sofie. Jeg er vild med at følge dig og jeg elsker din ærlighed. Det er så dejligt at vide, at jeg ikke er alene. Jeg er en af de få, som har den holdning, at mit barn ikke skal på de sociale medier, før hun selv kan vælge det til eller fra. Det har været enormt svært for (nogle) i min familie at forstå, men det er nu engang mig der bestemmer. Det handler i bund og grund om, at jeg gerne vil beskytte hende og hendes ret til selvbestemmelse, have kontrol over hvem der ser billederne og hvor de ender. Jeg accepterer, at nogle har en anden mening, men hvad jeg gør, det kommer ikke andre ved. Og sådan skal du også se på det. Ingen bør dømme dig,

 3. Jeg forstår helt sikkert godt din tvivl, men når det så er sagt, så er det fandme bare så vigtigt at få nedbrudt det trættende glansbillede, som mange blogger om og som mange tror er virkelighed. eg elsker at følge med i jeres liv og opleve, at vores eget kaotiske liv er helt normalt

 4. Jeg forstår helt sikkert godt din tvivl, men når det så er sagt, så er det fandme bare så vigtigt at få nedbrudt det trættende glansbillede, som mange blogger om og som mange tror er virkelighed. eg elsker at følge med i jeres liv og opleve, at vores eget kaotiske liv er helt normalt

 5. Kære Sofie, Jeg synes som udgangspunkt, at der er dejligt at følge med i din hverdag- på godt og ondt. Dog har jeg det en smule ambivalent med dette oplæg – dine refleksioner er såmen fine, men dit behov for at hænge denne fremmede kvinde ærgrer mig.

 6. Kære Sofie, Jeg synes som udgangspunkt, at der er dejligt at følge med i din hverdag- på godt og ondt. Dog har jeg det en smule ambivalent med dette oplæg – dine refleksioner er såmen fine, men dit behov for at hænge denne fremmede kvinde ærgrer mig.

 7. Jeg synes bestemt ikke, at jeg hænger hende ud. Der er ingen andre end hende og jeg, der ved hvem hun er – og så kan man vel ikke hænge en person ud. Derudover giver jeg hende jo også til dels ret i hendes betragtning, selvom det gør mig ked af det.

 8. Jeg synes bestemt ikke, at jeg hænger hende ud. Der er ingen andre end hende og jeg, der ved hvem hun er – og så kan man vel ikke hænge en person ud. Derudover giver jeg hende jo også til dels ret i hendes betragtning, selvom det gør mig ked af det.

 9. Jeg forstår, at momshaming er No go, men det lader også til, at der bliver pisker en stemning op på IG – rettet mod en person, som formentligt også læser de ikke helt så pæne kommentarer, som bliver skrevet. Hvem dømmer hvem?

 10. Jeg forstår, at momshaming er No go, men det lader også til, at der bliver pisker en stemning op på IG – rettet mod en person, som formentligt også læser de ikke helt så pæne kommentarer, som bliver skrevet. Hvem dømmer hvem?

 11. Jeg synes også, at fokus er for meget på denne kvinde og der kommer nogle ikke pæne kommentarer. Og nogle af dem besvarer jeg med, at det ikke skal gå ud og hende, og hun jo har ret. Jeg tror, at mange har svært ved, at andre (og især fremmede) skal kommentere på end moderskab. Forskellen for mig er bare, at jeg med min instagram selv beder om det og derfor ikke synes, at hun skal tales grimt om. Og jeg er ked af, hvis du synes, at jeg gør det. På den anden side synes jeg, at jeg er i min gode ret til at bringe det op, da det

 12. Jeg synes også, at fokus er for meget på denne kvinde og der kommer nogle ikke pæne kommentarer. Og nogle af dem besvarer jeg med, at det ikke skal gå ud og hende, og hun jo har ret. Jeg tror, at mange har svært ved, at andre (og især fremmede) skal kommentere på end moderskab. Forskellen for mig er bare, at jeg med min instagram selv beder om det og derfor ikke synes, at hun skal tales grimt om. Og jeg er ked af, hvis du synes, at jeg gør det. På den anden side synes jeg, at jeg er i min gode ret til at bringe det op, da det

 13. Du skal gøre det, du finder rigtigt. Min beslutning er ikke mere rigtig end din, men det er den rigtige for mig

 14. Du skal gøre det, du finder rigtigt. Min beslutning er ikke mere rigtig end din, men det er den rigtige for mig

 15. Du har bestemt ret til at gøre som du vil – jeg synes bare det er trist, når det ender med denne form for mudderkastning – kill Them with kindness and bury them with a smile. Og lad så vær med at være i tvivl om, hvorvidt om du er en god mor eller ej. Gustav ligner det sundeste lille kærlighedsbarn, og du gør det helt perfekt.

 16. Du har bestemt ret til at gøre som du vil – jeg synes bare det er trist, når det ender med denne form for mudderkastning – kill Them with kindness and bury them with a smile. Og lad så vær med at være i tvivl om, hvorvidt om du er en god mor eller ej. Gustav ligner det sundeste lille kærlighedsbarn, og du gør det helt perfekt.

