STOP MOM SHAMING


Mor-shaming er et relativt nyt begreb for mig. Efter jeg var gravid og er blevet mor, så har jeg oplevet, at jeg er kommet med i en klub. En morklub. Vi smiler til hinanden på gaden og sender “jeg ved hvordan du har det” blikke nu og da. Det er en klub, som man bliver optaget i – om man vil det eller ej. Jeg har været stolt og glad for, at jeg nu er en del af klubben – og er en af de mødre, der kan tale om min graviditet, fødsel og mit barn i timer. Såååå, jeg håber ikke for dig, at vi en dag bliver placeret ved samme bord til et bryllup.

Nå, men med denne nye titel kommer også andre mødres (for)domme og anklagende, pegende fingre. Mor-shaming. Et forfærdeligt koncept. Jeg støder tit på det i mere eller mindre grad, men oftest er det på de sociale medier, da de fleste anklagende mødre alligevel ikke har nosser nok, til at fortælle det til andre mødre face-to-face.

Et typisk emne, der får mødre til at pege fingre af andre mødre er eksempelvis når emnet “komælk” kommer op. Jeeez. Hvad det ikke kan skabe af kræft og unaturlige forstyrrelser i kroppen – og hvordan kan man overhovedet sætte et barn på jorden – og så give det mælk fra et DYR! Helt fair, at du ikke giver dit barn komælk, men bland dig nu for helvede udenom andre mødres valg eller fravalg af komælk. Og lad mig da slet ikke komme ind på dengang, da Christiane Schaumburg-müller lagde en solcreme op til sin dreng, som et hav af kvinder høvlede ned – og ikke kun solcremen, men også Christiane som mor!

Anyways, jeg har faktisk nogle ret fede mødre (og ikke-mødre), der følger med på instagram (og her!). Jeg har i tidens løb fået et hav af gode råd. Det ville nogle måske synes var røvirriterende, fordi den pågældende afsender måske ikke helt ved, hvilken situation, man selv står i. Jeg har ikke opfattet disse råd som bedrevidende – de kommer næsten allesammen fra et godt sted, og de vil mig det bedste.

Men i morges stødte jeg på en kommentar på en andens tråd – som måske (måske ikke) var møntet på blandt andet mig. Denne pige jeg følger, vil gerne være mor. Hun vil elske sit barn, uanset om det skriger i Netto. Hertil laver jeg en lille kommentar om, at jeg tror (men uden at hun må hænge mig op på det), at det er umuligt at elske sit barn i Netto og at jeg stadig får svedperler på overlæben, når jeg nærmer mig Netto. Denne kommentar er selvfølgelig ment (lidt) i sjov. Længere nede i kommentarfeltet er der en anden, der skriver – og hold nu fast:

“Opdrager man sine børn (måske nyt for nogen) så kan man faktisk undgå Netto-situationen”….

….den lader jeg lige stå et øjeblik. Denne kommentar har fået 12 (!) likes. Nuvel, min har fået over 70. Og jeg tager den ikke så personligt, fordi Gustav trods alt endnu ikke er i en alder, hvor jeg helt kan opdrage på ham i Netto. Men jeg tager det personligt på vegne af alle de mødre, der har sit barn med i Netto i ulvetimen. De gør deres bedste. Vi ved ikke, hvilken dag hun har haft, ej heller, hvilken dag hendes grædende dreng har haft i børnehaven.

Måske mente hun ikke denne kommentar så anklagende. Jo jo, jeg forstår da godt, at når man står i Netto, så kan man godt tænke, at man selv ville gribe situationen an. Men der er simpelthen ikke noget værre end at mor-shame og belære om, “at det måske er nyt for nogle mødre at opdrage deres børn” – men det gælder selvfølgelig ikke denne kvinde, der har to fantastiske glade unger, der aldrig brokker sig, fordi hun selv er en rigtig god mor.

Der er ikke særlig meget, der kan få mit pis i kog. Men når kvinder hiver andre kvinder ned, så bliver jeg rigtig træt af mit eget køn. Det er pissehårdt at være mor, og vi skal sgu hjælpe hinanden og smile af træls situationer i stedet for at pege fingre ad andre og deres måde at gøre tingene på.

Puha. Denne her omgang har jeg tygget på hele dagen, siden jeg læste den kommentar. Smil til hinanden, støt hinanden og fuck mor-shaming <3


26 svar til “STOP MOM SHAMING”

 1. Jeg kan kun sige: Gustav har altid været min yndlings cyber-bany… og nu er du sku min yndlings cyber-mor…..

 2. Jeg kan kun sige: Gustav har altid været min yndlings cyber-bany… og nu er du sku min yndlings cyber-mor…..

 3. Jeg ELSKEDE din Netto-kommentar! Fuld af humor og ærlighed i en stresset hverdagssituation. Sad og grinede for mig selv og tænkte, hvor har du dog ret, da jeg læste den

 4. Jeg ELSKEDE din Netto-kommentar! Fuld af humor og ærlighed i en stresset hverdagssituation. Sad og grinede for mig selv og tænkte, hvor har du dog ret, da jeg læste den

 5. Haha jeg så den kommentar og tænkte netop på din – ellers fuldstændig spot on og fantastiske – kommentar inden da, som både får mig som mor til at smile midt i al kaos og være lettet over ikke at være den eneste. Hvis nogen har forslag til hvordan man opdrager min 11 måneder gamle baby ud af ulvetimen – then hit me! Du gør det godt. Vi gør det godt <3

 6. Haha jeg så den kommentar og tænkte netop på din – ellers fuldstændig spot on og fantastiske – kommentar inden da, som både får mig som mor til at smile midt i al kaos og være lettet over ikke at være den eneste. Hvis nogen har forslag til hvordan man opdrager min 11 måneder gamle baby ud af ulvetimen – then hit me! Du gør det godt. Vi gør det godt <3

 7. Jeg så godt din kommentar på Mathildes Instagram og denne kvindes modsvar, så at sige. Min tanken var: “Åhh hold nu kæft…” det er så typisk kvinder at komme med sådan en stikkende og indirekte “jeg ved bedre”-kommentar. Sofie, du er pisse sjov, ærlig og siger det vi andre tænker. TAK TAK TAK for dig!

