Hvis jeg kunne bestille min fødsel…

Hvis jeg kunne bestille min fødsel…

… så må den meget gerne komme af sig selv – not much to ask for, huh?

Jo jo, jeg synes det er skønt at gå rundt med 12 ekstra kilo og tisse tre gange om natten. Men jeg håber bare, at min krop af sig selv gør sig klar til fødslen. Andelen er gravide (typisk førstegangsfødende), der bliver sat i gang, fordi de går over tid, er stigende. Over 25% af gravide i Danmark bliver sat i gang i dag inden de rammer 42 uger (altså inden de går fulde 2 uger over) – og det har da også ifølge flere undersøgelser vist at redde mange babyliv i maven og skåne mange for kejsersnit.

Uanset hvad, så er min opfattelse, at man ved en igangsættelse tvinger kroppen ud i veer og i en fødsel, som den ikke selv er klar til, hvilket kan ende med længere og muligvis mere komplicerede fødsler.

Anyways – nu vil jeg ikke skræmme mig selv. Jeg har trods alt først termin I DAG (det er jo for sindssygt)! Følelsen af, at min fødsel ikke går i gang af sig selv bunder måske også i, at jeg jo for fa’en ikke helt kan forholde mig til, at min krop kan presse en 3,5 kilos unge ud – helt af sig selv.

FØDSELSFORBEREDELSE

Og det er netop også derfor, at fødselsforberedelse er så vigtig i min optik. Jeg startede først ca. 2 måneder før termin med at sætte mig ind i noget som helst fødselsrelateret. Det gjorde jeg, fordi jeg simpelthen ikke kunne forholde mig til, at denne graviditet på et tidspunkt ender i en fødsel. Derudover har jeg aldrig været bange for at føde. Tvært i mod ser jeg det som et kæmpe privilegium at få lov til at opleve det! Men hvis I har fulgt lidt med på Instagram, så skal jeg have styr på mine ting. Jeg går ikke ind til noget uforberedt – hverken rejser, eksaminer, møder, præsentationer og da slet ikke fødsler!

Vi har valgt at gå til Smertefri Fødsel, da jeg ikke synes, at Rigets to forelæsninger er nok forberedelse for mig. Jeg meldte mig ikke til det forløb, fordi jeg stræber efter en decideret smertefri fødsel, men jeg blev tiltrukket af kursets værktøjskasse-tilgang, som var fjern for mange andre ‘lad os lige sætte os i rundkreds og holde hånd’-tilbud.

På kurset har vi øvet en såkaldt Laboro-vejrtrækning, som er en overfladisk vejrtrækning, der minder lidt om at gispe. Vejtrækningen flyttes højere og højere op i brystet i takt med veen med den begrundelse, at jo kraftigere veerne bliver, jo mere skal man reducere diafragmas (den muskel, du bruger, når du synger og som sænker sig, når du tager en dyb vejrtrækning) tryk på fundus (toppen af livmoderen). Dette tryk mellem de to muskler kan gøre ret så ondt under en ve, og derfor arbejder man med ikke at tage dybe vejrtrækninger under veen. Desuden har vi øvet afspænding, fødestillinger, visualisering og generelt talt om hormoner, smertestillende og bivirkninger.

Det er meningen, at man skal øve disse forskellige øvelser i ca. 15 minutter hver dag. Gerne senest en måned inden fødslen. Jeg er altså ikke så artig en studerende, og jeg ved, at det kun går ud over mig selv. Men jeg får da øvet Laboro (næsten) hver dag! Mads har trofast været med på sidelinjen og han synes overraskende nok, at både praktikken og teorien bag fødslen er virkelig interessant. Det gør mig glad og tryg, at Mads går så meget op i, at vi gør det bedste, vi kan, for at få en god oplevelse.

ØNSKELISTE

fullsizerender
Jeg kom ‘flyvende’ ud af min mor, som hun siger. Min storebrors fødsel var ikke helt så stor en fornøjelse, men det går min mor ikke i dybden med, med mig.

