Stop med natteamninger – UGE 1

Stop med natteamninger – UGE 1

Der er rigtig mange, der har spurgt om en status på natteamningerne – eller manglen på samme.

Vi er nemlig gået i natteamning-afvænning. Jeg kan fornemme på instagram, at natteamninger virkelig deler vandene. Amning generelt er en religion for mange – og man kan lige vove på at trappe ned før baby selv beder om det! Det samme med samsovning, vikler, komælk og gråd. Nogle sværger til det ene og forbander det andet.

Jeg har ikke særlig stærke holdninger, men mit mantra er, at hvad der fungerer for mor, fungerer for baby (i længden). Og jeg trives ikke med 5 amninger om natten. Gustav sover i tremmeseng (og han er tryg og kan godt lide den seng. Han ville aldrig falde til ro i vores seng!), så jeg skal løfte ham og lægge ham utrolig mange gange på en nat.

Når han vågner 3. gang på 5 timer, så begynder jeg at blive irriteret på ham. Og det vil jeg ikke. Han er kun en lille dreng, der forbinder mors mælk med søvn, og han har jo aldrig prøvet andet. Så nu har vi i en uge arbejdet på at få ham til at falde i søvn igen om natten uden mælk.

Det er motherf***** hårdt.

Min sundhedsplejerske havde lovet, at det ville tage 4 dage. Så ville han have fattet konceptet og familien ville kunne sove igennem. Pfff. Snydt igen. Ligesom “du behøver ikke vugge ham – han kan bare falde i søvn selv” eller “han skal bare spise al sin mad selv uden hjælp”. Sådan nogle udmeldinger, som lyder så nemme, når de bliver sagt og er helt umulige, når de bliver gjort.

Men tilbage til amningerne. Jeg starter på arbejde på mandag, og har brug for at sove mere, hvis jeg skal du til noget på jobbet. Og nu har Mads fri fra arbejdet, så vi kan hjælpe hinanden. Og ja, jeg ved godt, at det måske ikke er smart at være startet på afvænning om natten, når nu han også er begyndt i vuggestue. Men that’s life. Gustav får SÅ meget kærlighed om dagen og en masse trøstende ord og kærtegn om natten, så selvom jeg nogle gange kan tvivle på mig selv, så håber jeg inderligt, at jeg gør det rigtige og ikke gør mit barn seriøst ked af det eller utryg ved at nægte ham brystet.

Ammestop timetable

Lige nu ammer jeg ham når han vågner efter de første 2,5-3 timer. ca. 22.30 og først igen klokken 5, så han kan sove til omkring klokken 7. Og det er faktisk de eneste to gange i døgnet, jeg ammer ham, fordi han nægter at blive ammet i løbet af dagen. Ikke engang når han skal sove kl. 19-ish, vil han ammes. Herefter går en typisk natten således:

00.30-1.00: Vågner og brokker sig i ca 30 minutter. Han græder, snakker, skriger, råber, piver, griner og brokker sig lidt mere. Vi giver ham sutten. Giver ham vand. Tænder for hans spillebamse, aer ham, lægger ham ned (han rejser sig op konstant). Det er ikke som sådan hjerteskærende, inderlig ‘jeg er ked af det’ gråd. Og det gør det trods alt nemmere.

3.00: Vågner og kan snildt brokke sig og ikke falde til ro i en time. Samme scenarie som ovenfor.

5.00: Vågner og bliver ammet og sover til 6.30-7.

Nogle gange springer han klokken 5 over og vågner ved 7-tiden uden mælk. Andre gange springer han klokken 1 over. Men generelt vågner han ca. to gange i løbet af natten. Nogle nætter er han nemmere at få til at falde til ro, andre (som i nat) er helt crazy.

Det er hårdt, at der ikke umiddelbart er fremgang. Men nu har vi allesammen ‘lidt’ i en uge, så nu giver vi ikke op og giver den en uge til. Det er en kæmpe hjælp, at Mads er så fast besluttet på, at det skal lykkes. Jeg ejer så lidt tålmodighed og standhaftighed, at jeg ville have givet op 10 gange uden ham.

Så status er, at ammestop om natten tager sin tid i vores lille hjem. Vi er alle tre meget trætte i disse dage, men glade – trods alt. Gustav sover meget længere lure, så han får indhentet noget søvn om dagen.

Jeg kommer med en update, når vi forhåbentligt er ude på den anden side (!!).


2 svar til “Stop med natteamninger – UGE 1”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.