 17. Kære Sofie. Jeg er super glad for at følge din Instagram – både i de gode og i de hårde øjeblikke❤️ Jeg har selv en dreng på 1,5 år, og jeg har løbende kunnet genkende og spejle mig selv i mange af de ting, du lægger op – særligt dagene med dårligt humør og et skrigende barn i Netto

 18. Kære Sofie. Jeg er super glad for at følge din Instagram – både i de gode og i de hårde øjeblikke❤️ Jeg har selv en dreng på 1,5 år, og jeg har løbende kunnet genkende og spejle mig selv i mange af de ting, du lægger op – særligt dagene med dårligt humør og et skrigende barn i Netto

 19. Vigtig debat og i øvrigt pissesej blog/instagram, som jævnligt får mig til at smile og mindes mine egne kampe med baby, moderskab, identitet og et hjem, der fucking sejlede. Det ligger et par år tilbage, men shit, jeg husker det hele (og kan stadig paniksvede ved pizzamanden, når den yngste nedsmelter foran fire vidner, der ruller øjne, fordi jeg håndterer det med at råbe af ham (flot) – kæmpe preeeeessss).
  Jeg elsker at følge med, og synes, det er hyggeligt at se og genkende den skepsis, du gik ind babylivet med. Men jeg må også indrømme, at jeg krymper mig en lille smule over videoerne af Gustav, der er ked af det. Jeg tænker ALDRIG omsorgssvigt! Du er da så skide meget på din søn, som man kan være. Men personligt tænker jeg, at sorg, frustration, afmagt – uanset hvilken alder de følelser optræder i – og uanset hvor anstrengende de er at blive udsat for af den anden part – bør behandles respektfuldt. Når ungerne er spæde … altså, ok, så opfatter de mest en varm favn og nok ikke kameraet, der filmer dem. Men på et tidspunkt bliver de jo bevidste om, at deres ‘flip’ (lad os bare kalde det dét) bliver filmet. Deres voksne et og alt holder et kamera op og foreviger så sårbar en situation, uagtet om flippet skyldes sult, feber, tigerspring eller en dårlig dag. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at det må gøre et eller andet ved dem. Også selv om det kun er femten sekunder.
  Men det er bare mine tanker. Jeg elsker jo selv at følge med hos jer og er som sagt taknemmelig for at vide, at også andre rammer den mur, jeg selv igen og igen løb ind i (og stadig gør).

 20. Vigtig debat og i øvrigt pissesej blog/instagram, som jævnligt får mig til at smile og mindes mine egne kampe med baby, moderskab, identitet og et hjem, der fucking sejlede. Det ligger et par år tilbage, men shit, jeg husker det hele (og kan stadig paniksvede ved pizzamanden, når den yngste nedsmelter foran fire vidner, der ruller øjne, fordi jeg håndterer det med at råbe af ham (flot) – kæmpe preeeeessss).
  Jeg elsker at følge med, og synes, det er hyggeligt at se og genkende den skepsis, du gik ind babylivet med. Men jeg må også indrømme, at jeg krymper mig en lille smule over videoerne af Gustav, der er ked af det. Jeg tænker ALDRIG omsorgssvigt! Du er da så skide meget på din søn, som man kan være. Men personligt tænker jeg, at sorg, frustration, afmagt – uanset hvilken alder de følelser optræder i – og uanset hvor anstrengende de er at blive udsat for af den anden part – bør behandles respektfuldt. Når ungerne er spæde … altså, ok, så opfatter de mest en varm favn og nok ikke kameraet, der filmer dem. Men på et tidspunkt bliver de jo bevidste om, at deres ‘flip’ (lad os bare kalde det dét) bliver filmet. Deres voksne et og alt holder et kamera op og foreviger så sårbar en situation, uagtet om flippet skyldes sult, feber, tigerspring eller en dårlig dag. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at det må gøre et eller andet ved dem. Også selv om det kun er femten sekunder.
  Men det er bare mine tanker. Jeg elsker jo selv at følge med hos jer og er som sagt taknemmelig for at vide, at også andre rammer den mur, jeg selv igen og igen løb ind i (og stadig gør).

 21. Hej Louise. Tak for din kommentar. Det er dejligt at du er ærlig og fortæller tingene, som du siger dem. Det har jeg respekt for. Især fordi jeg jo er enig med dig, ligesom kvinden, der skrev til mig. Jeg ved jo godt jeg ikke burde filme, men når man er i det, og har prøvet, så gør man det nogle gange, selvom det ikke er det ‘rigtige’. Og jeg vil tænke over det næste gang

 22. Hej Louise. Tak for din kommentar. Det er dejligt at du er ærlig og fortæller tingene, som du siger dem. Det har jeg respekt for. Især fordi jeg jo er enig med dig, ligesom kvinden, der skrev til mig. Jeg ved jo godt jeg ikke burde filme, men når man er i det, og har prøvet, så gør man det nogle gange, selvom det ikke er det ‘rigtige’. Og jeg vil tænke over det næste gang

 23. Hej Sofie! Har du overvejet at gå på deltid og ikke have Gustav så længe i vuggestue? Eller måske din kæreste kan gøre det. Har du undersøgt hvordan det påvirker et barn at være i vuggestue? Mange tror det er den eneste løsning, men måske i skal tænke på hvad der er bedst for ham.

 24. Hej Sofie! Har du overvejet at gå på deltid og ikke have Gustav så længe i vuggestue? Eller måske din kæreste kan gøre det. Har du undersøgt hvordan det påvirker et barn at være i vuggestue? Mange tror det er den eneste løsning, men måske i skal tænke på hvad der er bedst for ham.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.