Jeg ved ikke om denne vejrtrækning spiller for mig under fødslen. Måske jeg glemmer alle teknikker! Måske der opstår komplikationer, og jeg skal i akut kejsersnit. Måske jeg i panik og frustration ønsker al det smertestillende, jeg kan få. Jeg aner jo ikke, hvad jeg går ind til, men jeg kan i det mindste gøre mit for at forberede mig bedst muligt uanset, hvordan fødslen forløber.

Jeg har derfor lavet en ønskeliste, som vi tager med til jordemoderen. Der er mange fødende, der ikke aner, at de faktisk har noget at skulle have sagt om deres egen fødsel! Jeg har stor tiltro til personalet på Riget og vil altid lytte til dem, når det gælder mit og babys helbred. Men nogle procedurer sættes i gang, fordi hospitaler nu engang skal effektivisere og optimere, så vi kan komme videre i teksten – der er det måske værd at spørge, om man kunne gøre det anderledes.

Uanset hvad, så har Mads og jeg lavet en lille ønskeliste her:

 • Hvis veerne pludselig stopper – kan vi så vente lidt med ve-drop?
  Det er typisk, at veerne pludselig stopper, når man kommer ind på hospitalet. Det skyldes, at mængden af kærligheds- og fødselshormonet oxytocin falder. Måske på grund af stress, utryghed eller andet, der kan forstyrre din naturlige produktion. Derfor sætter man ofte veerne i gang med et ve-drop, der sætter kunstigt i gang i hormonet, så du får veer igen. Hvis både baby og jeg har det godt, så vil vi dog gerne have muligheden for at vente med ve-drop for at se om vi naturligt kan få gang i hormonet. Der er fx. akupunkter, massage (af bl.a. nipples, hvis man er så hardcore at sidde dér og nulre sig selv), tryghed, kys, kram og bare en masse kærlighed. Hvor skønt er det lige! Det vil vi gerne, fordi man gennem det kunstige hormon snyder kroppen til at tro, at der ikke er behov for at øge kroppens naturlige oxytocinudskillelse. Blandt andet derfor kan man nybagte mødre føle sig lidt ‘aparte’ og måske slet ikke føle noget. Det samme gør sig gældende ved kejsersnit og epidoralblokader, der hæmmer kroppens egen produktion af kærlighedshormonet.
 • Sen afnavling
  Af hva’ for noget? Det betyder, at navlestrengen først klippes efter et minut (men vi vil gerne, hvis muligt, vente lidt længere). Nogle vil gerne vente med at klippe til moderkagen er født, da der er lavet flere undersøgelser om vigtigheden af moderkagens stamceller for den lille baby. Jeg har ikke en særlig kraftig holdning til det og der er mange studier, der viser for og i mod. Det vigtigste for mig er, at der først klippes, når navlestrengen er færdig med at pulsere, og at Gustav får lov at ligge hos mig, så længe som muligt, inden han skal undersøges.
 • Mads’ rolle
  Hvis alt går, som vi drømmer om, så vil Mads meget gerne tage i mod Gustav. Hvis han er besvimet undervejs (det er plausibelt med hans frygt for nåle!), så vil jeg gerne selv, hvis jeg da er til at komme i kontakt med 🙂 Herefter må vi lige ruske lidt i Mads, så han i det mindste kan klippe navlestrengen.
 • Bedøvelse
  Som I måske har fået en fornemmelse af nu, så vil jeg gerne undgå bedøvelse, så vidt det er muligt. Blandt andet på grund af de bivirkninger, som de alt andet lige medbringer. Måske jeg fortryder undervejs i fødslen, og sådan er det jo. Jeg bliver ikke på nogen måde skuffet eller ked af det, hvis det ikke går, som Mads og jeg har talt om. Men jeg går da ind til denne eksamen og har forberedt mig til et 12-tal 😉 Jeg er dog all in for lattergas, ilt, massage og akupunktur. Vand synes jeg er lidt et projekt og det siger mig egentlig ikke særlig meget.

