Jeg vil være bedst til at være mor


Da Gustav blev født vidste jeg ikke, hvordan jeg skulle skifte hans ble. Jeg vidste ikke, hvordan eller hvor ofte man ammer. Hvor tit bleerne skulle skiftes eller hvor længe han skulle sove. Heldigvis får man ret hurtigt sine egne erfaringer og ikke mange dage efter fødslen, vidste vi, hvordan den ged skulle barberes.

Men ingen havde fortalt mig om den babyverden af ‘burde og skulle’, som jeg skulle til at blive en del af.

I den ene ende af skalaen er der ‘lige efter SP’ernes bog’ holdningerne. Jeg har det virkelig godt med vores sundhedsplejerske. En cool og ung kvinde, der selv har to drenge. Ikke så meget pyller der. Faktisk er der næsten lidt for lidt pyller. Han skal drikke af kop uden tud – tud er for tudedrenge (ej, det sagde hun ik’, men noget i stil med ‘han kan lige så godt lære det fra start’). Hvorfor bruge tid på at vugge ham i søvn i barnevognen – de gør det alligevel ikke i vuggestuen (‘han kan lige så godt lære det fra start’). Hvorfor amme om natten stadig? Mor skal have sin søvn, så ind på sofaen med mig, når han vågner om natten. Mads må tage den.

Det lyder alt sammen så simpelt. Når hun er på besøg, så smiler jeg og tænker, at jeg er en ikke-pylre mor, der helt afslappet nok skal lære min søn, hvordan man er en god baby. Der går lige akkurat 24 timer efter hendes besøg og jeg er fortvivlet over, at Gustav ikke vil det, som hun får til at lyde så nemt. Måske giver jeg det ikke en chance, men måske mest fordi jeg ER en pylret mor, der har det bedst, når Gustav har det bedst. Hvis han er glad for at blive ammet 1-2 gange om natten eller blive vugget lidt i søvn til lur – så fred være med det. Så længe det ikke tager overhånd, så ødelægger det ikke min dag (eller nat).

I den anden grøft er den ‘den politisk korrekte-altid omsorgsfulde-øko-vikle-ammemor’, som får mig til at føle, at jeg ødelægger mit barn, fordi jeg ikke selv laver øllebrød eller hirsegrød med hjemmelavet æblemos til min søn hver anden morgen. Indrømmet, denne mor er oftest at finde på Instagram.

Det er ikke fordi, at jeg nogensinde har følt, at de dømmer mig. De er sikkert ligeglade med, hvad jeg propper i mit barn. Men jeg har dårlig samvittighed over, at Gustav hver morgen får en grød fra Semper, som bare skal blandes med vand. Ofte får han babymad på glas eller tryk-ud pose, fordi jeg synes det lyder langt lækrere end min fantasiforladte kartoffel-gulerodsmos med blendet kylling og et sjat paprika.

Jeg vidste ikke, at vikling og at bære sin barn nærmest var en religion.

Jeg vidste ikke, at BLW åbenbart er langt mere udviklende og motorisk stimulerende end at fodre sit barn på god gammeldags vis.

Jeg vidste ikke, at man skulle gå til babysvømning én gang om ugen – eller i det mindste tilmelde dig noget rytmik, kvinde!

Hvis du læser det her og føler dig ramt på den ene eller anden måde, så lad vær’. For det her indlæg bunder ikke i, hvordan andre gør med sin baby. Det bunder i, at jeg stadig her 7 måneder efter Gustav kom til verden, skal lære, at der ikke nødvendigvis er en ‘rigtig’ måde at være mor på. Jeg prøver først i øst og så vest, for jeg vil så gerne være som de andre. De mødre, som ikke ammer om natten. De mødre, som koger grød til deres børn hver morgen. De mødre, der gider gå rundt med en 10-kilos baby på maven. De mødre, der tager sig sammen til at tage til babysvømning (som jo seriøst er det største projekt).

Keep up the good work. I skal vide, at jeg er dybt imponeret. Her sidder jeg tilbage med min pulvergrød og lasagne på glas og er lidt misundelig.

Det er pudsigt at tænke tilbage på dengang man var lille og troede, at mor og far altid vidste, hvad der var rigtigt. Og her står jeg, måske ligesom de fleste, og aner ikke, hvad der er ‘rigtigt’. I stedet må man sgu hoppe op og falde ned på det.