 8. Jeg så godt din kommentar på Mathildes Instagram og denne kvindes modsvar, så at sige. Min tanken var: “Åhh hold nu kæft…” det er så typisk kvinder at komme med sådan en stikkende og indirekte “jeg ved bedre”-kommentar. Sofie, du er pisse sjov, ærlig og siger det vi andre tænker. TAK TAK TAK for dig!

 9. Ikke for at være nederen, men jeg har opdraget mit barn i Netto i en tidlig alder. Han bliver opdraget i fortærring af rosinbolle like nobody’s watching, smoothie-sugning, åbne og lukke (rrrhhm, massakrere) emballage, ta’ mors dankort – gi’ mors.. Nej, bare behold alt hvad jeg fyrer ned i den vogn.. Og evnen over dem alle: At bære alles opmærksomhed selvom man hverken selv eller ens mor synes det er rart. Næste gang vi er på opdragelses-handle-tur, så vil jeg tænke på det her indlæg, og at hver gang det er kaotisk, så ta’r jeg en for holdet af reelle mødre, der struggler ligesom mig

 10. Ikke for at være nederen, men jeg har opdraget mit barn i Netto i en tidlig alder. Han bliver opdraget i fortærring af rosinbolle like nobody’s watching, smoothie-sugning, åbne og lukke (rrrhhm, massakrere) emballage, ta’ mors dankort – gi’ mors.. Nej, bare behold alt hvad jeg fyrer ned i den vogn.. Og evnen over dem alle: At bære alles opmærksomhed selvom man hverken selv eller ens mor synes det er rart. Næste gang vi er på opdragelses-handle-tur, så vil jeg tænke på det her indlæg, og at hver gang det er kaotisk, så ta’r jeg en for holdet af reelle mødre, der struggler ligesom mig

 11. Det er til at blive så træt af. Jeg er lige blevet mor til mit andet barn og er der en ting jeg har lært i denne omgang er at børn er SÅÅÅ forskellige! Så måske kan hende som kom med den naive kommentar godt opdrage sit barn til at opføre sig ordentligt i netto, men børn er så forskellige!! Mvh moren med den rolige og lette storebror og lillesøster med et ekstremt temperament.

 12. Det er til at blive så træt af. Jeg er lige blevet mor til mit andet barn og er der en ting jeg har lært i denne omgang er at børn er SÅÅÅ forskellige! Så måske kan hende som kom med den naive kommentar godt opdrage sit barn til at opføre sig ordentligt i netto, men børn er så forskellige!! Mvh moren med den rolige og lette storebror og lillesøster med et ekstremt temperament.

 13. Vi har børn på næsten samme alder og jeg er simpelthen SÅ glad for at følge dig.. Jeg vil følge folk med DEN holdning! Du giver mig tit et smil på læben og jeg elsker at du ikke tager alt så højtidligt og vigtigst af alt at du tør sige når det er hårdt at være mor og synes mindre godt om vores børn.. Det trænger vi til for self synes vi alle de ind imellem! God aften..

 14. Vi har børn på næsten samme alder og jeg er simpelthen SÅ glad for at følge dig.. Jeg vil følge folk med DEN holdning! Du giver mig tit et smil på læben og jeg elsker at du ikke tager alt så højtidligt og vigtigst af alt at du tør sige når det er hårdt at være mor og synes mindre godt om vores børn.. Det trænger vi til for self synes vi alle de ind imellem! God aften..

 15. Mødre er virkelig bare de værste af dem alle………. Og jeg forstår det ikke, for det er da mødre af sådan nogle mødre der, der får trælse børn? Eller er det bare mig der synes det?

 16. Mødre er virkelig bare de værste af dem alle………. Og jeg forstår det ikke, for det er da mødre af sådan nogle mødre der, der får trælse børn? Eller er det bare mig der synes det?

 17. Jeg oplever det faktisk kun, når jeg har fået bragt et indlæg i VoresBørn, det er her alle De Bedrevidne Mødre reagerer! De er helt vilde i deres kommentar, og jeg er faktisk stoppet med at læse i kommentarfeltet, for jeg bliver altid så træt, og også lidt trist over det. Hold op det er mange der ved alting meget bedre end andre. Hvis du virkelig vil bringe de her mødres tis i kog, så skal du prøve at sige noget om flaskebabyer og amning. De ser rødt

 18. Jeg oplever det faktisk kun, når jeg har fået bragt et indlæg i VoresBørn, det er her alle De Bedrevidne Mødre reagerer! De er helt vilde i deres kommentar, og jeg er faktisk stoppet med at læse i kommentarfeltet, for jeg bliver altid så træt, og også lidt trist over det. Hold op det er mange der ved alting meget bedre end andre. Hvis du virkelig vil bringe de her mødres tis i kog, så skal du prøve at sige noget om flaskebabyer og amning. De ser rødt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.