Måske I sidder og ryster på hovedet, fordi I selv har født og tænker ‘bare vent’. Måske I kan bruge ovenstående som inspiration. Alle fødsler er forskellige og alles historier fascinerer mig. Jeg tror ikke, at der er en opskrift, men om ikke andet, så har jeg gjort mit for at jeg skal få en oplevelse af, at det er min fødsel – og ikke hospitalets.

Så Gustav – ready whenever you are!


22 svar til “Hvis jeg kunne bestille min fødsel…”

 1. Åh glæd dig! Virkelig. Og man kan jo altså godt sige nej til igangsættelse… Min søn havde det fint, og jeg sagde derfor pænt nej tak til piller, drop mv. Det endte med, at jeg alligevel fik taget vandet 42+0, da jeg havde haft veer et døgn, der kom og gik. De bed dog ikke rigtigt, og jeg kunne sagtens sove. At de tog vandet, var det, der skulle til, og syv timer efter fødte jeg min søn. Den eneste smertelindring jeg fik, var akupunktur. Til januar skal jeg føde igen, og jeg glæder mig til oplevelsen. Sidste gang var fødslen på hospitalet, denne gang vil jeg gerne være hjemme. Pøj pøj. Der er heldigvis mange kvinder, der får gode oplevelser.

 2. Åh glæd dig! Virkelig. Og man kan jo altså godt sige nej til igangsættelse… Min søn havde det fint, og jeg sagde derfor pænt nej tak til piller, drop mv. Det endte med, at jeg alligevel fik taget vandet 42+0, da jeg havde haft veer et døgn, der kom og gik. De bed dog ikke rigtigt, og jeg kunne sagtens sove. At de tog vandet, var det, der skulle til, og syv timer efter fødte jeg min søn. Den eneste smertelindring jeg fik, var akupunktur. Til januar skal jeg føde igen, og jeg glæder mig til oplevelsen. Sidste gang var fødslen på hospitalet, denne gang vil jeg gerne være hjemme. Pøj pøj. Der er heldigvis mange kvinder, der får gode oplevelser.

 3. Hej Sofie, Jeg fødte for lidt over en måned siden efter at være blevet sat i gang med både piller over to dage, fik vandet taget og havde vestimulerende drop gennem hele fødslen (min krop ville bare ikke af sig selv). Alligevel blev det en helt fantastisk oplevelse, og jeg ville ikke ændre noget. Jeg frygtede det selv, for man hører så meget, men igangsættelse er ikke så slemt som sit rygte

 4. Hej Sofie, Jeg fødte for lidt over en måned siden efter at være blevet sat i gang med både piller over to dage, fik vandet taget og havde vestimulerende drop gennem hele fødslen (min krop ville bare ikke af sig selv). Alligevel blev det en helt fantastisk oplevelse, og jeg ville ikke ændre noget. Jeg frygtede det selv, for man hører så meget, men igangsættelse er ikke så slemt som sit rygte

 5. Jeg gik ind til min fødsel med en klar ide om hvad der skulle ske. Jeg har set begge mine nevøer blive født så jeg var ikke nervøs. Jeg gik til 41+2, en dag før min igangsættelse. Jeg havde ingen preferencer omkring smertestillende og ville tage det som det bød sig. Dog ville jeg gerne i vand. Kl 14-15 fik jeg veer, som ikke gjorde ondt sådan rigtig Kl 22 gik vandet (som var grønt, så jeg vidste jeg skulle på hospitalet med det samme) Kl 24 var vi på hospitalet med en baby i maven som havde det ganske fint, men slet ikke åben Kl 4 var jeg 6 cm og smertelindring var for sent. Kl 6 begyndte jeg at presse, men den lille dame sad fast med navlesnoren så der skulle lidt man-handling til fra jordemoderen side Kl 7.40 kom hun endelig ud. Hvad jeg egentlig prøver at sige, er, at jeg kunne have haft en rigtig dårlig fødsel fordi rigtig meget gik galt/skævt/ tog lang tid, men jeg tog det hele med ophøjet ro og tiltro til læger og jordemoder og så gik det fint trods et par mindre bump på vejen. Det er en fantastisk oplevelse og jeg gør det gerne igen!