Jeg gør i hvert fald mit bedste, og det må være det rigtigste for os lige nu.

(PS. Undskyld Gustav, jeg lover, at du snart kommer i svømmeren igen ligesom resten af Københavns babyer)

 

 

 


16 svar til “Jeg vil være bedst til at være mor”

 1. Sofie – det er så rigtigt skrevet! Uanset hvad andre mener og gør, så er du den bedste mor for Gustav ligesom jeg er den bedste mor for min datter. Så længe han er glad, er du glad og så længe du er glad, er han glad Jeg ville ønske at min datter havde været vild med mad på glas – men jeg kunne ikke få det i hende, om hun så var ved at dø af sult! Så man kan også være misundelig den anden vej Kan huske jeg havde maaaaaange forestillinger om alt det jeg skulle lave med min datter under min barsel… vi skulle i hvert fald til babysvømning hver eneste uge og på cafe, bare hende og jeg og hygge. Virkeligheden var mødregruppe en gang i ugen, that’s it (mere eller mindre) for der er da skide besværligt at få en unge klar når man skal ud af døren og ikke mindst at have ungen med uden man ved om denne har en god eller dårlig dag

 2. Sofie – det er så rigtigt skrevet! Uanset hvad andre mener og gør, så er du den bedste mor for Gustav ligesom jeg er den bedste mor for min datter. Så længe han er glad, er du glad og så længe du er glad, er han glad Jeg ville ønske at min datter havde været vild med mad på glas – men jeg kunne ikke få det i hende, om hun så var ved at dø af sult! Så man kan også være misundelig den anden vej Kan huske jeg havde maaaaaange forestillinger om alt det jeg skulle lave med min datter under min barsel… vi skulle i hvert fald til babysvømning hver eneste uge og på cafe, bare hende og jeg og hygge. Virkeligheden var mødregruppe en gang i ugen, that’s it (mere eller mindre) for der er da skide besværligt at få en unge klar når man skal ud af døren og ikke mindst at have ungen med uden man ved om denne har en god eller dårlig dag

 3. Åh hvor er det sejt skrevet! Og tak for dine tanker – Jeg kan genkende dine følelser hos mig selv og hvor er det dog befriende at læse at “vi er flere” som tænker, “jeg burde da også”… Jeg har dog den sidste tid fundet en del trøst i, at de mange produkter ikke gør os til forkerte mødre men hjælper til i en travl hverdag

 4. Åh hvor er det sejt skrevet! Og tak for dine tanker – Jeg kan genkende dine følelser hos mig selv og hvor er det dog befriende at læse at “vi er flere” som tænker, “jeg burde da også”… Jeg har dog den sidste tid fundet en del trøst i, at de mange produkter ikke gør os til forkerte mødre men hjælper til i en travl hverdag

 5. Lige præcis derfor jeg elsker at følge med… Jeg prøver også desperat at være ‘den rigtige’ mor med skemalagte lure, babysvømning, mavetræning 1mio gange om dagen, tvangssut (fordi SP siger han bare skal lære at ta’ den) osv osv. Men sandheden er, at vi ikke har været til de sidste 2 babysvømninger pga sur baby, hans lure er fucked og på ingen måde i system (jeg fejrer bare når det endelig lykkedes) og han kan hverken trille, krible/kravle eller er helt fan af den grød (som desuden er pulver) som jeg prøver at tvinge i ham, i et desperat forsøg på at trappe ud af amningen og få mit liv/min krop/min frihed tilbage.

 6. Lige præcis derfor jeg elsker at følge med… Jeg prøver også desperat at være ‘den rigtige’ mor med skemalagte lure, babysvømning, mavetræning 1mio gange om dagen, tvangssut (fordi SP siger han bare skal lære at ta’ den) osv osv. Men sandheden er, at vi ikke har været til de sidste 2 babysvømninger pga sur baby, hans lure er fucked og på ingen måde i system (jeg fejrer bare når det endelig lykkedes) og han kan hverken trille, krible/kravle eller er helt fan af den grød (som desuden er pulver) som jeg prøver at tvinge i ham, i et desperat forsøg på at trappe ud af amningen og få mit liv/min krop/min frihed tilbage.