 6. Jeg gik ind til min fødsel med en klar ide om hvad der skulle ske. Jeg har set begge mine nevøer blive født så jeg var ikke nervøs. Jeg gik til 41+2, en dag før min igangsættelse. Jeg havde ingen preferencer omkring smertestillende og ville tage det som det bød sig. Dog ville jeg gerne i vand. Kl 14-15 fik jeg veer, som ikke gjorde ondt sådan rigtig Kl 22 gik vandet (som var grønt, så jeg vidste jeg skulle på hospitalet med det samme) Kl 24 var vi på hospitalet med en baby i maven som havde det ganske fint, men slet ikke åben Kl 4 var jeg 6 cm og smertelindring var for sent. Kl 6 begyndte jeg at presse, men den lille dame sad fast med navlesnoren så der skulle lidt man-handling til fra jordemoderen side Kl 7.40 kom hun endelig ud. Hvad jeg egentlig prøver at sige, er, at jeg kunne have haft en rigtig dårlig fødsel fordi rigtig meget gik galt/skævt/ tog lang tid, men jeg tog det hele med ophøjet ro og tiltro til læger og jordemoder og så gik det fint trods et par mindre bump på vejen. Det er en fantastisk oplevelse og jeg gør det gerne igen!

 7. Hej Christina! Jeg skal føde på Rigshospitalet – og der har min jordemoder ikke lige lagt op til, at vi skal udvikle eller lave noget sammen

 8. Hej Christina! Jeg skal føde på Rigshospitalet – og der har min jordemoder ikke lige lagt op til, at vi skal udvikle eller lave noget sammen

 9. Hej Marie Jeg har hørt om mange (inkl. min mor), som fik taget vandet og kan jeg ellers lige love dig for, at det gik stærkt

 10. Hej Marie Jeg har hørt om mange (inkl. min mor), som fik taget vandet og kan jeg ellers lige love dig for, at det gik stærkt

 11. Hej Melisa Det lyder da også som en god oplevelse, der måske ikke tog tre timer og så vupti – men den gennemsnitlige fødsel tager 24 timer, så det er da helt okay

 12. Hej Melisa Det lyder da også som en god oplevelse, der måske ikke tog tre timer og så vupti – men den gennemsnitlige fødsel tager 24 timer, så det er da helt okay

 13. Hej Sofie, Jeg har selv født en søn for snart fem måneder siden og havde også en ønskeliste. Men jeg var også forberedt på, at den måske ikke blev opfyldt. Jeg skriver egentlig ikke for at sige “bare vent”, men derimod rigtig meget held og lykke. Jeg håber, du får opfyldt ihvertfald meget af listen. Og jeg vil næsten æde min egen hat på, at din vejrtrækning kommer til at hjælpe dig super meget. Jeg ville ligesom dig ikke have smertestillende. Jeg fik bistik og så havde jeg sådan en elektronisk massage ting på min lænd. Jeg fødte godt nok på Hvidovre, men måske de har den på riget? Den var ihvertfald en god støtte i starten, da jeg lige skulle finde den vejrtrækning, der hjalp for mig. Bare et tip herfra ☺️ Igen, held og lykke! ☺️ Mvh Trine

 14. Hej Sofie, Jeg har selv født en søn for snart fem måneder siden og havde også en ønskeliste. Men jeg var også forberedt på, at den måske ikke blev opfyldt. Jeg skriver egentlig ikke for at sige “bare vent”, men derimod rigtig meget held og lykke. Jeg håber, du får opfyldt ihvertfald meget af listen. Og jeg vil næsten æde min egen hat på, at din vejrtrækning kommer til at hjælpe dig super meget. Jeg ville ligesom dig ikke have smertestillende. Jeg fik bistik og så havde jeg sådan en elektronisk massage ting på min lænd. Jeg fødte godt nok på Hvidovre, men måske de har den på riget? Den var ihvertfald en god støtte i starten, da jeg lige skulle finde den vejrtrækning, der hjalp for mig. Bare et tip herfra ☺️ Igen, held og lykke! ☺️ Mvh Trine