 7. Soso.. I try to keep reading your blog every chance I get ( thanks to google translator) hehehe I think you bring motherhood to a really down to earth, reality way. Congratulations. I enjoy reading your posts. Come to visit!!!!! Kisses Gabi, Bela and Mãe!

 8. Soso.. I try to keep reading your blog every chance I get ( thanks to google translator) hehehe I think you bring motherhood to a really down to earth, reality way. Congratulations. I enjoy reading your posts. Come to visit!!!!! Kisses Gabi, Bela and Mãe!

 9. Jeg lytter til mig selv fremfor SP Det gør det hele så meget nemmere for os. BLW gør vi, fordi vi alligevel lave mad til os selv, så synes det er nemmere at give baby på 8 måneder det samme (hehe havde optur, Da jeg fandt ud, det var en ting, det anede jeg ikke til at begynde med) Babysvømning er for sindsygt, jeg gjorde det med vores datter, med vores søn orker jeg virkelig ikke! Det jeg prøver at sige: du gør det så godt og ved, hvad der er bedst!

 10. Jeg lytter til mig selv fremfor SP Det gør det hele så meget nemmere for os. BLW gør vi, fordi vi alligevel lave mad til os selv, så synes det er nemmere at give baby på 8 måneder det samme (hehe havde optur, Da jeg fandt ud, det var en ting, det anede jeg ikke til at begynde med) Babysvømning er for sindsygt, jeg gjorde det med vores datter, med vores søn orker jeg virkelig ikke! Det jeg prøver at sige: du gør det så godt og ved, hvad der er bedst!

 11. Så evigt rigtigt! Jeg er også en ægte Semper-mor, som aldrig kom afsted til babysvømning eller andet, udover mødregruppe. Der vipper barnevognen, tager den lette løsning, som gør ham glad. Vi gør alle vores bedste og vores børn elsker os lige meget hvad vi kommer i munden på dem (næsten, haha). Uden at støde, får jeg lyst til at dele den nemmeste øllebrød og havregrød med dig. Gør det kun fordi jeg selv blev så glad over, at have fundet opskrifterne, og min Hannibal på 10 mdr. Elsker det. Øllebrøden tager 10 min: 2 dl vand blandes med 6 skeer MME. / Eller en hel MME-brik / eller 2 dl modermælk. I en lille gryde/kasserolle 2,5 skrive mørk bondebrød uden kanterne (fx pågen) skæres i tern og opløses i mælken (med gaffel) Koges herefter kort – og når det køles ned, bliver grøden fastere. Og nanne nam! Havregrøden 2 dl vand med 1 dl havregryn, ca 2 min i mikroovnen og derefter 6 skeer MME. (Eller igen en hel brik MME eller modermælk i stedet for). Nogengange blandet jeg semper frugtmos ned i eller banan for at varierer lidt, den ellers faste morgenmad, haha. Jeg håber ikke du finder det stødende. Du er en meget inspirerende person at følge!

 12. Så evigt rigtigt! Jeg er også en ægte Semper-mor, som aldrig kom afsted til babysvømning eller andet, udover mødregruppe. Der vipper barnevognen, tager den lette løsning, som gør ham glad. Vi gør alle vores bedste og vores børn elsker os lige meget hvad vi kommer i munden på dem (næsten, haha). Uden at støde, får jeg lyst til at dele den nemmeste øllebrød og havregrød med dig. Gør det kun fordi jeg selv blev så glad over, at have fundet opskrifterne, og min Hannibal på 10 mdr. Elsker det. Øllebrøden tager 10 min: 2 dl vand blandes med 6 skeer MME. / Eller en hel MME-brik / eller 2 dl modermælk. I en lille gryde/kasserolle 2,5 skrive mørk bondebrød uden kanterne (fx pågen) skæres i tern og opløses i mælken (med gaffel) Koges herefter kort – og når det køles ned, bliver grøden fastere. Og nanne nam! Havregrøden 2 dl vand med 1 dl havregryn, ca 2 min i mikroovnen og derefter 6 skeer MME. (Eller igen en hel brik MME eller modermælk i stedet for). Nogengange blandet jeg semper frugtmos ned i eller banan for at varierer lidt, den ellers faste morgenmad, haha. Jeg håber ikke du finder det stødende. Du er en meget inspirerende person at følge!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.