 15. Det er simpelthen så spændende at følge dig Sofie. Øj hvor du stråler smukt! Jeg fødte for lidt over tre måneder siden og jeg tror virkelig på at man kommer langt med tankerne. Så at du ikke frygter at føde tror jeg er et godt skridt mod din drømmefødsel (uden at jinxe!) Jeg glædede mig i hvert fald til at føde – og nu her glæder jeg mig til at føde igen en dag når det blivee tid til en toer

 16. Det er simpelthen så spændende at følge dig Sofie. Øj hvor du stråler smukt! Jeg fødte for lidt over tre måneder siden og jeg tror virkelig på at man kommer langt med tankerne. Så at du ikke frygter at føde tror jeg er et godt skridt mod din drømmefødsel (uden at jinxe!) Jeg glædede mig i hvert fald til at føde – og nu her glæder jeg mig til at føde igen en dag når det blivee tid til en toer

 17. Hej Sofie. Bare lige beretning og at blive sat igang og vejrtrækning Som en førstegangs mor med en baby på nu 8 måneder har jeg med sikkerhed glemt den rigtig “smerte” ved fødslen men en ting ved jeg og det er at hvis jeg næste gang igen bliver spurgt om jeg vil sættes igang ville jeg sige nej tak og vente så længe jeg kunne. Det et også mit råd til dig, hvis din baby har det godt og har masser af fostervand og svømme rundt i så lad endelig de krop selv blive klar. Jeg fik to piller da jeg var gået over de 2 uger, havde rigeligt med forstervand og havde egentlig åbnet mig lidt, men jeg blev utålmodig og fik derfor det råd at jeg kunne få to piller.. Men de to piller resulterede i at jeg 3 timer senere fik veer med ca. 1-2 min. Mellemrum men så korte veer at ikke var rigtige veer. Dem havde jeg så i godt 9 timer… Så mit råd til dig.. Hvis du kan og baby har det godt så vent til din krop er klar… Som du selv siger er alle fødsler forskellige. Og så klø bare på med vejrtrækningen… Jeg brugte det også og det er bedste jeg har gjort for mig selv. Læste også bogen en smertefri fødsels og kendte godt til vejrtrækningen fra mindfullness.. Man glemmer alt teori og metoder nå man er fødsel men så længe man huske at trække vejret så er smerte efter min mening meget “nemmere” at holde ud! For ondt det gør det om man vil det eller ej… Krydser fingre for at du kommer lige så godt igennem som jeg.. Husk at lytte til dig selv!

 18. Hej Sofie. Bare lige beretning og at blive sat igang og vejrtrækning Som en førstegangs mor med en baby på nu 8 måneder har jeg med sikkerhed glemt den rigtig “smerte” ved fødslen men en ting ved jeg og det er at hvis jeg næste gang igen bliver spurgt om jeg vil sættes igang ville jeg sige nej tak og vente så længe jeg kunne. Det et også mit råd til dig, hvis din baby har det godt og har masser af fostervand og svømme rundt i så lad endelig de krop selv blive klar. Jeg fik to piller da jeg var gået over de 2 uger, havde rigeligt med forstervand og havde egentlig åbnet mig lidt, men jeg blev utålmodig og fik derfor det råd at jeg kunne få to piller.. Men de to piller resulterede i at jeg 3 timer senere fik veer med ca. 1-2 min. Mellemrum men så korte veer at ikke var rigtige veer. Dem havde jeg så i godt 9 timer… Så mit råd til dig.. Hvis du kan og baby har det godt så vent til din krop er klar… Som du selv siger er alle fødsler forskellige. Og så klø bare på med vejrtrækningen… Jeg brugte det også og det er bedste jeg har gjort for mig selv. Læste også bogen en smertefri fødsels og kendte godt til vejrtrækningen fra mindfullness.. Man glemmer alt teori og metoder nå man er fødsel men så længe man huske at trække vejret så er smerte efter min mening meget “nemmere” at holde ud! For ondt det gør det om man vil det eller ej… Krydser fingre for at du kommer lige så godt igennem som jeg.. Husk at lytte til dig selv!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.